Com Hem vill bli kung i vardagsrummet

Com Hem lanserar nu den Android-baserade TV Hub; en låda som vill kombinera det bästa av gammal och ny television.

När det handlar om att välja mediabox i vardagsrummet finns det förmodligen en rad faktorer som avgör vilken produkt du väljer. Några av de saker som finns med på kravlistan är att den ska ha stöd för alla de videotjänster du använder, och gärna så snabbt som möjligt erbjuda åtkomst till dessa. Självklart är också den tekniska kvalitén viktig, där begrepp som 4K-upplösning och HDR (High Dynamic Range) snabbt blivit krav så länge din tv-apparat har stöd för det. Slutligen måste det givetvis finnas en välfylld appbutik där diverse tjänster och förströelse kan laddas ned utifrån behov och önskemål.

Com Hem har nu hittat en bundsförvant i Google för att kunna uppfylla alla dessa krav och några till. TV Hub heter produkten som ska stjäla uppmärksamheten från alternativ som Chromecast Ultra och Apple TV. Den nya plattformen är baserad på Googles operativsystem Android TV, vilket ger tillgång till 2 000 appar från Google Play, och inbyggt Chromecast-stöd. Däremot är det Com Hem själva som ansvarar för utformning av gränssnittet.

Det hemliga vapnet är dock att TV Hub också behåller banden med den gamla världen, nämligen linjär-tv. Enligt produktchefen Jessica Andersson är detta ett sätt att möta kundernas förväntningar. Hon säger:

– Enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo, så vill svenskarna ha en blandning av ett mer traditionellt linjärt tv-tittande blandat med on-demand eller streamingtjänster.

Studien Andersson syftar på heter Connected Life och är en global undersökning om uppkoppling och digital livsstil. Den visar mycket riktigt att svenskarna ännu inte omfamnat nätbaserat tv-tittande. En vanlig dag står vanlig linjär-tv för 62 procent eller 2,3 timmar jämfört med 1,9 timmar videomaterial från nätet.

TV Hub erbjuder således stöd för linjärt tv-innehåll för kunder både via vanlig antenn samt fiber-lan och fiber-koax-anslutning. För den som hellre nyttjar strömmande nättjänster har den medföljande fjärrkontrollen snabbknappar för att komma åt både Netflix, SVT Play och TV4 Play.

Snabbknappar i all ära, men det moderna sättet att styra sin tv är via rösten, och TV Hub erbjuder i dagsläget inbyggd röstsökning för att hitta material som program, musik, appar och Youtube-material. Snart kommer detta också att utökas med fullt stöd för Google Assistant, vilket öppnar för mer möjligheter att styra och kontrollera med rösten. Planen är att Google Assistent (på svenska) ska rulla ut till TV Hub innan slutet av året.

Ingen inspelning

TV Hub har ett inbyggt lagringsminne på 16 gigabyte, något som förhoppningsvis ska räcka för ett antal appar. Däremot räcker det inte långt för lokal lagring av videomaterial, men TV Hub har heller inget stöd för inspelning av tv-material. Det finns en USB-port på baksidan för att i framtiden kunna ansluta en speciell hårddisk från Com Hem för att utöka lagringsutrymmet, men i dagsläget fyller den ingen funktion och fungerar inte med hårddiskar du har liggande hemma.

Går att köpa idag

TV Hub börjar säljas idag, och kommer att erbjudas i butik till det rekommenderade priset 1 695 kronor. Befintliga och nya Com Hem-kunder kan också välja att hyra sin TV Hub, något som under lanseringskampanjen kostar en engångsavgift på 500 kronor plus frakt. Senare under 2018 kommer TV Hub också att erbjudas till Boxer-kunder.

Kommentarer
8 svar

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?

Amazon satsar på internationell handel och lanserar flera verktyg som gör handelsplatsens 45 miljoner varor i USA tillgängliga att beställa från utlandet.

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

En uppföljare till Iphone X är knappast att vänta förrän i september, men redan i sommar kan Iphone SE ersättas av en ny Iphone-modell visar registreringsbeteckningar som Apple har gjort.