Com Hem vill bli kung i vardagsrummet

Com Hem lanserar nu den Android-baserade TV Hub; en låda som vill kombinera det bästa av gammal och ny television.

När det handlar om att välja mediabox i vardagsrummet finns det förmodligen en rad faktorer som avgör vilken produkt du väljer. Några av de saker som finns med på kravlistan är att den ska ha stöd för alla de videotjänster du använder, och gärna så snabbt som möjligt erbjuda åtkomst till dessa. Självklart är också den tekniska kvalitén viktig, där begrepp som 4K-upplösning och HDR (High Dynamic Range) snabbt blivit krav så länge din tv-apparat har stöd för det. Slutligen måste det givetvis finnas en välfylld appbutik där diverse tjänster och förströelse kan laddas ned utifrån behov och önskemål.

Com Hem har nu hittat en bundsförvant i Google för att kunna uppfylla alla dessa krav och några till. TV Hub heter produkten som ska stjäla uppmärksamheten från alternativ som Chromecast Ultra och Apple TV. Den nya plattformen är baserad på Googles operativsystem Android TV, vilket ger tillgång till 2 000 appar från Google Play, och inbyggt Chromecast-stöd. Däremot är det Com Hem själva som ansvarar för utformning av gränssnittet.

Det hemliga vapnet är dock att TV Hub också behåller banden med den gamla världen, nämligen linjär-tv. Enligt produktchefen Jessica Andersson är detta ett sätt att möta kundernas förväntningar. Hon säger:

– Enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo, så vill svenskarna ha en blandning av ett mer traditionellt linjärt tv-tittande blandat med on-demand eller streamingtjänster.

Studien Andersson syftar på heter Connected Life och är en global undersökning om uppkoppling och digital livsstil. Den visar mycket riktigt att svenskarna ännu inte omfamnat nätbaserat tv-tittande. En vanlig dag står vanlig linjär-tv för 62 procent eller 2,3 timmar jämfört med 1,9 timmar videomaterial från nätet.

TV Hub erbjuder således stöd för linjärt tv-innehåll för kunder både via vanlig antenn samt fiber-lan och fiber-koax-anslutning. För den som hellre nyttjar strömmande nättjänster har den medföljande fjärrkontrollen snabbknappar för att komma åt både Netflix, SVT Play och TV4 Play.

Snabbknappar i all ära, men det moderna sättet att styra sin tv är via rösten, och TV Hub erbjuder i dagsläget inbyggd röstsökning för att hitta material som program, musik, appar och Youtube-material. Snart kommer detta också att utökas med fullt stöd för Google Assistant, vilket öppnar för mer möjligheter att styra och kontrollera med rösten. Planen är att Google Assistent (på svenska) ska rulla ut till TV Hub innan slutet av året.

Ingen inspelning

TV Hub har ett inbyggt lagringsminne på 16 gigabyte, något som förhoppningsvis ska räcka för ett antal appar. Däremot räcker det inte långt för lokal lagring av videomaterial, men TV Hub har heller inget stöd för inspelning av tv-material. Det finns en USB-port på baksidan för att i framtiden kunna ansluta en speciell hårddisk från Com Hem för att utöka lagringsutrymmet, men i dagsläget fyller den ingen funktion och fungerar inte med hårddiskar du har liggande hemma.

Går att köpa idag

TV Hub börjar säljas idag, och kommer att erbjudas i butik till det rekommenderade priset 1 695 kronor. Befintliga och nya Com Hem-kunder kan också välja att hyra sin TV Hub, något som under lanseringskampanjen kostar en engångsavgift på 500 kronor plus frakt. Senare under 2018 kommer TV Hub också att erbjudas till Boxer-kunder.

Kommentarer
8 svar

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Att Apple gav rabatt på batteribyte gjorde att hela 11 miljoner Iphone-användare slog till, jämfört med det normala 1-2 miljoner.

Chromecast Audio går i graven, men för den som fortfarande vill koppla gamla ljudgrejor till ny trådlös teknik finns det flera alternativ, både billiga och dyra.

Ipod kanske ännu inte är redo för pensionen, för om vi ska tro de senaste ryktena från Asien är en ny modell av Ipod Touch på gång från Apple. Är det något du skulle köpa?