Vrid upp volymen till elva

Lyssna på Apple Music som ett proffs

Har du precis skaffat Apple Music? Så här kommer du igång och lär dig smarta tips och inställningar som hjälper dig att maxa tjänsten och njuta mer av musiken.

Finjustera!

8. Skruva till ljudet med en Equalizer

En EQ (equalizer) är ett verktyg för att höja och sänka volymen i ett utvalt frekvensområde, för att balansera eller jämna ut ljudet. Beroende på vad du använder för att lyssna på musiken kan det vara bra att justera ljudbilden en smula, kanske särskilt om du använder en telefons inbyggda högtalare.

Om du använder IOS finns en EQ inbyggd, och den hittas via Inställningar > Musik. Kör du Android finns det ingen inbyggd, men enskilda ljudappar kan ha det som funktion. Det har dock inte Apple Music-appen.

Däremot har det senaste Android-systemet Oreo stöd för Dolby Atmos, vilket i princip fungerar som en Equalizer. I Huawei P20 exempelvis finns en del val för att justera ljudet. Inställningarna för Dolby Atmos hittas i Inställningar > Ljud.

9. Välj hög kvalitet

Apple Music strömmar musik kodad i formatet AAC, 256 kbps. Det är bra nog för de flesta öron och de allra flesta typer av hörlurar och högtalare.

När musiken strömmas över mobilnätet kan kvalitén däremot skalas ned automatiskt beroende på täckning och för att inte bränna alltför stora mängder data. Om du har data i överflöd, och vill säkerställa den absolut högsta kvalitén kan du ställa in detta. På IOS hittar du den i Inställningar > Musik som vanligt, och på Android finns detta inuti Apple Music-appens inställningar under Mobildata.

Observera att valet endast finns på enheter som har mobildata. Det syns alltså inte på en Ipad som bara har Wifi-anslutning; där används alltid högsta kvalitén.

10. Pynta din spellista med omslag

Om du är typen som skapar många egna spellistor kanske du också är typen som kommer ihåg de gamla blandbanden. Att mödosamt spela av musik till kassettbandet var ju bara halva nöjet, och det andra låg i att skapa ett kreativt omslag.

Samma funktion finns faktiskt i Apple Music, och du kan välja att dekorera din spellista med en valfri bild från enhetens bibliotek. Bara att ge dig in i närmaste kreativa app för att skapa ett konstverk som sätter färg på det du vill säga med spellistan. Viktigt är också att omslagsbilden följer med om du delar listan till en kompis, så varje aspekt av det gamla blandbandet fångas upp.

11. Lär dig skillnaden mellan stjärnor och hjärtan

I Apple Music kan du markera låtar du tycker extra mycket om med ett hjärta. Det berättar för tjänstens algoritmer att du gillar den, och den kommer att lägga det på minnet.

Om du använder Apple Music från IOS eller en Mac kanske du däremot också stöter på stjärnor; där du kan sätta betyg på låtar genom att dela ut mellan en och fem stjärnor.

Det här betygsystemet är en rest från gamla tider när Itunes var det enda som fanns och musik som regel lagrades lokalt. Stjärnorna är helt enkelt ett smidigt sätt att från en Mac skapa spellistor utifrån favoritlåtar, och på andra sätt sortera musiksamlingen.

Nu när du lever i Apple Music-världen kan du välja att stänga av stjärnsystemet, eller behålla det. Att ge en låt fem stjärnor påverkar inte ödatverhuvudtaget de rekommendationer du får från Apple Music.

12. Skapa din egen radiostation

Att bygga egna spellistor blir jobbigt efter ett tag, och ibland är det fint att låta smartheten i Apple Music jobba för dig. Nu kommer alla de där låtarna du gav ett hjärta att komma väl till pass! Utgå från en låt, vilken som helst och välj Skapa station. Nu har du din egen radiostation baserad på den låten, och Apple Music kommer att försöka smyga in liknande låtar du förmodligen gillar baserat på din smak.

Radiostationerna sparas under fliken Radio om du vill återvända till en särskilt lyckad mix. Där finns också ett antal Apple-stationer i olika genrer och stil, samt givetvis flaggskeppet Beats 1 som sänder musik och radioprogram dygnet runt.

13. Bli en musik-arkeolog

Ett tips är också att låta Siri vara med och leka ibland, för Apples assistent har flera bra funktioner kopplade till Apple Music. Tyvärr har motsvarande röstassistenter på Android inte samma åtkomst.

I USA har Siri faktiskt koll på topplistor från svunna tider, och kan exempelvis spela upp "listettan från augusti 1988". Det klarar inte svenska Siri, men assistenten kan åtminstone spela upp specifika genrer, till exempel "sjuttiotalsmusik" eller "filmmusik".

Om du hör en låt du inte känner igen kan du också fråga Siri vad som spelas, så berättar assistenten det. Detta fungerar också om det är något i omgivningen som spelas, och Siri kan då identifiera låten och plocka fram den från Apple Music-biblioteket.

14. Överväg en Homepod, eller Sonos-högtalare.

Det finns gott om möjligheter att få Apple Music-ljudet att växa i hemmet. Via en Apple TV eller sladd från mobiltelefon eller surfplatta går det att ansluta tjänsten till mer eller mindre vilken högtalare som helst. Vi skulle ändå vilja slå ett slag för de mer dedikerade lösningarna där trådlöst är tidens melodi.

Apples egna smarta högtalare Homepod stoltserar med direktanslutning till Apple Music och röststyrning med Siri. Den tar upp väldigt lite plats, och låter otroligt bra tack vare en inbyggd A8-processor som analyserar ljudet och omgivningen i realtid och anpassar. Helt klart en spännande produkt för Apple Music-prenumeranten!

Men faktum är att också Sonos högtalarsystem har stöd för Apple Music, om än inte med röststyrning. Under 99:s blindtest fick Sonos One faktiskt högre betyg än Homepod, och den kostar dessutom ungefär hälften så mycket. Helt klart ett bra alternativ för den som vill pumpa upp musiken lite mer i vardagsrummet.

Läs mer: Sonos Beam förtjänar att bo i ditt vardagsrum

Kommentarer
16 svar

Nästa vecka släpper Huawei sitt nya flaggskepp P30 Pro, men redan nu finns bilder på nätet.

Norska NRK avslöjar att Nokia 7 Plus-mobiler har skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina. HMD Global erkänner vad som hänt, men säger sig ha åtgärdat det hela med en mjukvaruuppdatering.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Nästa års modeller ska enligt rykten inte göra skillnad på lyxigare och billigare modeller i valet av skärmpanel, och kanske offra flärpen helt.

På måndag väntas Apple presentera sin nya strömmande tv-tjänst, och listan över produktioner och program som företaget arbetar på är lång. Här är hela listan – men kan Apple verkligen utmana Netflix, Amazon och HBO?

Apple fortsätter att släppa nya prylar. Nu finns en ny version av deras populära trådlösa hörlurar Airpods ute i handeln.

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.