Appar för barn spårar användare

Forskare har konstaterat att flera Android-appar inte följer lagstiftning för hur data från minderåriga användare får sparas och användas.

Gång på gång hör vi exempel på appar som samlar lite mer information än vad som kan anses lämpligt från sina användare. Nu har ett gäng forskare identifierat fler än 3 300 appar riktade till barn som olovligen samlar information från sina användare. I USA finns COPPA-lagen som bland annat strikt förbjuder insamling av data från barn under 13 år. Det kan innebära att många av de undersökta apparna agerar utanför USAs lagar.

Av de sammanlagt 5 855 appar som testades visade det sig att 281 av dem samlade kontakt- eller positionsinformation utan att be barnets målsman om lov. Många av de andra testade apparna samlade också information på fel sätt och en stor del av dem delade också den samlade informationen till en tredjepart. Hela 92 procent av de 1 280 appar som hade Facebook-koppling hade inte heller följt Facebooks regler för det sociala nätverkets 13-årsgräns.

Drygt 2 700 appar läggs in på Googles butik Play Store varje dag, så att kontrollera dem alla är inte helt lätt. Undersökningen visar dock att det finns ett utbrett problem, som givetvis blir värre när det handlar om appar riktade till barn. Förhoppningsvis kan Google dra någon lärdom av forskarnas arbete och implementera bättre säkerhetskontroller för att minska antalet illvilliga appar på Play Store.

Hur det ser ut på Apples App Store är oklart då forskarna inte gjort någon liknande undersökning där ännu.

Inte bara Play Store.
Detta är andra gången på ganska kort tid som en rapport släpps om datainsamling från barn. Bara för någon vecka sedan rapporterades det att även Youtube samlade data från barn för att sälja riktade annonser. Youtube slog ifrån sig dessa anklagelser genom att säga att folk under 13 inte bör använda tjänsten och hänvisar den publiken till Youtube Kids. Men det är en tjänst som inte finns överallt, och eftersom de flesta ändå bara använder den vanliga Youtube-tjänsten anser konsumentgrupper att Youtube måste hantera datainsamling från barn under 13 år på ett bättre sätt.

I Sverige anses det finnas en motsättning mellan datainsamlingen som Youtube gör och den nationella lagstiftningen. För att skapa ett konto på videosajten krävs det att användaren är minst 13 år men enligt svensk lag är personer vid denna ålder inte gammal nog för att godkänna att personlig information delas ut. Den 25 maj kommer personuppgiftslagen att bytas ut till den nya dataskyddsförordningen (GDPR) och i samband med det kommer åldersgränsen för detta sannolikt att sänkas till 13 år även här i Sverige.

Källor: PET Symposium | Variety | COPPA på Wikipedia

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för ytterligare en karttjänst, populära Waze.

Tack till Json_81 för detta #nyhetstips!

En mycket välkommen nyhet i IOS 12 är möjligheten att använda andra lösenordshanterare än Apples egna för att autofylla lösenord. Så här gör du för att komma igång!

9 oktober är det dags för Google-event men redan nu vet vi det mesta, åtminstone om de nya telefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL.

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.