Appar för barn spårar användare

Forskare har konstaterat att flera Android-appar inte följer lagstiftning för hur data från minderåriga användare får sparas och användas.

Gång på gång hör vi exempel på appar som samlar lite mer information än vad som kan anses lämpligt från sina användare. Nu har ett gäng forskare identifierat fler än 3 300 appar riktade till barn som olovligen samlar information från sina användare. I USA finns COPPA-lagen som bland annat strikt förbjuder insamling av data från barn under 13 år. Det kan innebära att många av de undersökta apparna agerar utanför USAs lagar.

Av de sammanlagt 5 855 appar som testades visade det sig att 281 av dem samlade kontakt- eller positionsinformation utan att be barnets målsman om lov. Många av de andra testade apparna samlade också information på fel sätt och en stor del av dem delade också den samlade informationen till en tredjepart. Hela 92 procent av de 1 280 appar som hade Facebook-koppling hade inte heller följt Facebooks regler för det sociala nätverkets 13-årsgräns.

Drygt 2 700 appar läggs in på Googles butik Play Store varje dag, så att kontrollera dem alla är inte helt lätt. Undersökningen visar dock att det finns ett utbrett problem, som givetvis blir värre när det handlar om appar riktade till barn. Förhoppningsvis kan Google dra någon lärdom av forskarnas arbete och implementera bättre säkerhetskontroller för att minska antalet illvilliga appar på Play Store.

Hur det ser ut på Apples App Store är oklart då forskarna inte gjort någon liknande undersökning där ännu.

Inte bara Play Store.
Detta är andra gången på ganska kort tid som en rapport släpps om datainsamling från barn. Bara för någon vecka sedan rapporterades det att även Youtube samlade data från barn för att sälja riktade annonser. Youtube slog ifrån sig dessa anklagelser genom att säga att folk under 13 inte bör använda tjänsten och hänvisar den publiken till Youtube Kids. Men det är en tjänst som inte finns överallt, och eftersom de flesta ändå bara använder den vanliga Youtube-tjänsten anser konsumentgrupper att Youtube måste hantera datainsamling från barn under 13 år på ett bättre sätt.

I Sverige anses det finnas en motsättning mellan datainsamlingen som Youtube gör och den nationella lagstiftningen. För att skapa ett konto på videosajten krävs det att användaren är minst 13 år men enligt svensk lag är personer vid denna ålder inte gammal nog för att godkänna att personlig information delas ut. Den 25 maj kommer personuppgiftslagen att bytas ut till den nya dataskyddsförordningen (GDPR) och i samband med det kommer åldersgränsen för detta sannolikt att sänkas till 13 år även här i Sverige.

Källor: PET Symposium | Variety | COPPA på Wikipedia

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?

Amazon satsar på internationell handel och lanserar flera verktyg som gör handelsplatsens 45 miljoner varor i USA tillgängliga att beställa från utlandet.

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

En uppföljare till Iphone X är knappast att vänta förrän i september, men redan i sommar kan Iphone SE ersättas av en ny Iphone-modell visar registreringsbeteckningar som Apple har gjort.