Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Kinesisk Ipod för audiofiler

Kinesiska tillverkaren Hiby tar Kickstarter till hjälp för att lansera en dedikerad musikspelare för de som helst vill lyssna på högupplöst musik, men med stöd för moderna tekniska bekvämligheter.

Musikälskare har alltid behövt förhålla sig till den senaste tekniken, på gott och ont. För bara några år sedan var digitala musikfiler som lagras lokalt det mest moderna som kunde tänkas, men idag verkar onekligen strömmande musiktjänster vara tidens melodi.

Detta har gjort musikspelare som Ipod mer eller mindre helt ointressanta för konsumenterna, eftersom de inte har stöd för mobil trådlös anslutning till nätet. I dagsläget säljs endast modellen Ipod Touch fortfarande, och för Apples del verkar istället den senaste versionen av Apple Watch med mobilanslutning vara lösningen för den som vill lyssna på musik utan sin telefon.

Men det kinesiska företaget Hiby tycker ändå inte att den dedikerade musikspelaren är död. Via Kickstarter tar de nu emot förhandsbokningar för Hiby R3; en ultraportabel musikspelare med tryckskärm, stöd för diverse trådlösa anslutningar och en del annat godis som ska tilltala audiofiler på språng.

Ipod Touch på steroider

Hiby R3 påminner på många sätt om en Ipod Touch, med inbyggt stöd för både Wifi och Bluetooth. Detta gör det möjligt att strömma och ladda hem musik över en nätverksanslutning, men inte via mobilnätet. Tanken är dock att god planering ska tillgodose det behovet genom att musik lagras offline på ett minneskort på upp till 2 terabyte. Jämfört med den folkliga Ipod riktas däremot R3 mot den mest kräsna skaran musiklyssnare.

Vilka som är målgruppen är tydligt tack vare stöd för ljudformat som FLAC samt att den är certifierad för Sony Hi-Res, alltså ljudfiler av väldigt hög kvalitet. R3 kan också agera en kompetent DAC (Digital-analog-omvandlare) för annan utrustning, exempelvis en mobiltelefon, via USB Type-C-porten. De två färgalternativen vittnar också om att det här ska tilltala de som tycker att musik är allvarliga saker; R3 finns i svart eller grått.

Även de som inte har gyllene öron kan eventuellt lockas av en batteritid på upp till elva timmar, stöd för Apples trådlösa protokoll Airplay och Blueooth-protokollet Aptx. Den har också en gammal hederlig 3,5 millimeters hörlursanslutning, och med en adapterkabel går det också att ansluta via SPDIF, som är ett gränssnitt för överföring av digitalt ljud.

Till en början har Hiby valt att ge stöd åt den krisdrabbade musiktjänsten Tidal, som erbjuder strömmning av musik i så kallad lossless-kvalitet. Bra för audiofiler alltså, men frågan är om Tidal kommer finnas kvar fram till att Hiby R3 ska börja säljas i maj. Planen är dock att ge stöd åt fler musiktjänster, men vilka dessa är avslöjas inte.

Kickstarter-målen är redan uppfyllda med god marginal, men om det här sedan blir en försäljningssuccé för alla som saknar Ipod återstår att se. Tankarna går osökt till musikspelaren Ponoplayer som för några år sedan försökte hitta sig en marknad genom att tilltala kräsna musiklyssnare, med rocklegenden Neil Young som frontfigur. Det gick inte så bra. Den som vill köpa en R3 får betala 229 dollar eller cirka 2 400 kronor med svensk moms. Är det någon som blir sugen på en kinesisk audiofil-Ipod?

Källa: Hiby, Kickstarter.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.