Google släpper byggsatser för smarta hemmet

Google gillar kartong, och börjar sälja två byggsatser för det smarta hemmet. En högtalare och en kamera med en Raspberry Pi som hjärta och Googles mjukvara, kan det vara något?

När det gäller smarta hemmet-prylar har trenden att bygga egna lösningar alltid varit stark och det är inte så konstigt. Den som är lite händig kan med hjälp av en billig Raspberry Pi bygga en egen lösning som är både billigare och mer flexibel än de färdigbyggda produkter som säljs.

Nu vill Google haka på bygga eget-trenden med hjälp av två byggsatser som gör det möjligt att snabbt och enkelt skapa en smart högtalare respektive en smart övervakningskamera. Paketen heter AIY Voice respektive AIY Vision, där AIY är en förkortning av "Artifical Intelligence Yourself" eller ungefär "skapa din egen AI". Det hela är en ordlek på DIY, alltså "gör det själv".

I paketen ingår en Raspberry Pi Zero som driver hela härligheten, och alla komponenter som behövs inklusive högtalarelement, kameradel, sladdar och lättbegripliga instruktioner. Byggmaterialet är annars kartong, och för tankarna till Google Cardboard, ett billigt VR-set för mobiltelefonen. Google lanserar också en tillhörande app för Android för att konfigurera bygget. En IOS-version utlovas inom kort.

Paketet med den smarta högtalaren kostar 49,99 dollar och kameran 89,99. I svenska kronor skulle det motsvara drygt 500 respektive 900 kronor. I dagsläget säljs de dock endast i USA hos butikskedjan Target, men Google skriver att de arbetar på att lansera produkterna globalt hos olika återförsäljare. Intressant nog kostar en färdigbyggd smart högtalare i form av Google Home Mini ungefär lika mycket, men det kan ju såklart vara kul att bygga sin egen också.

Har du själv byggt någonting till ditt smarta hem? Hur gick det?

Källa: Googles blogg för utvecklare

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för ytterligare en karttjänst, populära Waze.

Tack till Json_81 för detta #nyhetstips!

En mycket välkommen nyhet i IOS 12 är möjligheten att använda andra lösenordshanterare än Apples egna för att autofylla lösenord. Så här gör du för att komma igång!

9 oktober är det dags för Google-event men redan nu vet vi det mesta, åtminstone om de nya telefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL.

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.