Google släpper byggsatser för smarta hemmet

Google gillar kartong, och börjar sälja två byggsatser för det smarta hemmet. En högtalare och en kamera med en Raspberry Pi som hjärta och Googles mjukvara, kan det vara något?

När det gäller smarta hemmet-prylar har trenden att bygga egna lösningar alltid varit stark och det är inte så konstigt. Den som är lite händig kan med hjälp av en billig Raspberry Pi bygga en egen lösning som är både billigare och mer flexibel än de färdigbyggda produkter som säljs.

Nu vill Google haka på bygga eget-trenden med hjälp av två byggsatser som gör det möjligt att snabbt och enkelt skapa en smart högtalare respektive en smart övervakningskamera. Paketen heter AIY Voice respektive AIY Vision, där AIY är en förkortning av "Artifical Intelligence Yourself" eller ungefär "skapa din egen AI". Det hela är en ordlek på DIY, alltså "gör det själv".

I paketen ingår en Raspberry Pi Zero som driver hela härligheten, och alla komponenter som behövs inklusive högtalarelement, kameradel, sladdar och lättbegripliga instruktioner. Byggmaterialet är annars kartong, och för tankarna till Google Cardboard, ett billigt VR-set för mobiltelefonen. Google lanserar också en tillhörande app för Android för att konfigurera bygget. En IOS-version utlovas inom kort.

Paketet med den smarta högtalaren kostar 49,99 dollar och kameran 89,99. I svenska kronor skulle det motsvara drygt 500 respektive 900 kronor. I dagsläget säljs de dock endast i USA hos butikskedjan Target, men Google skriver att de arbetar på att lansera produkterna globalt hos olika återförsäljare. Intressant nog kostar en färdigbyggd smart högtalare i form av Google Home Mini ungefär lika mycket, men det kan ju såklart vara kul att bygga sin egen också.

Har du själv byggt någonting till ditt smarta hem? Hur gick det?

Källa: Googles blogg för utvecklare

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?

Amazon satsar på internationell handel och lanserar flera verktyg som gör handelsplatsens 45 miljoner varor i USA tillgängliga att beställa från utlandet.

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

En uppföljare till Iphone X är knappast att vänta förrän i september, men redan i sommar kan Iphone SE ersättas av en ny Iphone-modell visar registreringsbeteckningar som Apple har gjort.