Google släpper byggsatser för smarta hemmet

Google gillar kartong, och börjar sälja två byggsatser för det smarta hemmet. En högtalare och en kamera med en Raspberry Pi som hjärta och Googles mjukvara, kan det vara något?

När det gäller smarta hemmet-prylar har trenden att bygga egna lösningar alltid varit stark och det är inte så konstigt. Den som är lite händig kan med hjälp av en billig Raspberry Pi bygga en egen lösning som är både billigare och mer flexibel än de färdigbyggda produkter som säljs.

Nu vill Google haka på bygga eget-trenden med hjälp av två byggsatser som gör det möjligt att snabbt och enkelt skapa en smart högtalare respektive en smart övervakningskamera. Paketen heter AIY Voice respektive AIY Vision, där AIY är en förkortning av "Artifical Intelligence Yourself" eller ungefär "skapa din egen AI". Det hela är en ordlek på DIY, alltså "gör det själv".

I paketen ingår en Raspberry Pi Zero som driver hela härligheten, och alla komponenter som behövs inklusive högtalarelement, kameradel, sladdar och lättbegripliga instruktioner. Byggmaterialet är annars kartong, och för tankarna till Google Cardboard, ett billigt VR-set för mobiltelefonen. Google lanserar också en tillhörande app för Android för att konfigurera bygget. En IOS-version utlovas inom kort.

Paketet med den smarta högtalaren kostar 49,99 dollar och kameran 89,99. I svenska kronor skulle det motsvara drygt 500 respektive 900 kronor. I dagsläget säljs de dock endast i USA hos butikskedjan Target, men Google skriver att de arbetar på att lansera produkterna globalt hos olika återförsäljare. Intressant nog kostar en färdigbyggd smart högtalare i form av Google Home Mini ungefär lika mycket, men det kan ju såklart vara kul att bygga sin egen också.

Har du själv byggt någonting till ditt smarta hem? Hur gick det?

Källa: Googles blogg för utvecklare

Det är inte bara Spotify-användare som kan summera sitt musikår. Lyssnar du via Apple Music kan du också få visualisera vad du lyssnat på, men det är något krångligare.

Nytt avsnitt av podden

Grejen med e-SIM

Andreas, Ida och Jakob står vid mikrofonerna och den här veckan pratas det om årets teknikprylar och inspiratörer, om e-SIM och om att Apple äntligen rättat till ett misstag.

Youtube-profilen Marques Brownlee gjorde ett stort blindtest bland följare på Twitter och Instagram, och resultatet är minst sagt överraskande.

Skulle den kanske bli ett alternativ för Apple-användare som bistert knyter näven i fickan över frånvaron av en Iphone SE 2?

Tack till johnh3 för detta #nyhetstips!

Nu går det att köpa Apple Watch Series 4 med e-SIM-abonnemang hos Telenor med prislappen 49 kronor i månaden. Är du sugen, eller har du rentav investerat redan? In och diskutera i forumet!

Apples nya Ipad Pro kommer med USB-C, men vad betyder det? Vad kan du göra med porten, och vad kan du inte göra? Läs vår guide för att få bättre koll på läget.