Google släpper byggsatser för smarta hemmet

Google gillar kartong, och börjar sälja två byggsatser för det smarta hemmet. En högtalare och en kamera med en Raspberry Pi som hjärta och Googles mjukvara, kan det vara något?

När det gäller smarta hemmet-prylar har trenden att bygga egna lösningar alltid varit stark och det är inte så konstigt. Den som är lite händig kan med hjälp av en billig Raspberry Pi bygga en egen lösning som är både billigare och mer flexibel än de färdigbyggda produkter som säljs.

Nu vill Google haka på bygga eget-trenden med hjälp av två byggsatser som gör det möjligt att snabbt och enkelt skapa en smart högtalare respektive en smart övervakningskamera. Paketen heter AIY Voice respektive AIY Vision, där AIY är en förkortning av "Artifical Intelligence Yourself" eller ungefär "skapa din egen AI". Det hela är en ordlek på DIY, alltså "gör det själv".

I paketen ingår en Raspberry Pi Zero som driver hela härligheten, och alla komponenter som behövs inklusive högtalarelement, kameradel, sladdar och lättbegripliga instruktioner. Byggmaterialet är annars kartong, och för tankarna till Google Cardboard, ett billigt VR-set för mobiltelefonen. Google lanserar också en tillhörande app för Android för att konfigurera bygget. En IOS-version utlovas inom kort.

Paketet med den smarta högtalaren kostar 49,99 dollar och kameran 89,99. I svenska kronor skulle det motsvara drygt 500 respektive 900 kronor. I dagsläget säljs de dock endast i USA hos butikskedjan Target, men Google skriver att de arbetar på att lansera produkterna globalt hos olika återförsäljare. Intressant nog kostar en färdigbyggd smart högtalare i form av Google Home Mini ungefär lika mycket, men det kan ju såklart vara kul att bygga sin egen också.

Har du själv byggt någonting till ditt smarta hem? Hur gick det?

Källa: Googles blogg för utvecklare

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!

Netflix uppdaterar gränssnittet på sin tv-app, och ett nytt sidofält kommer snart att rullas ut till alla användare. Enligt Netflix ska det göra navigeringen enklare.

Bang & Olufsen samlar alla sina produkter under en flagg, när märket B&O Play pensioneras.

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.

Förra veckan handlade vårt torsdagsquiz om Samsung, och det gick bra för många även om få lyckades få alla rätt. Svårast var att veta när Samsung grundades.

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.