Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99-akuten

Avaktiverad Iphone? – Så här fixar du

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

Lösenkoden till din IOS-enhet finns där för att skydda din data. Om du någon gång slagit fel kod har du kanske sett ett meddelande på skärmen om att enheten avaktiverats och att du ska försöka igen om en minut.

Småbarnsföräldrar känner troligen igen det här lite extra väl. Det händer i alla fall mig då och då att jag snabbt måste plocka min telefon ur händerna på mitt barn (han är expert på att hitta min telefon fast jag försöker lägga den utom räckhåll) som glatt trycker på allt möjligt på skärmen så fort som möjligt.

Att vänta en minut är inte så farligt, men slås fel kod sex gånger i rad blir det värre. Då inaktiveras telefonen och du måste radera den och återställa din data från din säkerhetskopia (en sån har du förhoppningsvis – annars tycker jag du ser till att börja göra sådana nu på direkten). Det finns också ytterligare ett säkerhetssteg där din telefon raderar sig själv efter tillräckligt många felaktiga upplåsningsförsök (men det är en inställning du måste aktivera självmant). Om du vill slå på, eller undersöka om det redan är på, det hittar du funktionen här:

Inställningar > Face ID/Touch ID och lösenkod > Radera data

Det finns två vägar till att aktivera din Iphone (eller annan IOS-enhet) igen om den inaktiverats. Om du synkroniserar den med Itunes i en dator måste du plugga in den till datorn för att komma vidare, om det inte fungerar kan du ta till återställningsläget. Det går också att ta hjälp av Icloud om du använder Apples molntjänst. Vi guidar dig genom metoderna här.

Radera din enhet med Itunes

  1. Anslut din IOS-enhet till den dator du synkroniserar med

  2. Öppna Itunes, om du ombeds ange en lösenkod försöker du med en annan dator du synkroniserat med, eller använder återställningsläget (hoppa i så fall till guiden längre ned)

  3. Vänta medan Itunes synkroniserar enheten och skapar en säkerhetskopia

  4. När synkroniseringen och säkerhetskopieringen är klar klickar du på Återställ [din enhet]

  5. När du kommer till skärmen Ställ in trycker du på Återskapa från Itunes-kopia

  6. Välj din enhet i Itunes, kontrollera säkerhetskopiornas datum och storlek och välj den mest relevanta

Radera din enhet med återställningsläge

  1. Anslut din enhet till din dator och öppna Itunes

  2. Tvinga enheten att starta om medan den är ansluten
    Iphone X, Iphone 8 eller Iphone 8 Plus: Tryck och släpp snabbt volymhöjningsknappen. Tryck och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Tryck sedan och håll ned sidoknappen tills återställningsskärmen visas
    Iphone 7 och Iphone 7 Plus: Håll ned sidoknappen och volymsänkningsknappen samtidigt. Fortsätt hålla ned dem tills återställningsskärmen visas.
    Iphone 6S och tidigare, Ipad och Ipod Touch: Håll ned både hemknappen och den övre knappen (eller sidoknappen) samtidigt. Fortsätt hålla ned dem tills återställningsskärmen visas.

  3. När alternativen Återskapa och Uppdatera visas väljer du Återskapa (Itunes hämtar mjukvara för enheten. Tar det längre än 15 minuter lämnar enheten återställningsläget och du måste göra om steg 2 och 3 igen).

  4. Vänta tills processen är klar. Sedan kan du konfigurera och använda din enhet.

Radera din enhet med Icloud

Om du gör säkerhetskopior med Apples molntjänst Icloud kan du klara dig utan Itunes.

  1. Logga in på Icloud via en webbläsare, eller använd appen Hitta min Iphone i en annan enhet (du behöver kunna logga in på ditt Apple ID)

  2. Gå till Hitta min Iphone

  3. I menyn Enheter väljer du din IOS-enhet

  4. I fönstret som dyker upp väljer du att radera enheten

  5. När enheten är klar kan du ställa in den igen och återskapa från din säkerhetskopia

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.