Bose Soundsport – klumpiga men ack så smidiga

Springa ute-säsongen är här och Ida har skaffat nya hörlurar, Bose Soundsport. Väldigt mycket är bra, men deras yttre skapar problem.

Amerikanska Bose har ett par trådlösa hörlurar (men just den här modellen är inte helt trådlös, det går en sladd mellan snäckorna med en kontroll på ena sidan) som heter Soundsport. Jag har köpt ett par för att ha bland annat när jag springer nu under sommarsäsongen.

Sedan innan uppskattar jag silikonfästet Bose utvecklat för örat och att lurarna inte täpper till helt utan släpper in lite ljud från omgivningen. Ett annat krav jag har nu för tiden är att de ska vara trådlösa till telefonen eller annan enhet. Jag slipper gärna sladd att trassla in armarna i.

Det här tycker jag om Bose Soundsport

Jag är nästan helt nöjd med Bose Soundsport. De passar bra till och från jobbet och gör sig ännu bättre i löpspåret eller på gymmet. De låter bra, sitter bra och funkar riktigt smidigt med alla mina enheter. Det enda som stör mig är hur mycket de sticker ut från öronen.

Bose Soundsport kostar omkring 1 400 kronor (finns i grå/gult, blått och svart), jag passade på att klicka hem mina för 990 kronor under en kampanj, men de är prisvärda även utan den rabatten.

Fördelar
+ Bra ljud och skön passform
+ Kan kopplas till två enheter, komma ihåg upp till åtta
+ Lätt att byta mellan enheter

Nackdelar
− Saknar magneter som håller dem på plats runt halsen när du inte lyssnar
− Sticker ut från öronen, kan ramla ur

Lurarna kan parkopplas via Bluetooth eller NFC (inte om du har IOS-enheter som jag). Inget avancerat, håll bara inne på-knappen lite extra länge så hamnar lurarna i parkopplingsläge och du hittar dem via dina Bluetooth-inställningar i enheten du vill koppla till.

Bose lovar uppåt sex timmars batteritid och det tycks stämma bra. Kan tänka mig att det blir sämre om det är rejält kallt ute, men jag köpte dessa närmare våren så har ingen erfarenhet än.

Bästa funktionen

Nu när jag använt Bose Soundsport ett tag finns det framför allt en grej jag uppskattar lite extra och det är hur smidigt det är att byta mellan enheter. Hörlurarna kommer ihåg upp till åtta enheter (jag har parkopplat dem med dator, mobil, platta och klocka).

De kan vara anslutna till två enheter samtidigt och byta där mellan. I praktiken kan jag se på Netflix i min Ipad (och lyssna via lurarna), om det ringer i mobilen pausas min video och jag blir automatiskt flyttad till telefon och kan svara med knappen på hörlurarna.

Via Bose Connect-appen kan jag också själv välja mellan alla mina enheter och snabbt byta om jag skulle vilja. Det fungerar riktigt smidigt.

Det finns ett men

Bose skickar med tre storlekar på proppar och noterar att du bör prova dig fram, du kan behöva använda olika till höger respektive vänster öra. Din egen röst bör låta lite dov när du har hörlurarna i. Själv valde jag medium-storleken till båda öronen och är nöjd så.

Jag tycker lurarna sitter riktigt skönt även om jag använder dem under en längre period. För det mesta sitter de säkert, men det finns ett men. Snäckorna sticker ut en hel del från örat, det ska ju rymmas batteri och grejer utöver elementen. Nackdelen med det är att jag ibland lyckas få loss en snäckan med handen när jag exempelvis ska ta av en luva, mössa eller halsduk. Ett litet bekymmer under sommarhalvåret, men klart besvärligare under årets kallare månader.

Lite dunkadunk vill jag ha

Blåsigt, men telefonsamtalet gick bra ändå.

Generellt gillar jag hur de här hörlurarna låter. Jag är inte superkräsen, viktigast är att det finns lite tryck i form av bas. Jag vill ha lagom mycket dunkadunk, vilket Soundsport har. Både musik av alla möjliga genrer och poddradio med mestadels tal låter som jag tänker mig att det ska för hörlurar av den här storleken.

Det går att vrida upp volymen för att få lite mera ös och slippa ifrån omvärlden nästan helt. Vanligtvis försöker jag vara snäll mot mina öron och då hör jag lite mer av omvärlden, men det känns mest tryggt. Lite koll på trafik och annat vill jag gärna ha.

Sladden runt nacken stör mig inte alls. Det finns en liten klämma man kan fästa den i kläderna med om man stör sig på att den kanske hoppar lite medan man springer. Ibland kan jag uppleva att hörlurssladdar skrapar mot kläder och annat och stör musikupplevelsen, men jag märker inget sånt här.

Ring ring! Bara du slog en signal

Mikrofonen och volymknappar sitter en bit under högersnäckan. På den snäckan sitter också på- och av-knappen och usb-porten för att kunna ladda. Kontrollen har en tendens att liksom glida lite bakåt över axeln så när det exempelvis ringer får jag dra fram den lite – mest för att jag har en känsla av att det låter bättre då.

Personer jag pratar med säger att det märks att jag pratar via ett par hörlurar, men att jag ändå hörs bra. Har inte varit ute i något oväder direkt, men då och då upplevt lite vind och ofta haft en hel del trafikljud i bakgrunden.

Vem passar Bose Soundsport?

Om du är på jakt efter ett par trådlösa hörlurar som sitter skönt och låter bra (utan att stänga ute omvärlden helt) kan Soundsport vara något för dig. De följer gärna med till gymmet eller ut i löpspåret.

Lite extra nöjd blir du som äger flera enheter du vill kunna koppla hörlurarna till eftersom det är så smidigt att byta ljudkälla.

Det finns en syskonmodell som kanske är ett alternativ. Bose Soundsport Free har ingen sladd mellan snäckorna. De kostar mer och har lite sämre batteritid. Du får ut upp till fem timmars batteri och får betala omkring 2 200 kronor.

Kommentarer
18 svar

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!

Sennheiser Memory Mic är en trådlös mikrofon som kan vara ett bra verktyg för dig som gillar att filma med mobilen. 99 har testat.

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Med den senaste uppdateringen av Swish-appen för IOS har det dykt upp ett alternativ för att betala med Bluetooth i "vissa specialutrustade kassasystem". I forumet diskuteras vad detta kan betyda. Välkommen in i tråden du med!

Adobe storsatsar på Ipad, och förhandsvisar bland annat en fullversion av det kraftfulla redigeringsverktyget Photoshop som kommer till Apples platta nästa år.