Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fler Facebook-appar samlar data

Cambridge Analytica använde många flera appar för att skörda data från Facebook-användare, enligt vittnesmål från en tidigare anställd. Det kan handlar om långt fler än 87 miljoner användare som drabbats av datastöld.

Härvan kring Facebooks datautdelning växer, och verkar nu vara värre än vad som tidigare framkommit. Facebook har tidigare estimerat att runt 87 miljoner användare har fått sin data delad utan vetskap. Men nyligen så vittnade en före detta Cambridge Analytica-anställd inför det brittiska parlamentet att siffran sannolikt är mycket högre än så.

Enligt vittnet samlade Cambridge Analytica data inte enbart via den nu ökända Facebook-appen "This is your digital life" utan även via andra appar. Bland annat ska en app som heter "Sex compass" ha använts för att komma åt användares Facebook-data. Den tidigare anställde nämnde också att dessa appars primära syften var att samla in folks data.

Facebook håller koll på alla.

Som ett resultat av härvan vill allt fler ta bort sig själva från Facebook. Men det betyder dock inte att Facebook inte längre har någon koll på dig. I tjänstens nya försök att vara transparenta har de nämligen meddelat att de håller koll även på internetanvändare som inte har något Facebook-konto. Anledningen till att de gör det är enkel; att sälja annonser och locka folk till Facebook.

Alla sajter som använder någon av Facebooks olika tjänster så som en gilla- eller delningsknapp skickar användardata till Facebook. Dessa anrop vet inte om användaren har ett Facebook-konto och samlar därav helt enkelt information från alla användare. Från dessa sajter får Facebook information om bland annat ip-adress, webbläsare och cookies. Facebook själva säger att de enbart samlar denna information för att förbättra sina egna tjänster och skapa bättre förutsättningar för partners så som annonsörer.

Så om nu inte alla sajter i världen gemensamt slutar använda kopplingar till Facebook får du nog räkna med att det sociala nätverket redan har rätt bra koll på dig. Att samla data är dock inget ovanligt i sig, utan i princip alla större sajter och tjänster samlar information från användare.

Källor: Business Insider | Trusted Reviews

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.