99 tipsar!

14 tips som gör dig till Spotify-proffs

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Kom igång!

Spotify är trots hård konkurrens från jättar som Apple, Google och Amazon fortfarande världens största strömmande musiktjänst sett till antalet användare. Eftersom det är ett svenskt företag från början är det också något av en nationell stolthet, och många svenskar hade Spotify-konto medan resten av världen fortfarande tyckte CD-skivor och direktnedladdning av musikfiler var något att komma med. Idag däremot är Spotify överallt, och visst har tjänsten många fördelar jämfört med Apple Music, Tidal, Google Musik och andra.

Oavsett om du varit med från början eller precis skrivit upp dig för ett abonnemang hoppas vi att du här hittar några värdefulla och användbara tips som du inte visste sen tidigare. Glöm heller inte att dela med dig av dina bästa Spotify-tips bland kommentarerna!

1. Gratis är smaskens

Spotify Premium erbjuder visserligen bara en månads testperiod utan kostnad, men å andra sidan har Spotify ett helt abonnemang som alltid är gratis. Nackdelen är att du får höra reklam mellan låtarna, och att du har sämre möjligheter att styra musiken som du vill. Inte heller kan du välja att strömma i högre kvalitet, ladda ner musik offline eller använda Spotify Connect för att ansluta till kompatibla högtalare.

För dig som vill lyssna på färdiggjorda spellistor och upptäcka ny musik kanske däremot Spotify Free räcker gott. Dessutom ryktas det om att Spotify inom kort kommer att presentera en rad förbättringar som gör gratiskontot trevligare. Reklamen lär du dock inte komma undan utan att betala.

2. Lyssna privat – när du vill

Alla vill inte stå för att deras mest lyssnade låt är Funkytown med Lips Inc. Det är för sådana människor som möjligheten finns att lyssna på Spotify inkognito.
Om du vill lyssna i smyg tillfälligt finns en bra funktion som heter Dölj aktivitet. Den hittar du i appens Inställningar, och därefter under Sociala Nätverk.

3. Välj rätt kvalitet

Bland inställningarna hittar du också alternativet Uppspelning. Här kan du välja kvalitet på musiken som strömmas och spelas upp, men inte konstnärlig kvalitet utan bara teknisk.

Spotify strömmar som standard musik i formatet Ogg Vorbis, vilket är ett så kallat lossy-format, det vill säga musiken komprimeras för att ta mindre utrymme på bekostnad av en del information. Därutöver kan du ändå ställa in vilken kvalitet musikströmmen ska ha, från ungefär 96 kbps (ganska dåligt) till 320 kbps (mycket bättre). Det senare tar upp mer data, så om du strömmar över mobilnätet vill du kanske sänka kvaliteten något.

Ett enkelt alternativ är också att välja automatisk kvalitet och lämna till Spotify att avgöra vad som passar bäst. Du kan också välja bäst kvalitet när du är ansluten till Wifi-nät men lite lägre när du strömmar över mobilnätet.

Om du spelar direkt från en webbläsare används dock inte Ogg Vorbis, utan AAC, som också är ett lossy-format. Då används 128 kbps för gratisabonnemanget, och 256 kbps för premiumabonnemanget.

4. Hur högljutt ska det vara?

När du ändå är inne och väljer kvalitet kan du passa på att ställa in vilken ljudstyrka musiken ska strömmas i. Det här påverkar musikens dynamik, och kräver kanske en viss förklaring. Dynamik är skillnaden mellan den starkaste och den svagaste delen av ett musikstycke. Ett stycke där det är stor skillnad mellan svaga och starka ljud har hög dynamik, och ett stycke där det är liten skillnad har låg dynamik.

Att höja ljudnivån (loudness) på en låt är ett sätt att få ut ett mer massivt ljud, men då på bekostnad av dynamiken. Spotify har tidigare fått kritik för att de skruvat upp ljudet för högt oberoende av hur originalmusiken är mixad. Sedan en tid tillbaka finns dock en inställning i appen för vilken volymnivå du vill välja. Ett generellt tips om du inte vill krångla till det är att använda Normal-inställningen.

5. Piffa till dina bästa spellistor

Spotify har några väldigt trevliga funktioner för att göra spellistan lite mer personlig. Du kan lägga till en egen omslagsbild, och även infoga en passande beskrivning. På så vis kan du sätta stämningen redan innan en enda ton har spelats!

6. Tipsa kompisarna om världens bästa låt

Spotify älskar sociala nätverk och meddelandetjänster innerligt. Det gör att du har väldigt många alternativ om du vill dela med dig av en specifik låt.

Tryck bara på dela-knappen vid en låt, och bestäm om du ska skicka via Messenger, SMS, Whatsapp eller något annat. Du kan också skapa en fiffig QR-liknande bildkod som någon annan kan skanna

7. Ladda ner musiken offline

För att inte slösa mobildata kan det vara en bra idé att ladda ned dina bästa spellistor lokalt till mobilen, då finns de tillgängliga även om du hamnar i radioskugga eller datatrafiken tar slut.

För att kunna ladda hem en låt krävs att den ligger i en spellista, och det finns faktiskt en gräns för hur många låtar du kan ta hem samtidigt, nämligen 10 000 stycken.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!