Snart har du SL-kortet i mobilen

Allt fler plastkort har gjort sitt och byts ut mot digitala motsvarigheter i mobilen. Nu verkar det som att turen kommit till SL-kortet som gäller för resor med kollektivtrafiken i huvudstaden.

Det är helt säkert fler Stockholmsresenärer än mig som drömt om dagen då Access-korten flyttar in i mobilen. Det plastkort som används för att resa med stadens kollektivtrafik.

Nyligen gjorde hjärtat ett litet glädjeskutt då spärrarna på min resa in mot redaktionen uppdaterats med nya avläsningsytor för biljetterna. Det finns en ny skärm för att läsa av korten och en annan yta som säger att jag kan läsa av något i min mobil.

Det ska sägas att det redan går att ha enkelbiljetter i mobilen via SL:s app. Den visas sedan upp för spärrexpeditörer, busschaufförer eller konduktörer. På en del platser finns optiska läsare som man håller upp mobilen med biljetten framför. De som reser riktigt ofta med SL har däremot varit hänvisade till plastkortet.

Hej SL:s presstjänst, vad är det här för glädjande nyhet jag ser på spärrarna?

– Datorerna som sitter inuti spärrarna och som styr kortläsare, infodisplay samt funktion för att öppna/stänga spärren byts ut till nya, snabbare och moderna motsvarigheter. Även biljettläsaren på spärren som läser av kortet byts ut till en ny variant som dessutom visar information om biljetten på en skärm.

Hur kommer det att fungera med mobilen?

– Samtidigt som vi gör allt ovan monterar vi en optisk läsare för mobiltelefoner och mobila biljetter i spärren. Passagen görs genom att man öppnar upp SL-appen med biljetten, därefter blippas biljetten optiskt mot den nya displayen.

När börjar det att fungera?

– Den optiska läsaren för mobiltelefoner och mobila biljetter kommer att aktiveras under första kvartalet 2018.

Hur är det på andra håll i landet?

Stockholm är förstås inte det enda stället i landet som har kollektivtrafik, men glädjande nog verkar andra delar av Sverige redan ha kommit långt när det gäller just mobilbiljetter.

Skånetrafiken

Sedan mars 2017 har Skånetrafiken ett nytt biljettsystem på plats och deras gamla (Jojo-korten) fasas ut och tas bort i slutet av nästa år. I Skånetrafiken-appen kan resenärer bland annat köpa ett månadskort som finns i mobilen.

Under 2019 kommer ett nytt plastkort som alternativ till mobilbiljetterna och det kommer nya biljettautomater med samma zoner, biljetter och priser som redan nu finns i appen.

Västtrafik

Också i Västra Götaland kan resenärer köpa sina biljetter (enkelbiljetter, periodbiljetter och dygnsbiljetter) i appen Västtrafik To Go. Enligt uppgift var Västtrafik först i landet med att erbjuda sina resenärer periodkort i mobilen.

Hur ser det ut där du bor? Kan du ha biljetten i mobilen?

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
46 svar

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.