Snart har du SL-kortet i mobilen

Allt fler plastkort har gjort sitt och byts ut mot digitala motsvarigheter i mobilen. Nu verkar det som att turen kommit till SL-kortet som gäller för resor med kollektivtrafiken i huvudstaden.

Det är helt säkert fler Stockholmsresenärer än mig som drömt om dagen då Access-korten flyttar in i mobilen. Det plastkort som används för att resa med stadens kollektivtrafik.

Nyligen gjorde hjärtat ett litet glädjeskutt då spärrarna på min resa in mot redaktionen uppdaterats med nya avläsningsytor för biljetterna. Det finns en ny skärm för att läsa av korten och en annan yta som säger att jag kan läsa av något i min mobil.

Det ska sägas att det redan går att ha enkelbiljetter i mobilen via SL:s app. Den visas sedan upp för spärrexpeditörer, busschaufförer eller konduktörer. På en del platser finns optiska läsare som man håller upp mobilen med biljetten framför. De som reser riktigt ofta med SL har däremot varit hänvisade till plastkortet.

Hej SL:s presstjänst, vad är det här för glädjande nyhet jag ser på spärrarna?

– Datorerna som sitter inuti spärrarna och som styr kortläsare, infodisplay samt funktion för att öppna/stänga spärren byts ut till nya, snabbare och moderna motsvarigheter. Även biljettläsaren på spärren som läser av kortet byts ut till en ny variant som dessutom visar information om biljetten på en skärm.

Hur kommer det att fungera med mobilen?

– Samtidigt som vi gör allt ovan monterar vi en optisk läsare för mobiltelefoner och mobila biljetter i spärren. Passagen görs genom att man öppnar upp SL-appen med biljetten, därefter blippas biljetten optiskt mot den nya displayen.

När börjar det att fungera?

– Den optiska läsaren för mobiltelefoner och mobila biljetter kommer att aktiveras under första kvartalet 2018.

Hur är det på andra håll i landet?

Stockholm är förstås inte det enda stället i landet som har kollektivtrafik, men glädjande nog verkar andra delar av Sverige redan ha kommit långt när det gäller just mobilbiljetter.

Skånetrafiken

Sedan mars 2017 har Skånetrafiken ett nytt biljettsystem på plats och deras gamla (Jojo-korten) fasas ut och tas bort i slutet av nästa år. I Skånetrafiken-appen kan resenärer bland annat köpa ett månadskort som finns i mobilen.

Under 2019 kommer ett nytt plastkort som alternativ till mobilbiljetterna och det kommer nya biljettautomater med samma zoner, biljetter och priser som redan nu finns i appen.

Västtrafik

Också i Västra Götaland kan resenärer köpa sina biljetter (enkelbiljetter, periodbiljetter och dygnsbiljetter) i appen Västtrafik To Go. Enligt uppgift var Västtrafik först i landet med att erbjuda sina resenärer periodkort i mobilen.

Hur ser det ut där du bor? Kan du ha biljetten i mobilen?

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
50 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!