Snart har du SL-kortet i mobilen

Allt fler plastkort har gjort sitt och byts ut mot digitala motsvarigheter i mobilen. Nu verkar det som att turen kommit till SL-kortet som gäller för resor med kollektivtrafiken i huvudstaden.

Det är helt säkert fler Stockholmsresenärer än mig som drömt om dagen då Access-korten flyttar in i mobilen. Det plastkort som används för att resa med stadens kollektivtrafik.

Nyligen gjorde hjärtat ett litet glädjeskutt då spärrarna på min resa in mot redaktionen uppdaterats med nya avläsningsytor för biljetterna. Det finns en ny skärm för att läsa av korten och en annan yta som säger att jag kan läsa av något i min mobil.

Det ska sägas att det redan går att ha enkelbiljetter i mobilen via SL:s app. Den visas sedan upp för spärrexpeditörer, busschaufförer eller konduktörer. På en del platser finns optiska läsare som man håller upp mobilen med biljetten framför. De som reser riktigt ofta med SL har däremot varit hänvisade till plastkortet.

Hej SL:s presstjänst, vad är det här för glädjande nyhet jag ser på spärrarna?

– Datorerna som sitter inuti spärrarna och som styr kortläsare, infodisplay samt funktion för att öppna/stänga spärren byts ut till nya, snabbare och moderna motsvarigheter. Även biljettläsaren på spärren som läser av kortet byts ut till en ny variant som dessutom visar information om biljetten på en skärm.

Hur kommer det att fungera med mobilen?

– Samtidigt som vi gör allt ovan monterar vi en optisk läsare för mobiltelefoner och mobila biljetter i spärren. Passagen görs genom att man öppnar upp SL-appen med biljetten, därefter blippas biljetten optiskt mot den nya displayen.

När börjar det att fungera?

– Den optiska läsaren för mobiltelefoner och mobila biljetter kommer att aktiveras under första kvartalet 2018.

Hur är det på andra håll i landet?

Stockholm är förstås inte det enda stället i landet som har kollektivtrafik, men glädjande nog verkar andra delar av Sverige redan ha kommit långt när det gäller just mobilbiljetter.

Skånetrafiken

Sedan mars 2017 har Skånetrafiken ett nytt biljettsystem på plats och deras gamla (Jojo-korten) fasas ut och tas bort i slutet av nästa år. I Skånetrafiken-appen kan resenärer bland annat köpa ett månadskort som finns i mobilen.

Under 2019 kommer ett nytt plastkort som alternativ till mobilbiljetterna och det kommer nya biljettautomater med samma zoner, biljetter och priser som redan nu finns i appen.

Västtrafik

Också i Västra Götaland kan resenärer köpa sina biljetter (enkelbiljetter, periodbiljetter och dygnsbiljetter) i appen Västtrafik To Go. Enligt uppgift var Västtrafik först i landet med att erbjuda sina resenärer periodkort i mobilen.

Hur ser det ut där du bor? Kan du ha biljetten i mobilen?

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
46 svar

Nu är både Ida och Jakob tillbaka från sina respektive föräldraledigheter vilket betyder att det är dags för mig att säga hejdå.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

Imorgon träder GDPR-lagen i kraft, och därför uppmärksammar vi tillfällen när datalagring inte har funkat så bra i veckans quiz. Vad kan du om teknikvärldens läckor? Lycka till!

WWDC är snart här och då får vi veta mer om Apples planer för nästa version av deras mobila operativssystem – IOS 12. Vad ligger högst upp på din önskelista? Är det samma som andra här på forumet? Gå in och snacka av dig om önskemål och tankar!

Allt ska digitaliseras, från kalsonger till tandborstar och kaffekoppar. Allt ska bli smart och digitalt men vilken nytta göra det och varför är vi så dåliga på det?

Vi har fått klämma och känna på LG G7 som enligt företaget representerar en förnyad satsning på mobilmarknaden i Norden efter en tvåårig dvala.