Spotify släpper ny app för gratisanvändare

Spotify satsar på att göra gratisanvändandet till en roligare upplevelse, med hjälp av en ny app och automatiska spellistor.

Musiktjänsten Spotify håller ikväll ett event för inbjuden media, och i enlighet med förhandsrykten ligger fokus på tjänstens gratisabonnemang som idag lockar ungefär 90 miljoner användare.

Den första nyheten är en slags självgående spellistor, som för tankarna till de genrebaserade radiostationer som finns hos konkurrenten Apple Music. Spotify hoppas att detta ska ge gratisanvändarna fler sätt att upptäcka nya låtar, och förhoppningsvis också bli sugna på att uppgradera till ett premiumabonnemang. De nya spellistorna finns tillgängliga i en helt ny mobilapp som ska ge gratisanvändarna en mer fulländad musikupplevelse.

I appen ingår obegränsad uppspelning av 750 låtar från 15 spellistor. Användare kan själva välja vilka låtar att lyssna på utifrån dessa listor, och byta låt hur många gånger som helst. När den nya appen startas för första gången kan användaren lista några favoritartister, och utifrån detta genereras de nya spellistorna. Precis som i premiumanbonnemanget kommer appen också att innehålla skräddarsydda dagliga listor utifrån användarens musiksmak.

Spotify lovar också att den nya mobilappen ska vara lättviktig och använda upp till 75 procent mindre data med rätt inställningar aktiverade. Det är just nu inte känt vad detta innebär för musikströmmens kvalitet.

Ingen högtalare

Tidigare rykten om en smart högtalare och ett särskilt tillbehör för bilen uteblev från eventet, som var helt fokuserat på mjukvara och gratislyssning. Inte heller tillkännagavs några nya funktioner för premiumabonnemanget.

Spotifys nya app kommer att rulla ut över hela världen under de närmaste veckorna. För min egen del betalar jag både för Spotify och för Apple Music, och är således inte målgruppen för den här appen. Men det är alltid kul att testa nya sätt att upptäcka musik, och om den nya appen får en bra design är det möjligt att detta också dyker upp som förbättringar i den vanliga Spotify-appen framöver.

Vad tror ni, är det här rätt väg att gå för Spotify eller borde de charma premiumanvändarna så mycket som möjligt istället? Kommer du prova den nya gratisappen?

Läs mer: Spotifys hemliga vapen (krönika, 2018-04-22)

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
18 svar

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.