Spotify släpper ny app för gratisanvändare

Spotify satsar på att göra gratisanvändandet till en roligare upplevelse, med hjälp av en ny app och automatiska spellistor.

Musiktjänsten Spotify håller ikväll ett event för inbjuden media, och i enlighet med förhandsrykten ligger fokus på tjänstens gratisabonnemang som idag lockar ungefär 90 miljoner användare.

Den första nyheten är en slags självgående spellistor, som för tankarna till de genrebaserade radiostationer som finns hos konkurrenten Apple Music. Spotify hoppas att detta ska ge gratisanvändarna fler sätt att upptäcka nya låtar, och förhoppningsvis också bli sugna på att uppgradera till ett premiumabonnemang. De nya spellistorna finns tillgängliga i en helt ny mobilapp som ska ge gratisanvändarna en mer fulländad musikupplevelse.

I appen ingår obegränsad uppspelning av 750 låtar från 15 spellistor. Användare kan själva välja vilka låtar att lyssna på utifrån dessa listor, och byta låt hur många gånger som helst. När den nya appen startas för första gången kan användaren lista några favoritartister, och utifrån detta genereras de nya spellistorna. Precis som i premiumanbonnemanget kommer appen också att innehålla skräddarsydda dagliga listor utifrån användarens musiksmak.

Spotify lovar också att den nya mobilappen ska vara lättviktig och använda upp till 75 procent mindre data med rätt inställningar aktiverade. Det är just nu inte känt vad detta innebär för musikströmmens kvalitet.

Ingen högtalare

Tidigare rykten om en smart högtalare och ett särskilt tillbehör för bilen uteblev från eventet, som var helt fokuserat på mjukvara och gratislyssning. Inte heller tillkännagavs några nya funktioner för premiumabonnemanget.

Spotifys nya app kommer att rulla ut över hela världen under de närmaste veckorna. För min egen del betalar jag både för Spotify och för Apple Music, och är således inte målgruppen för den här appen. Men det är alltid kul att testa nya sätt att upptäcka musik, och om den nya appen får en bra design är det möjligt att detta också dyker upp som förbättringar i den vanliga Spotify-appen framöver.

Vad tror ni, är det här rätt väg att gå för Spotify eller borde de charma premiumanvändarna så mycket som möjligt istället? Kommer du prova den nya gratisappen?

Läs mer: Spotifys hemliga vapen (krönika, 2018-04-22)

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
18 svar

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.