Spotify släpper ny app för gratisanvändare

Spotify satsar på att göra gratisanvändandet till en roligare upplevelse, med hjälp av en ny app och automatiska spellistor.

Musiktjänsten Spotify håller ikväll ett event för inbjuden media, och i enlighet med förhandsrykten ligger fokus på tjänstens gratisabonnemang som idag lockar ungefär 90 miljoner användare.

Den första nyheten är en slags självgående spellistor, som för tankarna till de genrebaserade radiostationer som finns hos konkurrenten Apple Music. Spotify hoppas att detta ska ge gratisanvändarna fler sätt att upptäcka nya låtar, och förhoppningsvis också bli sugna på att uppgradera till ett premiumabonnemang. De nya spellistorna finns tillgängliga i en helt ny mobilapp som ska ge gratisanvändarna en mer fulländad musikupplevelse.

I appen ingår obegränsad uppspelning av 750 låtar från 15 spellistor. Användare kan själva välja vilka låtar att lyssna på utifrån dessa listor, och byta låt hur många gånger som helst. När den nya appen startas för första gången kan användaren lista några favoritartister, och utifrån detta genereras de nya spellistorna. Precis som i premiumanbonnemanget kommer appen också att innehålla skräddarsydda dagliga listor utifrån användarens musiksmak.

Spotify lovar också att den nya mobilappen ska vara lättviktig och använda upp till 75 procent mindre data med rätt inställningar aktiverade. Det är just nu inte känt vad detta innebär för musikströmmens kvalitet.

Ingen högtalare

Tidigare rykten om en smart högtalare och ett särskilt tillbehör för bilen uteblev från eventet, som var helt fokuserat på mjukvara och gratislyssning. Inte heller tillkännagavs några nya funktioner för premiumabonnemanget.

Spotifys nya app kommer att rulla ut över hela världen under de närmaste veckorna. För min egen del betalar jag både för Spotify och för Apple Music, och är således inte målgruppen för den här appen. Men det är alltid kul att testa nya sätt att upptäcka musik, och om den nya appen får en bra design är det möjligt att detta också dyker upp som förbättringar i den vanliga Spotify-appen framöver.

Vad tror ni, är det här rätt väg att gå för Spotify eller borde de charma premiumanvändarna så mycket som möjligt istället? Kommer du prova den nya gratisappen?

Läs mer: Spotifys hemliga vapen (krönika, 2018-04-22)

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
18 svar

När du ska byta en sprucken skärm på din Iphone är det viktigt att det går fort. Nu får auktoriserade serviceverkstäder möjlighet att byta glaset på en timme, direkt på plats.

Nya renderingar visar upp hur Apples nästa generation av Ipad Pro kan komma att se ut. Apple förväntas visa upp de nya enheterna den 30 oktober.

Ett hemligt dokument avslöjar nu vad Android-tillverkarna får betala för att ha Play Store förinstallerad, och det blir dyrt. Men rabatt ges om även Chrome och Googles sökmotor används.

Vår medlem jk4 står i valet och kvalet mellan Iphone X och Iphone XR. Vilken skulle du välja och varför? In i tråden och berätta!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Tack till Texmex för detta #nyhetstips!