Airport är död, länge leve andra routrar

Nu är slutet officiellt här för Apples routerfamilj Airport. Det är kanske lite bra med tanke på hur lite kärlek de fått de senaste åren. Men Apple vill inte lämna sina kunder i sticket utan ger tips på vad man ska tänka på när man vill köpa nytt.

Apple lämnar nu officiellt marknaden för routrar för hemmabruk och säljer därmed snart sina sista exemplar av Airport-produkter. Airport Express, Airport Extreme och båda modellerna av Airport Time Capsule hamnar nu i historieböckerna. Så här lyder företagets uttalande:

"Vi slutar nu med Apple Airport-basstationerna. De kommer att finnas tillgängliga via Apple.com, Apples butiker och auktoriserade försäljningsställen så länge lagret räcker."

Det här må vara tråkiga nyheter för Airport-fans, men det kommer inte som någon överraskning. Apple har inte släppt några uppdateringar sedan 2013 och i slutet av november 2016 upplöste Apple teamet som utvecklade produkterna. I januari i år började Apple att dessutom att sälja Linksys-routrar i sina butiker.

Men Apple drar sig inte bara ur marknaden och lämnar kunderna villrådiga. Företaget har satt ihop ett supportdokument med tips på vad man ska tänka på när man vill byta ut sina Airport-produkter.

För bästa kompatiblitet, pålitlighet och prestanda, leta efter dessa funktioner:

  • 802.11ac

  • Dubbla samtidiga frekvensband (2,4 GHz och 5 GHz)

  • WPA2 Personal (AES)-kryptering

  • MIMO eller MU-MIMO

De flesta hem klarar sig med en router enligt Apple, men för större bostäder är mesh-routrar ett bättre alternativ. Det finns numera gott om alternativ där.

Vad kör du med för router hemma? Berätta gärna i kommentarerna. Om du någon gång ägt eller äger en Airport-produkt nu, varför valde du att köpa den?

Källa: Apple

Kommentarer
107 svar

När du ska byta en sprucken skärm på din Iphone är det viktigt att det går fort. Nu får auktoriserade serviceverkstäder möjlighet att byta glaset på en timme, direkt på plats.

Nya renderingar visar upp hur Apples nästa generation av Ipad Pro kan komma att se ut. Apple förväntas visa upp de nya enheterna den 30 oktober.

Ett hemligt dokument avslöjar nu vad Android-tillverkarna får betala för att ha Play Store förinstallerad, och det blir dyrt. Men rabatt ges om även Chrome och Googles sökmotor används.

Vår medlem jk4 står i valet och kvalet mellan Iphone X och Iphone XR. Vilken skulle du välja och varför? In i tråden och berätta!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Tack till Texmex för detta #nyhetstips!