Airport är död, länge leve andra routrar

Nu är slutet officiellt här för Apples routerfamilj Airport. Det är kanske lite bra med tanke på hur lite kärlek de fått de senaste åren. Men Apple vill inte lämna sina kunder i sticket utan ger tips på vad man ska tänka på när man vill köpa nytt.

Apple lämnar nu officiellt marknaden för routrar för hemmabruk och säljer därmed snart sina sista exemplar av Airport-produkter. Airport Express, Airport Extreme och båda modellerna av Airport Time Capsule hamnar nu i historieböckerna. Så här lyder företagets uttalande:

"Vi slutar nu med Apple Airport-basstationerna. De kommer att finnas tillgängliga via Apple.com, Apples butiker och auktoriserade försäljningsställen så länge lagret räcker."

Det här må vara tråkiga nyheter för Airport-fans, men det kommer inte som någon överraskning. Apple har inte släppt några uppdateringar sedan 2013 och i slutet av november 2016 upplöste Apple teamet som utvecklade produkterna. I januari i år började Apple att dessutom att sälja Linksys-routrar i sina butiker.

Men Apple drar sig inte bara ur marknaden och lämnar kunderna villrådiga. Företaget har satt ihop ett supportdokument med tips på vad man ska tänka på när man vill byta ut sina Airport-produkter.

För bästa kompatiblitet, pålitlighet och prestanda, leta efter dessa funktioner:

  • 802.11ac

  • Dubbla samtidiga frekvensband (2,4 GHz och 5 GHz)

  • WPA2 Personal (AES)-kryptering

  • MIMO eller MU-MIMO

De flesta hem klarar sig med en router enligt Apple, men för större bostäder är mesh-routrar ett bättre alternativ. Det finns numera gott om alternativ där.

Vad kör du med för router hemma? Berätta gärna i kommentarerna. Om du någon gång ägt eller äger en Airport-produkt nu, varför valde du att köpa den?

Källa: Apple

Kommentarer
107 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!