Airport är död, länge leve andra routrar

Nu är slutet officiellt här för Apples routerfamilj Airport. Det är kanske lite bra med tanke på hur lite kärlek de fått de senaste åren. Men Apple vill inte lämna sina kunder i sticket utan ger tips på vad man ska tänka på när man vill köpa nytt.

Apple lämnar nu officiellt marknaden för routrar för hemmabruk och säljer därmed snart sina sista exemplar av Airport-produkter. Airport Express, Airport Extreme och båda modellerna av Airport Time Capsule hamnar nu i historieböckerna. Så här lyder företagets uttalande:

"Vi slutar nu med Apple Airport-basstationerna. De kommer att finnas tillgängliga via Apple.com, Apples butiker och auktoriserade försäljningsställen så länge lagret räcker."

Det här må vara tråkiga nyheter för Airport-fans, men det kommer inte som någon överraskning. Apple har inte släppt några uppdateringar sedan 2013 och i slutet av november 2016 upplöste Apple teamet som utvecklade produkterna. I januari i år började Apple att dessutom att sälja Linksys-routrar i sina butiker.

Men Apple drar sig inte bara ur marknaden och lämnar kunderna villrådiga. Företaget har satt ihop ett supportdokument med tips på vad man ska tänka på när man vill byta ut sina Airport-produkter.

För bästa kompatiblitet, pålitlighet och prestanda, leta efter dessa funktioner:

  • 802.11ac

  • Dubbla samtidiga frekvensband (2,4 GHz och 5 GHz)

  • WPA2 Personal (AES)-kryptering

  • MIMO eller MU-MIMO

De flesta hem klarar sig med en router enligt Apple, men för större bostäder är mesh-routrar ett bättre alternativ. Det finns numera gott om alternativ där.

Vad kör du med för router hemma? Berätta gärna i kommentarerna. Om du någon gång ägt eller äger en Airport-produkt nu, varför valde du att köpa den?

Källa: Apple

Kommentarer
102 svar

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.