Airport är död, länge leve andra routrar

Nu är slutet officiellt här för Apples routerfamilj Airport. Det är kanske lite bra med tanke på hur lite kärlek de fått de senaste åren. Men Apple vill inte lämna sina kunder i sticket utan ger tips på vad man ska tänka på när man vill köpa nytt.

Apple lämnar nu officiellt marknaden för routrar för hemmabruk och säljer därmed snart sina sista exemplar av Airport-produkter. Airport Express, Airport Extreme och båda modellerna av Airport Time Capsule hamnar nu i historieböckerna. Så här lyder företagets uttalande:

"Vi slutar nu med Apple Airport-basstationerna. De kommer att finnas tillgängliga via Apple.com, Apples butiker och auktoriserade försäljningsställen så länge lagret räcker."

Det här må vara tråkiga nyheter för Airport-fans, men det kommer inte som någon överraskning. Apple har inte släppt några uppdateringar sedan 2013 och i slutet av november 2016 upplöste Apple teamet som utvecklade produkterna. I januari i år började Apple att dessutom att sälja Linksys-routrar i sina butiker.

Men Apple drar sig inte bara ur marknaden och lämnar kunderna villrådiga. Företaget har satt ihop ett supportdokument med tips på vad man ska tänka på när man vill byta ut sina Airport-produkter.

För bästa kompatiblitet, pålitlighet och prestanda, leta efter dessa funktioner:

  • 802.11ac

  • Dubbla samtidiga frekvensband (2,4 GHz och 5 GHz)

  • WPA2 Personal (AES)-kryptering

  • MIMO eller MU-MIMO

De flesta hem klarar sig med en router enligt Apple, men för större bostäder är mesh-routrar ett bättre alternativ. Det finns numera gott om alternativ där.

Vad kör du med för router hemma? Berätta gärna i kommentarerna. Om du någon gång ägt eller äger en Airport-produkt nu, varför valde du att köpa den?

Källa: Apple

Kommentarer
100 svar

Nu är både Ida och Jakob tillbaka från sina respektive föräldraledigheter vilket betyder att det är dags för mig att säga hejdå.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

Imorgon träder GDPR-lagen i kraft, och därför uppmärksammar vi tillfällen när datalagring inte har funkat så bra i veckans quiz. Vad kan du om teknikvärldens läckor? Lycka till!

WWDC är snart här och då får vi veta mer om Apples planer för nästa version av deras mobila operativssystem – IOS 12. Vad ligger högst upp på din önskelista? Är det samma som andra här på forumet? Gå in och snacka av dig om önskemål och tankar!

Allt ska digitaliseras, från kalsonger till tandborstar och kaffekoppar. Allt ska bli smart och digitalt men vilken nytta göra det och varför är vi så dåliga på det?

Vi har fått klämma och känna på LG G7 som enligt företaget representerar en förnyad satsning på mobilmarknaden i Norden efter en tvåårig dvala.