fredagsvideo

Vi kollar in Samsungs nya butik

Idag slog Samsung upp dörrarna till sin nya butik i centrala Stockholm. 99-redaktionen promenerade dit för en titt på vad som erbjuds.

På Kungsgatan 30 i Stockholm finns det numera en Samsung-butik som samlar de senaste produkterna för mobiler, tv, vitvaror och det uppkopplade hemmet under ett tak och kombinerar det med rådgivning, utbildning och service.

Läs också: Telia stänger massor av butiker Det här låter som något inspirerat av framgångssagan som är Apple Store. Det kanske rent av är en trend nu att starta upp den här typen av butiker – också Huawei pratade om att de storsatsar på "upplevelseaffärer" när Ida träffade dem i Paris för lanseringen av mobilen P20 Pro tidigare i år. Extra intressant blir den här butiksöppningen i ljuset av nyheterna från Telia om att de lägger ned flera av sina butiker.

Apple har varit ganska ensamma om sitt koncept kring Apple Store. Andra har gjort försök men inte nått samma framgång eller skala. Cupertino-företaget öppnade sin första butik 2001, här i Sverige dröjde det till senare delen av 2012 innan den första öppnade utanför Stockholm i Täby Centrum. En mer central butik ska öppnas i Kungsträdgården i Stockholm, men exakt när detta sker är oklart, så Samsung blir därmed först med en butik i Stockholms centrum.

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.