Hugo Falk packar för en ny resa till WWDC

Vår favoritutvecklare, Hugo Falk från Göteborg, har lyckats få ett stipendie till WWDC en andra gång. Nu har han hunnit fylla 14 år. Jag ringde för att säga grattis och fråga om hans förväntningar.

Har du hört att Hugo har fått ett stipendie till WWDC igen? frågar Jakob mig en morgon på redaktionen. Nä, svarar jag och börjar genast leta efter kontaktuppgifterna jag har någonstans i datorn. Bara måste höra efter hur det är med honom – programmerar gör han ju uppenbarligen fortfarande.

För två år sedan pratade jag med Hugo Falk för första gången. Då hade han gjort en egen app för läxhjälp, Learn it, och var 12 år. Året efter lyckades han få ett av de åtråvärda stipendierna som Apple ger ut till studenter så de kan besöka utvecklarkonferensen WWDC och i år har han coolt nog lyckats få ett stipendie igen.

Hugo bor kvar i Göteborg och är nu 14 år. Han har jobbat vidare på Learn it sedan jag såg appen för första gången. Den finns (fortfarande) i App Store gratis.

– Den är egentligen väldigt annorlunda mot hur den var sist vi pratade. Det häftigaste är att jag i princip varje dag på spårvagnen ser folk – också från andra skolor än min – som pluggar glosor med min app.

En annan häftig och välförtjänt grej som hände Hugo förra året är att han fick första pris i Benny Awards, ett pris som delas ut till unga entreprenörer. I juryn sitter bland andra Tommy Palm, spelutvecklare som tidigare jobbat på King (kända för Candy Crush Saga).

Motiveringen till vinsten lyder:

"Att lära sig programmera för att lösa problem är något som kan ta en entreprenör väldigt långt, både Mark Zuckerberg & Bill Gates är bra exempel på det. Hugo har inte bara lärt sig att övervinna komplexa programmeringsuppgifter utan också tagit viss risk genom att lägga ut pengar för att distribuera sin app och hittat sätt att marknadsföra det på genom PR. Grattis till att du visar att hårt arbete lönar sig."

Till sin ansökan till WWDC i år gjorde Hugo ett program med en berättelse som berättar om honom själv, vad han gjort och hur det gått med hans app efter att den publicerades. Han är en av omkring 300 som fått stipendie av flera tusen sökande – hård konkurrens med andra ord. Hugo berättar att de flesta som väljs ut är 17–18 år.

Vad ser du fram emot mest med WWDC 2018?

– Jag vet inte, jag ser nog fram mest emot själva keynoten. Efter att ha sett den hemifrån under flera år är det något speciellt med att vara där i verkliga livet. En väldigt häftig känsla. Jag hoppas också på att få träffa Tim Cook igen. Det är mycket inspirerande att vara där, alla människor man träffar – inte bara de från Apple då.

Det släpptes flera stora saker under konferensen förra året, Hugo nämner AR Kit och Core ML exempelvis. Det var helt enkelt ett väldigt "bra" WWDC-år så han har lite lägre förväntningar i år. Det kanske inte kommer lika mycket nytt.

– Jag körde betan av IOS 11 direkt efter keynoten förra året. Den var jättebuggig och kraschade hela tiden, men det brukar vanligtvis försvinna efter ett tag i takt med att de släpper uppdateringar. Jag vet inte om jag tycker de lyckats få ordning på det riktigt än, så jag hoppas IOS 12 blir mycket bättre.

Enligt Hugo är en av de bästa grejerna med att åka till WWDC möjligheten att få prata med Apples ingenjörer och designers.

– Det är massor av workshops under veckan där de visar upp saker och där du kan ställa frågor och berätta om problem du stött på. Det går också att boka ett möte med en designer som kan hjälpa dig framåt med din app.

En annan grej Hugo ser fram emot är att få se Apples nya huvudkontor som är färdigställt nu. Här kan jag bara hålla med, jag och min kollega Jakob var i Cupertino när platsen för huvudkontoret bara var en stor jordhög. Vill också jättegärna åka tillbaka och se bygget nu när allt är färdigt.

Förutom att gå i skolan och fila på sin app har Hugo ett nytt ganska hemligt projekt på gång tillsammans med en partner.

– Jag får inte berätta för mycket, men det är en plattform där restauranger kan sälja mat väldigt billigt till människor utan att tjäna mindre än de gör när de säljer till normalpris. Det är ett mycket mer avancerat projekt eftersom det involverar betalningar bland annat. Jag programmerar. Även om jag gillar det är det nog egentligen entreprenörsdelen som är det allra roligaste.

Hugo Falk åker till USA i juni, WWDC och keynoten börjar den 4 juni. Jag säger grattis en gång till och – utifall att det inte varit alldeles uppenbart – hälsar att jag är avundsjuk.

– Förra året stod många och köade i timmar. Jag kom in 20 minuter innan det började via en VIP-ingång och fick sitta på en av de allra bästa platserna.

Jaja, vad är väl en bal på slottet tänker jag och avrundar samtalet med ett stort leende på läpparna. Han är sig lik Hugo Falk – fortfarande otroligt driven och jag kan inte låta bli att tänka att "han kommer nog gå långt".

Läs mer

Hugo Falk kodade egen app för läxhjälp

Appen Learn it hittar du i App Store, gratis. Länk här.

Skriven av Ida Blix

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.