99-akuten

Airport läggs ned – här är ersättarna

Medlemmarna på 99 diskuterar bra alternativa routrar nu när Apple lägger ner Airport. Det finns ingen lösning som ger allt, men det finns gott om bra alternativ. Läs detta om du kommer sakna Airport.

Vad ska jag göra när Airport försvinner?

Nyheten att Apple upphör med tillverkning av sin trådlösa routerfamilj Airport kom som ett slag i ansiktet för många i 99:s forum. Det är tydligt att många gillar Airport Express, Airport Extreme och Time Capsule flera olika skäl. De två främsta är att Airport är enkla att ställa in, och dessutom pålitliga och stabila när de väl är igång.

Men Airport har också en del andra funktioner som kan bli svårare att ersätta. Time Capsule har en inbyggd hårddisk och kan göra automatiska säkerhetskopior av en Mac-dator med hjälp av funktionen Time Machine. Den fungerar också mot en vanlig hårddisk inkopplad i Airport Extreme, eller också direkt inkopplad i en Mac. Airport Express å sin sida är en relativt billig liten router som bjuder på en 3,5 millimeters ljudutgång. Därmed kan den kopplas till en högtalare som då blir trådlös med stöd för Airplay.

Finns det då några andra produkter på marknaden som uppfyller allt detta? Det tråkiga men enkla svaret är tyvärr nej. Däremot finns det produkter som uppfyller en eller några av dessa saker, så beroende på vad du uppskattar mest med Airport-routrarna finns det olika alternativ att rekommendera.

Vad tycker Apple?

Till att börja med har Apple skapat ett supportdokument med tips till sina kunder som ska köpa en router. Detta innehåller dock inga specifika produkter, utan bara några funktioner som en router bör ha. Det är knappast några anmärkningsvärda krav, och de allra flesta routerlösningar på marknaden lever förmodligen upp till detta. Apple tycker hursomhelst att en bra router ska ha:

  • Stöd för IEEE 802.11ac

  • Dubbla frekvensband (2,4GHz och 5GHz)

  • WPA2 Personal-kryptering

  • Stöd för MIMO eller MU-MIMO

Med detta i åtanke, vilken router är då ett bra alternativ till Airport? I vårt forum har det lyfts fram flera bra förslag som kan passa, beroende på vad du värderar högst. På kommande sidor hittar du ett urval av alternativ!

Kommentarer
106 svar

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.

Med IOS 12 dök äntligen appen Genvägar upp. Har du hunnit kika på den och framför allt – har du satt upp några genvägar? Tipsa om dina favorit i den här tråden.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.