99-akuten

Airport läggs ned – här är ersättarna

Medlemmarna på 99 diskuterar bra alternativa routrar nu när Apple lägger ner Airport. Det finns ingen lösning som ger allt, men det finns gott om bra alternativ. Läs detta om du kommer sakna Airport.

Vad ska jag göra när Airport försvinner?

Nyheten att Apple upphör med tillverkning av sin trådlösa routerfamilj Airport kom som ett slag i ansiktet för många i 99:s forum. Det är tydligt att många gillar Airport Express, Airport Extreme och Time Capsule flera olika skäl. De två främsta är att Airport är enkla att ställa in, och dessutom pålitliga och stabila när de väl är igång.

Men Airport har också en del andra funktioner som kan bli svårare att ersätta. Time Capsule har en inbyggd hårddisk och kan göra automatiska säkerhetskopior av en Mac-dator med hjälp av funktionen Time Machine. Den fungerar också mot en vanlig hårddisk inkopplad i Airport Extreme, eller också direkt inkopplad i en Mac. Airport Express å sin sida är en relativt billig liten router som bjuder på en 3,5 millimeters ljudutgång. Därmed kan den kopplas till en högtalare som då blir trådlös med stöd för Airplay.

Finns det då några andra produkter på marknaden som uppfyller allt detta? Det tråkiga men enkla svaret är tyvärr nej. Däremot finns det produkter som uppfyller en eller några av dessa saker, så beroende på vad du uppskattar mest med Airport-routrarna finns det olika alternativ att rekommendera.

Vad tycker Apple?

Till att börja med har Apple skapat ett supportdokument med tips till sina kunder som ska köpa en router. Detta innehåller dock inga specifika produkter, utan bara några funktioner som en router bör ha. Det är knappast några anmärkningsvärda krav, och de allra flesta routerlösningar på marknaden lever förmodligen upp till detta. Apple tycker hursomhelst att en bra router ska ha:

  • Stöd för IEEE 802.11ac

  • Dubbla frekvensband (2,4GHz och 5GHz)

  • WPA2 Personal-kryptering

  • Stöd för MIMO eller MU-MIMO

Med detta i åtanke, vilken router är då ett bra alternativ till Airport? I vårt forum har det lyfts fram flera bra förslag som kan passa, beroende på vad du värderar högst. På kommande sidor hittar du ett urval av alternativ!

Kommentarer
107 svar

Höstens Iphone-modeller påstås kunna ladda användarens Airpods, precis som Samsung nyligen visade upp med Galaxy 10-telefonerna.

Apple har släppt IOS 12.2 som mestadels bjuder på buggfixar. Nya ledtrådar i dokumentationen gör det troligt att EKG-funktionen för Apple Watch kommer till Europa med kommande Watch OS 5.2.

Efter år av rykten har Apple nu visat sina planer för strömmande film och tv. Allt utgår från en ny version av företagets tv-app.

Apples mjukvarubutik får en prenumerationstjänst för spel, och namnet blir Apple Arcade. Här finns över 150 spel som kan spelas offline.

En av Apples nya tjänster är ett eget betalkort, som kallas Apple Card.

Apple uppgraderar nyhetstjänsten News till att innehålla fler tidningar i ett bättre och snyggare format, om du bor i USA eller Kanada.