99-akuten

Airport läggs ned – här är ersättarna

Medlemmarna på 99 diskuterar bra alternativa routrar nu när Apple lägger ner Airport. Det finns ingen lösning som ger allt, men det finns gott om bra alternativ. Läs detta om du kommer sakna Airport.

Vad ska jag göra när Airport försvinner?

Nyheten att Apple upphör med tillverkning av sin trådlösa routerfamilj Airport kom som ett slag i ansiktet för många i 99:s forum. Det är tydligt att många gillar Airport Express, Airport Extreme och Time Capsule flera olika skäl. De två främsta är att Airport är enkla att ställa in, och dessutom pålitliga och stabila när de väl är igång.

Men Airport har också en del andra funktioner som kan bli svårare att ersätta. Time Capsule har en inbyggd hårddisk och kan göra automatiska säkerhetskopior av en Mac-dator med hjälp av funktionen Time Machine. Den fungerar också mot en vanlig hårddisk inkopplad i Airport Extreme, eller också direkt inkopplad i en Mac. Airport Express å sin sida är en relativt billig liten router som bjuder på en 3,5 millimeters ljudutgång. Därmed kan den kopplas till en högtalare som då blir trådlös med stöd för Airplay.

Finns det då några andra produkter på marknaden som uppfyller allt detta? Det tråkiga men enkla svaret är tyvärr nej. Däremot finns det produkter som uppfyller en eller några av dessa saker, så beroende på vad du uppskattar mest med Airport-routrarna finns det olika alternativ att rekommendera.

Vad tycker Apple?

Till att börja med har Apple skapat ett supportdokument med tips till sina kunder som ska köpa en router. Detta innehåller dock inga specifika produkter, utan bara några funktioner som en router bör ha. Det är knappast några anmärkningsvärda krav, och de allra flesta routerlösningar på marknaden lever förmodligen upp till detta. Apple tycker hursomhelst att en bra router ska ha:

  • Stöd för IEEE 802.11ac

  • Dubbla frekvensband (2,4GHz och 5GHz)

  • WPA2 Personal-kryptering

  • Stöd för MIMO eller MU-MIMO

Med detta i åtanke, vilken router är då ett bra alternativ till Airport? I vårt forum har det lyfts fram flera bra förslag som kan passa, beroende på vad du värderar högst. På kommande sidor hittar du ett urval av alternativ!

Kommentarer
95 svar

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.

99-podden blir dejtingpodden för en vecka, men givetvis med tekniken som utgångspunkt. Experten Lisa gästar och går igenom det bästa och det sämsta med Tinder och de andra dejtingapparna.

Nätbaserade spelbutiken Steam är på gång med en app som gör det möjligt att strömma spel från en pc direkt till en mobil, och en betaversion finns nu tillgänglig för Android-mobiler.