Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99-akuten

Airport läggs ned – här är ersättarna

Medlemmarna på 99 diskuterar bra alternativa routrar nu när Apple lägger ner Airport. Det finns ingen lösning som ger allt, men det finns gott om bra alternativ. Läs detta om du kommer sakna Airport.

Välj router utifrån behov

Airport brukar hyllas just för att de är enkla att ställa in. Med hjälp av appen Aiport-verktyg kan de flesta ansluta sin Airport-router, få kontakt med internet och sätta ett eget lösenord till nätverket.

Idag finns flera så kallade mesh-system att välja mellan, som alla är mer eller mindre enkla att ställa in. Ett meshnät är helt enkelt en uppsättning enheter som tillsammans bildar ett enda nätverk. Det här är väldigt bra för den som bor i ett större hem där en enda router har svårt att täcka hela ytan. Dessa produkter brukar som regel erbjudas både enskilt eller i flerpack, så du kan köpa utifrån behov och lägga till flera eftersom det behövs.

Linksys Velop

Linksys Velop är en sådan lösning som Apple själva faktiskt började sälja i sina egna butiker tidigare i år. Detta kan betraktas som en slags inofficiell rekommendation från företaget, och även designmässigt påminner Linksys Velop en del om Airport Extreme med formen av ett litet torn. Att ställa in routern är ungefär lika enkelt som en Airport, tack vare en särskild mobilapp. Något som däremot saknas som Airport Extreme har är en USB-anslutning, så det går inte att koppla någon hårddisk eller skrivare till den. Därmed blir det heller inte tal om Linksys Velop som en lösning för Time Machine-backuper.

Linksys Velop är dessutom lite dyrare än andra alternativ, men är helt klart ett bra alternativ för dig som söker något som "bara funkar".

Google Wifi

En billigare lösning som är minst lika enkel att ställa in är Googles router med det påhittiga namnet Google Wifi. Även detta är en mesh-lösning och det går att köpa routern i 1-pack eller 3-pack beroende på behov. Jag har själv valt denna lösning i min lägenhet på cirka 70 kvadratmeter, och en Google Wifi i hallen täcker gott hela ytan.

Även här ställs allt in enkelt via en tillhörande mobilapp, och sedan aktivering för två månader har routern kört på helt utan problem. Appen är också föredömligt enkel för att finjustera inställningar och till exempel skapa ett gästnätverk, ändra lösenord och namnge enheter som kopplar upp sig. En uppskattad funktion är att det är väldigt enkelt att prioritera en enhet, som då får första tjing på bandbredden under en, två eller fyra timmar. Perfekt när det ska strömmas en extra viktig serie till vardagsrummets Apple TV.

En potentiell invändning mot att låta Google hantera uppkopplingen är datainsamling, och för den som av den anledningen vägrar ett Google-konto är såklart Google Wifi inget alternativ. För egen del oroar jag mig inte för det, och använder flera andra av Googles tjänster.

Om du har högre krav på funktionalitet och inställningar

En lösning som är lite krångligare att ställa in, men som har lyfts fram för sin goda prestanda och pålitlighet är Ubiquiti, som erbjuder ett brett sortiment av olika routrar från den lilla Unifi UAP-AC-Lite till mesh-systemet Amplifi HD. Oavsett vad du kräver av ditt nätverk är det mycket troligt att Ubiquiti har en eller flera produkter som möter det behovet, och i takt med att kraven förändras kan Ubiquiti-systemet också få nya komponenter så att det växer med uppgiften.

Flera medlemmar här på 99 tycks verkligen uppskatta Ubiquiti, inte minst för produkternas pålitlighet. Så här skriver till exempel The Real Viking i forumet:

– Ubiquiti har jag hittills aldrig behövt starta om (utom vid uppdateringar som jag medvetet installerar - det kan gå 2-3 månader innan uppdatering kommer). Kan varmt rekommendera Ubiquiti som värdig ersättare till Apples Airport-lösningar när Apples Airport går sönder av en eller annan anledning.

Kommentarer
107 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.