Google storsatsar på poddar

Android ska bli en plattform att räkna med när det gäller podcasts, och nu vill Google dubbla poddlyssnandet i världen.

Podcasts, alltså ljudinspelningar som distribueras över nätet, har blivit en självklarhet de senaste åren, och en av de största aktörerna är Apple som har en stor databas över poddar i butiken Itunes och distribuerar en egen app för uppspelning på IOS-enheter. Därmed sker majoriteten av poddlyssning på IOS, trots att mobilplattformen Android har betydligt fler användare.

Det här ska nu Google råda bot på enligt Pacific Content som pratat med Zack Reneau-Weeden, produktansvarig för nya initiativet Google Podcasts. Enligt honom är målet ambitiöst, nämligen att dubbla antalet människor som lyssnar på poddar över de närmaste åren. Nyckeln till det ligger i att locka de stora mängder Android-användare som ännu inte har upptäckt sin första podd.

Inbyggd i sökmotorn

Till skillnad från Apple har Google åtminstone i dagsläget valt att inte utveckla en särskild mobilapp för poddar, utan bygger istället in funktionaliteten direkt i Googles sökfält och Google Assistant. Till att börja med kommer poddar att dyka upp överst vid en Google-sökning, och visa de senaste avsnitten med möjligheten att börja lyssna direkt. Genom att trycka på "Fler avsnitt" går det att se samtliga avsnitt samt börja prenumerera på den aktuella eller andra poddar.

På mobilens hemskärm går det att lägga till en genväg som tar användaren till de poddar som det prenumereras på, liksom topplistor och andra tips utifrån olika genrer. Det hela är väldigt likt en app, och Reneau-Weeden håller öppet för att en sådan kan släppas på Google Play-butiken framöver men avslöjade inga konkreta planer.

Dessa integrerade poddfunktioner är tillgängliga redan nu, men tyvärr inte i Sverige. Google har tyvärr inte specificerat när detta kan spridas internationellt, men möjligtvis får vi mer information nästa vecka under konferensen Google I/O.

Assistenten är nyckeln

Redan idag har den digitala röstassistenten Google Assistant stöd för att spela upp poddar, och håller även avsnitt i synk mellan enheter. Det går alltså utmärkt att påbörja lyssnandet på mobilen, för att sedan fortsätta där du slutade hemma på en Google Home.

Google har också ännu större planer på att göra poddar sökbara och snabbt tillgängliga. En av dessa är att transkribera poddar till text, vilket skulle innebära att användare kan söka inte bara efter specifika poddar och avsnitt, utan också på innehåller i avsnitten. Detta skulle också kunna möjliggöra översättning till andra språk än podden spelades in på.

Zack Reneau-Weeden ser mycket positivt på Googles roll som en storspelare i poddvärlden, och tycker att det matchar företagets uttalade mål att samla all världens information. Han säger:

– Poddar skapar så mycket användbart innehåll. Vi kan hjälpa till att göra det mer tillgängligt genom att hjälpa människor att hitta det de behöver när de vill ha det.

Lyssnar du själv på poddar i Android, och vilken app eller tjänst använder du då?

Källa: Pacific Content

Kommentarer
1 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.