Versa är Fitbits snyggaste produkt hittills

Fitbit Versa passar dig som tycker att hälsodata och träning är mer intressant än snajdiga funktioner och röststyrning, men fortfarande vill ha en klocka som liknar Apple Watch eller Pebble.

Detta är Versa

Den stora nyheten med Versa är formen som vittnar om Fitbits uppköp av publikfavoriten Pebble. Versa är nättare och smidigare än Fitbits första smarta klocka Ionic som ser ut som en tegelsten i jämförelse. Stundom glömmer jag att klockan sitter på min handled för att den är så bekväm.

Precis som vanligt är Fitbits app riktigt trevlig att använda. Än så länge är operativsystemet ännu i sin linda men det finns potential. Versa är ett billigt och stiligt alternativ till både Apples och Samsungs smarta klockor.

Fördelar

+ Riktigt bra app med lättillgängliga mätverktyg
+ Lätt, snygg och skön att ha på sig

Nackdelar

– Buggig upplevelse
– Saknar mikrofon och röstassistent

Under ett yogapass får jag mitt exemplar av Fitbits senaste produkt Fitbit Versa. Klockan finns i färgerna persika, svart och silver och det finns en uppsjö olika armband man kan köpa till och växla mellan. Jag var snabb på att välja en svart klocka med ett mullvadsrosa skinnarmband och ett svart silkonarmband som jag kan varva.

Klockan använder operativsystemet som Fitbit lanserade förra året när Ionic kom. Där kan jag betala med klockan, lyssna på musik, ladda ner eller göra egna appar, registrera hälsodata och få notiser med mera. Att Fitbit har sitt eget OS gör att klockan går att kombinera med såväl en Iphone som en Android eller Windows Phone utan att upplevelsen blir avsevärt olika.

Vinner inte i smarthet

Som ett hälsoarmband ligger Fitbit i framkant. Jag har tidigare berömt Fitbits mjukvara mycket och allt från automatisk registrering av träning till sömnanalys och hur min data presenteras är riktigt trevligt och bra. Men som en smart klocka ligger Versa efter konkurrenterna, vilket inte alls är konstigt eftersom företaget började i andra änden.

I smarthet kan Versa inte tävla med produkterna från varken Apple eller Samsung. Det är många funktioner som saknas. Jag kan inte prata med någon assistent i klockan eller hantera samtal utöver att svara och avsluta samtal. Det finns inte heller någon funktion för att hitta min telefon med hjälp av klockan. Om jag har den kopplad till en Iphone är notiserna få och det är flera funktioner som jag saknar från min tid med Apple Watch och Gear S3.

Tryckskärmen är något slö och de breda kanterna runt skärmen finns tyvärr kvar från Ionic, även om det får plats mer information på Versas skärm. Invändigt är de två klockorna mycket lika förutom GPS som Versa saknar.

Snyggaste klockan hittills

Trots de breda kanterna är Versa otroligt mycket snyggare än Ionic och det är den lättaste smarta klockan jag haft på min arm. Flera gånger har jag till och med glömt bort att jag har den för den är så smidig och behaglig att ha på sig.

Fitbit har också äntligen skrotat den hårda böjningen i början av armbandet som annars är standard på deras produkter, och det är verkligen något jag uppskattar otroligt mycket! Det är inte jobbigt att ha på sig klockan, och inte ens när jag sover känns den i vägen.

Du kommer vara ensam om Deezer

Om jag vill lyssna på musik i klockan måste jag gå över till musiktjänsten Deezer. När du köper en klocka från Fitbit ingår 3 månaders provlyssning men därefter kostar Deezer 99 kronor i månaden precis som de flesta andra musiktjänster. Däremot kan tyvärr Deezer inte på något sätt konkurrera med Apple Music eller Spotify. Tjänsten har sämre utbud, sämre appar och sämre musikrekommendationer. Därutöver kommer du antagligen vara ensam om att använda tjänsten.

Jag hoppas att Fitbit i framtiden kan få stöd för åtminstone Spotify för jag tror att det är få personer som kommer byta musiktjänst enbart för att kunna spela musik i klockan.

Betala med Fitbit

Fitbit erbjuder även en kontaktlös betallösning som idag har stöd för bankerna Nordea, Danske Bank, SEB och Eurocard. Betallösningen använder sig av tekniken NFC, det vill säga samma som används för både Apple Pay och delvis Samsung Pay.

Många terminaler i Sverige har inte stöd för NFC ännu så det är ungefär var femte gång som jag kan använda betalmetoden vilket gör att jag inte riktigt får in rutinen att använda klockan för att betala. Detta är dock inget jag kan lasta Fitbit för. Ju fler företag som erbjuder mobila betallösningar desto större blir pressen på handeln att se till man kan betala med mobilen eller klockan, vilket skulle vara en minst sagt välkommen utveckling.

Versa passar dig som...

Om du är en person som har funderat på att skaffa en smart klocka och helst vill ha den för att registrera din rörelseaktivitet och ha lite koll på notiser men inte betala en förmögenhet är Versa helst klart ett alternativ att kolla in.

Klockan har ett rekommenderat pris på 1 990 kronor vilket är en rätt stor skillnad mot klockorna från Apple och Samsung, som kostar nästan det dubbla. Du får mindre smarthet med Versa men du betalar också väldigt mycket mindre och du får en utmärkt aktivitetssamlare som ser ut som en klocka.

Kommentarer
6 svar

I veckans quiz ställde vi frågor om Googles nya produkter, och det visade sig att många hade åtminstone ganska bra koll på sökjättens lanseringar.

Att sälja Android-mobiler med Googles appbutik Play kommer framöver att kosta pengar i EU, och både webbläsaren Chrome och Googles sökmotor får en fristående licens. Detta kan leda till en helt ändrad maktbalans framöver på Android-marknaden.

Tack till PaO för detta #nyhetstips!

Apple Watch Series 4 ser ut att bli en riktig succé, och många har redan kommit igång ordentligt med sina klockor. Vi är nyfikna – hur ser din urtavla ut? Vilka komplikationer och färger använder du? Dela din egen, och inspireras av andra!

Med kommande IOS 12.1 introduceras 70 nya emoji-symboler, en av dem en bagel. En första version av bageln dög inte enligt internet, men var bara lugn. Apple har redan filat på designen.

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!