Riksdagen vill utreda privatkopieringsavgiften

Näringsutskottet i Riksdagen föreslår att privatkopieringsavgiften ses över. Den har spelat ut sin roll i och med introduktionen av strömmande tjänster.

Den så kallade privatkopieringsavgiften har debatterats en hel del sedan den infördes för flera år sedan. Den omfattar allt från mobiltelefoner till hårddiskar och har mötts av hård kritik från bland annat Elektronikbranschen som efterlyst en modernisering av lagstiftningen.

Riksdagens näringsutskott föreslår att systemet med ersättning för privatkopiering ses över i ett nytt betänkande. Anledningen är att bland annat strömmande tjänster så som Spotify och Netflix minskat behovet av att privatkopiera musik och film.

Avgiften tas ut för enheter som kan lagra ljud eller rörliga bilder och baseras på hur stort lagringsutrymme enheten har. Företag som importerar den här typen av enheter betalar idag en ersättning till organisationen Copyswede som sedan fördelar pengarna till upphovsrättsinnehavarna för att täcka de uteblivna inkomsterna som privatkopieringen resulterat i.

Antalet som privatkopierar i Sverige är väldigt få enligt en undersökning som Elektronikbranschen genomförde 2016. Vanligast var privatkopering av film till datorer, vilket 9 procent av de svarande uppgav att de gjorde.

Näringsutskottet skriver att systemet är otydligt utformat och rekommenderar regeringen att tillsätta en utredning och överväga ett nytt system, där staten har ansvaret istället för Copyswede.

Kommentarer
20 svar

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.

Swedbank verkar inte ha någon brådska att ge stöd åt populära tjänster som Apple Pay. Nu släpper banken en egen app för mobila betalningar, endast för Android-mobiler.

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Det som många anser vara det fulaste batterifodralet i historien har kommit åter, nämligen Apple Smart Battery Case som nu finns tillgängligt för den senaste generationen Iphone-modeller.