Riksdagen vill utreda privatkopieringsavgiften

Näringsutskottet i Riksdagen föreslår att privatkopieringsavgiften ses över. Den har spelat ut sin roll i och med introduktionen av strömmande tjänster.

Den så kallade privatkopieringsavgiften har debatterats en hel del sedan den infördes för flera år sedan. Den omfattar allt från mobiltelefoner till hårddiskar och har mötts av hård kritik från bland annat Elektronikbranschen som efterlyst en modernisering av lagstiftningen.

Riksdagens näringsutskott föreslår att systemet med ersättning för privatkopiering ses över i ett nytt betänkande. Anledningen är att bland annat strömmande tjänster så som Spotify och Netflix minskat behovet av att privatkopiera musik och film.

Avgiften tas ut för enheter som kan lagra ljud eller rörliga bilder och baseras på hur stort lagringsutrymme enheten har. Företag som importerar den här typen av enheter betalar idag en ersättning till organisationen Copyswede som sedan fördelar pengarna till upphovsrättsinnehavarna för att täcka de uteblivna inkomsterna som privatkopieringen resulterat i.

Antalet som privatkopierar i Sverige är väldigt få enligt en undersökning som Elektronikbranschen genomförde 2016. Vanligast var privatkopering av film till datorer, vilket 9 procent av de svarande uppgav att de gjorde.

Näringsutskottet skriver att systemet är otydligt utformat och rekommenderar regeringen att tillsätta en utredning och överväga ett nytt system, där staten har ansvaret istället för Copyswede.

Kommentarer
20 svar

När du ska byta en sprucken skärm på din Iphone är det viktigt att det går fort. Nu får auktoriserade serviceverkstäder möjlighet att byta glaset på en timme, direkt på plats.

Nya renderingar visar upp hur Apples nästa generation av Ipad Pro kan komma att se ut. Apple förväntas visa upp de nya enheterna den 30 oktober.

Ett hemligt dokument avslöjar nu vad Android-tillverkarna får betala för att ha Play Store förinstallerad, och det blir dyrt. Men rabatt ges om även Chrome och Googles sökmotor används.

Vår medlem jk4 står i valet och kvalet mellan Iphone X och Iphone XR. Vilken skulle du välja och varför? In i tråden och berätta!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Tack till Texmex för detta #nyhetstips!