Riksdagen vill utreda privatkopieringsavgiften

Näringsutskottet i Riksdagen föreslår att privatkopieringsavgiften ses över. Den har spelat ut sin roll i och med introduktionen av strömmande tjänster.

Den så kallade privatkopieringsavgiften har debatterats en hel del sedan den infördes för flera år sedan. Den omfattar allt från mobiltelefoner till hårddiskar och har mötts av hård kritik från bland annat Elektronikbranschen som efterlyst en modernisering av lagstiftningen.

Riksdagens näringsutskott föreslår att systemet med ersättning för privatkopiering ses över i ett nytt betänkande. Anledningen är att bland annat strömmande tjänster så som Spotify och Netflix minskat behovet av att privatkopiera musik och film.

Avgiften tas ut för enheter som kan lagra ljud eller rörliga bilder och baseras på hur stort lagringsutrymme enheten har. Företag som importerar den här typen av enheter betalar idag en ersättning till organisationen Copyswede som sedan fördelar pengarna till upphovsrättsinnehavarna för att täcka de uteblivna inkomsterna som privatkopieringen resulterat i.

Antalet som privatkopierar i Sverige är väldigt få enligt en undersökning som Elektronikbranschen genomförde 2016. Vanligast var privatkopering av film till datorer, vilket 9 procent av de svarande uppgav att de gjorde.

Näringsutskottet skriver att systemet är otydligt utformat och rekommenderar regeringen att tillsätta en utredning och överväga ett nytt system, där staten har ansvaret istället för Copyswede.

Kommentarer
20 svar

Nu är både Ida och Jakob tillbaka från sina respektive föräldraledigheter vilket betyder att det är dags för mig att säga hejdå.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

Imorgon träder GDPR-lagen i kraft, och därför uppmärksammar vi tillfällen när datalagring inte har funkat så bra i veckans quiz. Vad kan du om teknikvärldens läckor? Lycka till!

WWDC är snart här och då får vi veta mer om Apples planer för nästa version av deras mobila operativssystem – IOS 12. Vad ligger högst upp på din önskelista? Är det samma som andra här på forumet? Gå in och snacka av dig om önskemål och tankar!

Allt ska digitaliseras, från kalsonger till tandborstar och kaffekoppar. Allt ska bli smart och digitalt men vilken nytta göra det och varför är vi så dåliga på det?

Vi har fått klämma och känna på LG G7 som enligt företaget representerar en förnyad satsning på mobilmarknaden i Norden efter en tvåårig dvala.