Kruxet med prylarna kopplade till molnet

Numera är många av våra prylar kopplade till internet. Den kopplingen är inget vi konsumenter kan ta för givet. Nokia köpte upp Withings hälsoprodukter – men säljer nu divisionen igen. Vad kommer hända med mina prylar där hemma?

Ibland går det inte som man tänkt sig. Nokia köpte upp det franska företaget Withings för 170 miljoner euro år 2016. Året efter döptes produkterna om; Withings blev Nokia Health. Bland produkterna som säljs finns aktivitetsmätare, kameror för hemövervakning, vågar, termometer och blodtrycksmätare. Själv har jag köpt flera av produkterna (en del är så pass till åren att garantin gått ut, men de fungerar fint än) och fått ut bra mervärde av molnkopplingen jag fått med på köpet. Men hur länge kan jag räkna med att det här fortsätter?

Försäljningsframgångarna för Nokia uteblev trots att produkterna ofta fått fina recensioner. I oktober 2017 skrev företaget ner värdet med 141 miljoner euro och startade senare också upp en strategisk översyn av verksamheten.

En obehaglig känsla i magtrakten Ett internt meddelande läckte i februari i år ut till media där Nokia skrev att de inte såg någon framtid för hälsodivisionen av bolaget. Här fick jag en obehaglig känsla i magtrakten. Vore otroligt trist om mina grejer upphörde att fungera på grund av utebliven molnsynk – trivs ju så bra med prylarna.

Efter meddelandet dök det upp rapporter om att bland andra Google var intresserade av att köpa Nokia Health. Det lugnade mig inte. Kanske kan jag och övriga användare nu andas ut, Nokia meddelar att man inlett exklusiva förhandlingar med Éric Carreel. Vem är då han undrar du? Jo, han är en av grundarna till Withings och så sluts cirkeln på något sätt.

Affären väntas bli klar under det andra kvartalet i år och än så länge verkar Carreel ligga lågt med kommentarer. Det ska bli spännande att se vad det här köpet innebär – jag håller givetvis tummarna för att jag kommer kunna fortsätta njuta av mina prylar där hemma.

Hur tänker du kring molnkopplade prylar? Köper du dem och håller tummarna, eller undviker du att köpa dem helt?

Kommentarer
8 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!