Kruxet med prylarna kopplade till molnet

Numera är många av våra prylar kopplade till internet. Den kopplingen är inget vi konsumenter kan ta för givet. Nokia köpte upp Withings hälsoprodukter – men säljer nu divisionen igen. Vad kommer hända med mina prylar där hemma?

Ibland går det inte som man tänkt sig. Nokia köpte upp det franska företaget Withings för 170 miljoner euro år 2016. Året efter döptes produkterna om; Withings blev Nokia Health. Bland produkterna som säljs finns aktivitetsmätare, kameror för hemövervakning, vågar, termometer och blodtrycksmätare. Själv har jag köpt flera av produkterna (en del är så pass till åren att garantin gått ut, men de fungerar fint än) och fått ut bra mervärde av molnkopplingen jag fått med på köpet. Men hur länge kan jag räkna med att det här fortsätter?

Försäljningsframgångarna för Nokia uteblev trots att produkterna ofta fått fina recensioner. I oktober 2017 skrev företaget ner värdet med 141 miljoner euro och startade senare också upp en strategisk översyn av verksamheten.

En obehaglig känsla i magtrakten Ett internt meddelande läckte i februari i år ut till media där Nokia skrev att de inte såg någon framtid för hälsodivisionen av bolaget. Här fick jag en obehaglig känsla i magtrakten. Vore otroligt trist om mina grejer upphörde att fungera på grund av utebliven molnsynk – trivs ju så bra med prylarna.

Efter meddelandet dök det upp rapporter om att bland andra Google var intresserade av att köpa Nokia Health. Det lugnade mig inte. Kanske kan jag och övriga användare nu andas ut, Nokia meddelar att man inlett exklusiva förhandlingar med Éric Carreel. Vem är då han undrar du? Jo, han är en av grundarna till Withings och så sluts cirkeln på något sätt.

Affären väntas bli klar under det andra kvartalet i år och än så länge verkar Carreel ligga lågt med kommentarer. Det ska bli spännande att se vad det här köpet innebär – jag håller givetvis tummarna för att jag kommer kunna fortsätta njuta av mina prylar där hemma.

Hur tänker du kring molnkopplade prylar? Köper du dem och håller tummarna, eller undviker du att köpa dem helt?

Kommentarer
8 svar

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.

99-podden blir dejtingpodden för en vecka, men givetvis med tekniken som utgångspunkt. Experten Lisa gästar och går igenom det bästa och det sämsta med Tinder och de andra dejtingapparna.

Nätbaserade spelbutiken Steam är på gång med en app som gör det möjligt att strömma spel från en pc direkt till en mobil, och en betaversion finns nu tillgänglig för Android-mobiler.