Kruxet med prylarna kopplade till molnet

Numera är många av våra prylar kopplade till internet. Den kopplingen är inget vi konsumenter kan ta för givet. Nokia köpte upp Withings hälsoprodukter – men säljer nu divisionen igen. Vad kommer hända med mina prylar där hemma?

Ibland går det inte som man tänkt sig. Nokia köpte upp det franska företaget Withings för 170 miljoner euro år 2016. Året efter döptes produkterna om; Withings blev Nokia Health. Bland produkterna som säljs finns aktivitetsmätare, kameror för hemövervakning, vågar, termometer och blodtrycksmätare. Själv har jag köpt flera av produkterna (en del är så pass till åren att garantin gått ut, men de fungerar fint än) och fått ut bra mervärde av molnkopplingen jag fått med på köpet. Men hur länge kan jag räkna med att det här fortsätter?

Försäljningsframgångarna för Nokia uteblev trots att produkterna ofta fått fina recensioner. I oktober 2017 skrev företaget ner värdet med 141 miljoner euro och startade senare också upp en strategisk översyn av verksamheten.

En obehaglig känsla i magtrakten Ett internt meddelande läckte i februari i år ut till media där Nokia skrev att de inte såg någon framtid för hälsodivisionen av bolaget. Här fick jag en obehaglig känsla i magtrakten. Vore otroligt trist om mina grejer upphörde att fungera på grund av utebliven molnsynk – trivs ju så bra med prylarna.

Efter meddelandet dök det upp rapporter om att bland andra Google var intresserade av att köpa Nokia Health. Det lugnade mig inte. Kanske kan jag och övriga användare nu andas ut, Nokia meddelar att man inlett exklusiva förhandlingar med Éric Carreel. Vem är då han undrar du? Jo, han är en av grundarna till Withings och så sluts cirkeln på något sätt.

Affären väntas bli klar under det andra kvartalet i år och än så länge verkar Carreel ligga lågt med kommentarer. Det ska bli spännande att se vad det här köpet innebär – jag håller givetvis tummarna för att jag kommer kunna fortsätta njuta av mina prylar där hemma.

Hur tänker du kring molnkopplade prylar? Köper du dem och håller tummarna, eller undviker du att köpa dem helt?

Kommentarer
8 svar

När du ska byta en sprucken skärm på din Iphone är det viktigt att det går fort. Nu får auktoriserade serviceverkstäder möjlighet att byta glaset på en timme, direkt på plats.

Nya renderingar visar upp hur Apples nästa generation av Ipad Pro kan komma att se ut. Apple förväntas visa upp de nya enheterna den 30 oktober.

Ett hemligt dokument avslöjar nu vad Android-tillverkarna får betala för att ha Play Store förinstallerad, och det blir dyrt. Men rabatt ges om även Chrome och Googles sökmotor används.

Vår medlem jk4 står i valet och kvalet mellan Iphone X och Iphone XR. Vilken skulle du välja och varför? In i tråden och berätta!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Tack till Texmex för detta #nyhetstips!