Kruxet med prylarna kopplade till molnet

Numera är många av våra prylar kopplade till internet. Den kopplingen är inget vi konsumenter kan ta för givet. Nokia köpte upp Withings hälsoprodukter – men säljer nu divisionen igen. Vad kommer hända med mina prylar där hemma?

Ibland går det inte som man tänkt sig. Nokia köpte upp det franska företaget Withings för 170 miljoner euro år 2016. Året efter döptes produkterna om; Withings blev Nokia Health. Bland produkterna som säljs finns aktivitetsmätare, kameror för hemövervakning, vågar, termometer och blodtrycksmätare. Själv har jag köpt flera av produkterna (en del är så pass till åren att garantin gått ut, men de fungerar fint än) och fått ut bra mervärde av molnkopplingen jag fått med på köpet. Men hur länge kan jag räkna med att det här fortsätter?

Försäljningsframgångarna för Nokia uteblev trots att produkterna ofta fått fina recensioner. I oktober 2017 skrev företaget ner värdet med 141 miljoner euro och startade senare också upp en strategisk översyn av verksamheten.

En obehaglig känsla i magtrakten Ett internt meddelande läckte i februari i år ut till media där Nokia skrev att de inte såg någon framtid för hälsodivisionen av bolaget. Här fick jag en obehaglig känsla i magtrakten. Vore otroligt trist om mina grejer upphörde att fungera på grund av utebliven molnsynk – trivs ju så bra med prylarna.

Efter meddelandet dök det upp rapporter om att bland andra Google var intresserade av att köpa Nokia Health. Det lugnade mig inte. Kanske kan jag och övriga användare nu andas ut, Nokia meddelar att man inlett exklusiva förhandlingar med Éric Carreel. Vem är då han undrar du? Jo, han är en av grundarna till Withings och så sluts cirkeln på något sätt.

Affären väntas bli klar under det andra kvartalet i år och än så länge verkar Carreel ligga lågt med kommentarer. Det ska bli spännande att se vad det här köpet innebär – jag håller givetvis tummarna för att jag kommer kunna fortsätta njuta av mina prylar där hemma.

Hur tänker du kring molnkopplade prylar? Köper du dem och håller tummarna, eller undviker du att köpa dem helt?

Kommentarer
8 svar

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.