99 sänder live under Google I/O

Imorgon drar Google I/O igång, och förväntan är stor från oss på redaktionen. Vi sänder live inför och under keynote-presentationen med start 18.30. Följ med!

Obs! Vill du vara med och chatta klicka istället på den här länken.

Nästa vecka är det dags för utvecklarkonferensen Google I/O, som drar igång på tisdag med en inledande presentation klockan 19:00 svensk tid. Precis som de senaste två åren hålls konferensen utomhus alldeles bredvid Googles huvudkontor, och från den stora scenen väntas företagets VD Sundar Pichai tillsammans med sina kollegor presentera det senaste från världens största informationsföretag.

För svenskar finns det gott om redan befintliga tjänster och produkter som vi väntar på att officiellt få ta del av, exempelvis Pixel-telefonerna, betallösningen Google Pay och inte minst den digitala hjälpredan Google Assistant på svenska. Kanske blir det några glada nyheter på tisdag för oss?

Något vi garanterat kommer få höra talas om är också årets upplaga av operativsystemet Android, som är framme vid bokstaven P. Amanda hoppas såklart på att systemet kommer heta Android Punschrulle, men hur stor sannolikheten för det är ska vi låta vara osagt. Naturligtvis hoppas vi också på att Google ska överraska oss med ett antal nya roliga produkter och tjänster!

Vad vill ni se från Google i år?

För min egen del är det framförallt något nytt jag hoppas på. Google är duktiga på att lansera små praktiska tillbehör och produkter med attraktivt pris. Tidigare år har jag blivit förtjust över exempelvis Chromecast Audio, meshroutern Google Wifi och naturligtvis den smarta högtalaren Google Home. Det vore roligt att få se någon ny liten pryl att ha hemma. Jag frågade också mina kollegor på redaktionen vad de hoppas på från årets Google I/O, och vad företagets största utmaning är just nu. De svarade så här:

Ida: Google är lite opålitliga

– För mig är Googles största utmaning pålitligheten, de är duktiga på att släppa nyheter , men också duktiga på att överge appar och tjänster. De har samtidigt en utmaning med att hålla ihop Android-upplevelsen, som är väldigt utspridd över många tillverkare. För mig känns det obegripligt att så få användare kan uppdatera till den senaste versionen utan att samtidigt köpa en ny telefon och att det kan vara så olika upplevelse beroende på vilken tillverkare som gjort telefonen.

Men Google har absolut förmågan att imponera med nya och spännande grejer. Då och då släpper de riktigt briljanta saker.

Andreas: En riktigt rejäl Treble-satsning

– Google har en diger uppsättning tjänster och mjukvara som kan bli bättre, allt från Android och Wear OS till Google Assistant, realtidsöversättning av text och bilder och Google Pay är exempel på saker som kan utvecklas och spridas till fler regioner. Som Ida är inne på hoppas jag också på att Google börjar jobba lite mer långsiktigt runt de tjänster och plattformar de introducerar, och inte bara lanserar något häftigt för att lägga ner det något halvår senare.

Det ska också bli intressant att se om Google pratar något om Fuchsia OS, det kommande operativsystemet som vi inte vet särskilt mycket om. Vad vi vet är att det är ett nytt operativsystem som inte är Chrome OS, men ska kanske kunna köra Android-appar. Frågorna är flera och spännande. Ska det kanske bli det nya systemet som ersätter Chrome OS och Android för plattor och bärbara datorer? Jag tror inte systemet är redo för att ta över den närmast överskådliga tiden, men kanske får vi ett smakprov i alla fall.

Men det jag verkligen ser fram emot och hoppas mest på är att Google presenterar en rejäl satsning på Project Treble, initiativet som ska göra det lättare för företag som utvecklar egna användarmiljöer ovanpå Android att uppdatera till den senaste Android-versionen utan att skriva om den egna mjukvaran. Långsamma utrullning av den senaste Android-versionen och buggiga systemuppdateringar är det enskilt största problemet i Android-världen just nu, och det skulle vara väldigt trevligt att se att Google jobbat hårt för att sprida Project Treble så att plattformen kan bli mindre fragmenterad framöver.

Amanda: En bra röstassistent på svenska

– Jag önskar mig Google Assistant på svenska och att assistenten är nästan lika bra eller lika bra på svenska som på engelska. Det skulle även vara trevligt med utökad funktionalitet i Google Home med nya funktioner, och att Google Pay kommer till Sverige!

Jag hoppas på att det ska bli ett roligare och mer intressant event än förra året som kändes rätt mediokert. Google har en stor utmaning när det gäller mjukvaruuppdateringar eftersom det är så många mobiler som aldrig får uppdateringarna. Det skulle vara kul att få någon nyhet kring Project Treble, att fler får stöd för det och så vidare. Jag skulle säga att Google har stora chanser att imponera, de brukar alltid komma med oväntade och rätt visionära saker sen är det en annan femma om det de presenterar någonsin når konsumenter.

Ja detta är vad vi hoppas på och ser fram emot, men nu vill vi självklart också veta vad ni önskar er från Google nästa vecka. Vad har ni för favorittjänster och prylar från företaget som ni vill se uppdateringar till, kanske en speciell funktion eller en helt ny produkt? Och vad tror ni Google har för stora utmaningar i år 2018 och den närmaste tiden? Berätta för oss, diskutera med varandra och hjälp oss att peppa inför Google I/O på tisdag!

Kommentarer
15 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!