I/O 2018

Google presenterar förbättrade tjänster

Google har precis haft sin årliga keynote om mjukvara. De presenterade en rad förbättringar i flera tjänster såsom Gmail och Google Assistant.

Google tjänster ska på flera sätt bli smartare och göra jobbet åt dig. Företaget presenterade bland annat en funktion i Gmail som ska hjälpa dig att skriva mail snabbare genom att ge förslag på vad du vill säga och Google Assistant ska på sikt kunna ringa upp exempelvis en frisörsalong och boka en tid åt dig.

Nyheter i Google Foto

Google analyserar uppemot 5 miljarder foton varje dag och kan erbjuda åtgärder baserat på innehållet i bilderna. Likt exempelvis Samsungs Bixby Vision kommer det gå att omvandla bilder på text till textdokument direkt i tjänsten.

Google Assistant får fler röster och lär barn att bete sig

Den nuvarande rösten till Google smarta Assistent heter Holly men inom kort kommer hon få sällskap av totalt sex röster, däribland John Legend, som användare kan välja mellan. De nya rösterna har anpassats för att låta mer mänskliga och nya funktioner som ska göra samtalet med Assistant naturliga tillkommer under året.

Framöver kommer du inte behöva inleda varenda interaktion med Google Assistant med att säga "Hey Google", istället kommer du kunna fortsätta samtalet genom att ställa följdfrågor eller ge den nya kommandon på en gång och assistenten kommer svara dig. Detta kommer leda till ett mer naturligt samtal som inte måste "börja om" i tid och otid.

Google Assistant kommer också bli bättre på att förstå sammanhang och mer komplexa förfrågningar. Google kallar detta Multiple Actions och gör att du kan ställa frågor som "Vem var guvernör när denna basketspelare rekryterades och vilket lag rekryterade honom?" och Google Assistant kan lägga ihop de olika frågorna och svara på flera frågor samtidigt.

Google har tänkt mycket på hur teknikanvändningen förändrar våra beteenden och ett sätt att uppmärksamma detta är funktionen Pretty Please som kommer senare i år. Det är ett läge som man kan slå på som gör att Google Assistant uppmuntrar en att be snällt. Denna funktion är tänkt för att lära barn att vara artiga och inte ta allt för givet.

Smarta skärmar med Google Assistant kommer i sommar

Redan under hemelektronikmässan CES tidigare i år presenterade Google ett samarbete med flera olika företag som ska göra smarta skärmar med stöd för Google Assistant. Google avslöjade nu att vissa av de smarta skärmarna kommer att börja säljas i USA redan i juli i år. Skärmen kommer kunna användas till att följa recept, kolla på film med mera. Du kan även koppla ihop skärmen med andra smarta enheter i ditt hem som övervakningskameror och så vidare.

Är framtiden självkörande bilar?

Waymo lanserar en taxitjänst med enbart självkörande bilar

Waymo är den enda taxitjänsten som endast erbjuder bilturer med självkörande bilar. Tjänsten kommer att lanseras i Phoenix i slutet av 2018 och företaget hoppas kunna hjälpa exempelvis äldre som kan ha svårt med andra typer av transporter. Tekniken ska även kunna användas av andra företag och tack vare djupinlärning ska bilarna kunna uppfatta svårtydda föremål i sin omgivning, såsom byggjobbare som sticker upp ur en brunn, folk i obskyra maskeradkläder med mera.

De självkörande bilarna kommer också ha en beteendeförutspåelse som kommer kunna parera ologiska saker som andra trafikanter gör, exempelvis kör mot rött. Bilen kommer kunna upptäcka detta mycket snabbare än vad det mänskliga ögat kan.

Systemet i de självkörande bilarna har även försetts med förmågan att läsa av omgivningen trots dåliga väderförhållanden som stora mängder snö eller regn. Tack vare maskinlärning kommer bilen att kunna förbise snöflingorna och prioritera det som är viktigt i situationen.

Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.