I/O 2018

Google presenterar förbättrade tjänster

Google har precis haft sin årliga keynote om mjukvara. De presenterade en rad förbättringar i flera tjänster såsom Gmail och Google Assistant.

Google tjänster ska på flera sätt bli smartare och göra jobbet åt dig. Företaget presenterade bland annat en funktion i Gmail som ska hjälpa dig att skriva mail snabbare genom att ge förslag på vad du vill säga och Google Assistant ska på sikt kunna ringa upp exempelvis en frisörsalong och boka en tid åt dig.

Nyheter i Google Foto

Google analyserar uppemot 5 miljarder foton varje dag och kan erbjuda åtgärder baserat på innehållet i bilderna. Likt exempelvis Samsungs Bixby Vision kommer det gå att omvandla bilder på text till textdokument direkt i tjänsten.

Google Assistant får fler röster och lär barn att bete sig

Den nuvarande rösten till Google smarta Assistent heter Holly men inom kort kommer hon få sällskap av totalt sex röster, däribland John Legend, som användare kan välja mellan. De nya rösterna har anpassats för att låta mer mänskliga och nya funktioner som ska göra samtalet med Assistant naturliga tillkommer under året.

Framöver kommer du inte behöva inleda varenda interaktion med Google Assistant med att säga "Hey Google", istället kommer du kunna fortsätta samtalet genom att ställa följdfrågor eller ge den nya kommandon på en gång och assistenten kommer svara dig. Detta kommer leda till ett mer naturligt samtal som inte måste "börja om" i tid och otid.

Google Assistant kommer också bli bättre på att förstå sammanhang och mer komplexa förfrågningar. Google kallar detta Multiple Actions och gör att du kan ställa frågor som "Vem var guvernör när denna basketspelare rekryterades och vilket lag rekryterade honom?" och Google Assistant kan lägga ihop de olika frågorna och svara på flera frågor samtidigt.

Google har tänkt mycket på hur teknikanvändningen förändrar våra beteenden och ett sätt att uppmärksamma detta är funktionen Pretty Please som kommer senare i år. Det är ett läge som man kan slå på som gör att Google Assistant uppmuntrar en att be snällt. Denna funktion är tänkt för att lära barn att vara artiga och inte ta allt för givet.

Smarta skärmar med Google Assistant kommer i sommar

Redan under hemelektronikmässan CES tidigare i år presenterade Google ett samarbete med flera olika företag som ska göra smarta skärmar med stöd för Google Assistant. Google avslöjade nu att vissa av de smarta skärmarna kommer att börja säljas i USA redan i juli i år. Skärmen kommer kunna användas till att följa recept, kolla på film med mera. Du kan även koppla ihop skärmen med andra smarta enheter i ditt hem som övervakningskameror och så vidare.

Är framtiden självkörande bilar?

Waymo lanserar en taxitjänst med enbart självkörande bilar

Waymo är den enda taxitjänsten som endast erbjuder bilturer med självkörande bilar. Tjänsten kommer att lanseras i Phoenix i slutet av 2018 och företaget hoppas kunna hjälpa exempelvis äldre som kan ha svårt med andra typer av transporter. Tekniken ska även kunna användas av andra företag och tack vare djupinlärning ska bilarna kunna uppfatta svårtydda föremål i sin omgivning, såsom byggjobbare som sticker upp ur en brunn, folk i obskyra maskeradkläder med mera.

De självkörande bilarna kommer också ha en beteendeförutspåelse som kommer kunna parera ologiska saker som andra trafikanter gör, exempelvis kör mot rött. Bilen kommer kunna upptäcka detta mycket snabbare än vad det mänskliga ögat kan.

Systemet i de självkörande bilarna har även försetts med förmågan att läsa av omgivningen trots dåliga väderförhållanden som stora mängder snö eller regn. Tack vare maskinlärning kommer bilen att kunna förbise snöflingorna och prioritera det som är viktigt i situationen.

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!