Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google gör Android personsmart

När Google flyttade uppmärksamheten till Android stod föga oväntat förbättrad anpassning till användaren via maskininlärning i fokus.

Presentationen av nyheterna runt Android började med att fira att det öppna operativsystemet fyller 10 år i år. För den som var med på den tiden såg vi för första gången Android som operativsystem på telefonen HTC Dream.

En del av presentationen fokuserade på hur långt företaget kommit i utformningen av användarupplevelsen i Android, från att ursprungligen fokuserat mycket på funktioner via knappar och reglage till att nu fokusera mer på naturliga gester för att interagera med telefonen.

Detta kan ses i Android 8 Oreo, där företaget tagit bort bland annat knappen som öppnar app-menyn och ersatt denna med en vit rand som användaren sveper upp menyn från. Detta designtänk förs vidare till kommande versionen av systemet som än så länge endast är känd som Android P.

Den tydligaste förändringen mot ett mer gest-baserat gränssnitt är att när du sveper upp från den tidigare nämnda vita randen får du fram en meny för öppna appar, det vill säga flerkörningsmenyn. Denna bygger nu på en horisontell lista av förhandsvisningar av de aktiva apparna, väldigt likt det system som används i IOS.

Den gamla app-menyn har dock inte försvunnit. Om du sveper upp en andra gång efter att du svept fram den nya flerkörningsmenyn kommer du till menyn med den kompletta samlingen över de appar som finns installerade på telefonen. De öppna apparna som förhandsvisas i denna vy är inte heller statiska utan du kan interagera med den i det här läget.

Det kan exempelvis användas till att markera ett ord eller en adress och få fram information om detta utan att behöva gå in i appen i fråga. Den här textmarkeringen ska också kunna känna igen flera olika typer av information och veta vad användaren sannolikt vill göra med den. På det stora hela såg det det smidigt ut och vi ser fram emot att testa hur naturligt det känns i praktiken.

Ett fokusområde för Android P som överraskade exakt ingen alls var artificiell intelligens. Google har haft tre huvudsakliga ledstjärnor i utvecklingen av det nya systemet och dessa är att det ska vara intelligent, enkelt och hjälpa dig med ditt digitala välmående.

På ämnet intelligens var Google tydliga med att din enhet blir smart men med kapacitet som håller din information privat på din lokala enhet, och den använder informationen i kombination med maskininlärning för att lära sig förstå vad du vill härnäst.

Google passade på att skämta om att wifi-uppkoppling och batteritiden i mobilen har letat sig in i livets behovstrappa, där livsnödvändiga lager finns längst ner i pyramiden. Google har samarbetat med AI-företaget Deep Mind för att ge Android P förmågan att analysera ditt användarmönster och förstå vad du sannolikt kommer göra härnäst.

Genom att systemet förstår vilken app du sannolikt kommer öppna efter den du är i just nu och även förstå vilken funktion i denna app du brukar använda då ska systemet kunna använda informationen till att anpassa systemet så att det inte använder funktioner du inte behöver för dessa uppgifter.

Det ska få systemet att anpassa batterianvändningen efter ditt användarmönster, vilket enligt Google har lett till en minskning i batteribelastning med 30 procent. Detta koncept ska även appliceras på skärmstyrkan som också ska kunna växlas beroende på vad du kommer göra härnäst. Detta är en vidareutveckling av dagsläget där skärmstyrkan i Android kan anpassas efter ljusförhållanden runt användaren.

Vidare på detta koncept presenterade företaget något som kallas App Actions. Om användaren söker på information i Google Assistant kan resultatlistan visa föreslagna handlingar, där förslagen baseras på vad du sannolikt skulle vilja göra med det resultat som visas. Det kan exempelvis handla om att visa "ring upp" eller "dela via e-post" om det är det du brukar göra med den sortens kontaktresultat, eller visa genvägar till att köpa biobiljetter om det är det som brukar vara ditt nästa steg när du söker på en bioaktuell film.

En annan ny funktion som visades upp heter Slices, vilket är ett nytt utvecklargränssnitt som utvecklare kan använda för att exponera vissa gränssnittselement och funktioner från sina appar i Google Assistant-sökningar. Det kan exempelvis handla om att ett resebolag som har en app kan exponera ett kompakt gränssnitt för att göra resebokningar direkt i reslutatrutan när du söker efter bilder på Hawaii utan att du behöver öppna appen.

Detta bygger på ett ramverk som heter ML Kit vilket fungerar både på Android och IOS, så användare som använder Google-appen. Funktionen ska finnas tillgänglig i en tidig testversion för de som deltar i Google Assistant-betan.

Andra små förändringar som sker i Android P-gränssnittet är att kontrollreglagen för ljudvolym har förenklats. Istället för att visas horisontellt på skärmens övre del som det varit tidigare ska dessa kontroller nu istället visas vertikalt på skärmens högra sida där de hamnar mer i höjd med var användarens fingrar ändå vilar. Systemet ska även få bättre hantering av hur man tar skärmdumpar, men några konkreta exempel på hur detta blir bättre bjöds vi inte på.

Google främjar lyckan i att missa

Den tredje punkten var digitalt välmående. Enligt undersökningar som Google har gjort är 70 procent av de tillfrågade användarna intresserade av att ha ett mobilt system som underlättar det personliga välmåendet. Detta vill Google underlätta bland annat med hjälp av en översiktsvy som visar hur mycket tid du spenderar i olika appar, vilka tider under dagen du spenderar i apparna under olika delar av dagen, med mera. Tanken är att du ska göras medveten om hur du använder mobilen i din vardag, och tydliggöra beteenden du kanske skulle vilja ändra.

Google ska även ge utvecklare gränssnitt som ger dem samma möjligheter att studera hur du använder apparna för att kunna ge dig bättre förslag om hur du kan förbättra ditt digitala välmående med appen. Om appen eller tjänster finns i både en mobil version och en webbaserad version ska användarmönstret samlas in på båda plattformarna så att du kan få en heltäckande bild i översiktsvyn.

Google pratade om att människor idag lider av tillståndet FOMO (Fear of missing out) eller en rädsla för att missa allt som händer. Företaget vill ändra det här uttrycket genom att istället introducera förkortningen JOMO (Joy of missing out), alltså att man snarare ska finna lycka i att missa saker som är oviktiga. För att råda bot på detta lanserar Google ett verktyg för att förbättra det digitala välmåendet.

Android ska i framtiden kunna berätta för dig vad du gör på din telefon och vilka appar som snor den mesta av din uppmärksamhet. Du kommer att kunna använda olika verktyg för att få ner onödig skärmtid såsom en app timer som berättar för dig när du suttit tillräckligt länge i en vissa app, eller nya stör ej-lägen som stryper notiser och gör dig redo för läggdags.

Youtube-appen för Android kommer även kunna rekommendera dig att ta en liten paus som du fastnat i tjänsten lite för länge och det och det kommer gå att ställa in speciella inställningar på dina barns telefoner för att inte skärmtiden ska skjuta i höjden.

Välmåendet ska ytterligare underlättas i Android P via något som kallas App Timers, vilket som det låter är möjligheten att sätta tidsbegränsningar för hur mycket tid du får spendera i en app per dag. Stör ej-läget som finns sedan tidigare ska nu även gälla visuella distraktioner. Den nya funktionen Kallas Shush och när den har aktiverats ser den till att du inte får några som helst visuella notiser eller vibrationer. Du kan dock stjärnmärka viktiga kontakter som alltid släpps igenom.

Ytterligare en funktion som kallas Wind down ska låta dig bestämma läggdags via Google Assistant. När det är dags att sova aktiveras automatiskt Stör ej-läget och gränssnittet blir svartvitt så att det inte ska vara lika lockande att leka vidare med.

Betaversionen av Android P blir tillgänglig idag för den som använder Googles Pixel-telefoner, men andra märken som ska kunna anmäla sig till betaprogrammet innefattar bland annat Nokia, Vivo, Oneplus, Xiaomi, Sony, Essential och Oppo vars Android-versioner antingen är helt rena installationer eller har små anpassningar av grundsystemet.

Android P Beta

Den som äger en ny Google Pixel-telefon eller en ny modell från företagen Nokia, Vivo, Oneplus, Xiaomi, Sony, Essential och Oppo kan ladda ner beta-versionen av Android P från Androids utvecklarsajt länkad nedan.
Ladda ner Android P Beta från Android Developer

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.