I/O 2018

Google News ska rädda dig från filterbubblan

Googles nyhetssatsning 2018 heter Google News, och är en app som ska lyckas med konststycket att både presentera personliga och relevanta nyheter samtidigt som den presenterar kontext.

Googles nyhetsapp Google News får en ordentlig ansiktslyftning, och säljs in som en tjänst som visar hela historien, och presenterar nyheter användaren bryr sig om. Nyheterna väljs ut och presenteras i ett flöde som en blandning av lokalnyheter, världsnyheter och uppföljning på händelser användaren läst tidigare. Olika sektioner låter också användaren dyka ner i specifika kategorier som teknik, sport och annat.

Presentationen använder Googles uppdaterade designspråk Material Design och ser mycket tjusigt ut. Ett nytt visuellt format som kallas Newscast ska presentera nyheterna på ett lättillgängligt sätt som en samling av artiklar, videomaterial och citat från en speciell händelse. Därmed ska det vara lätt att få en snabb överblick av en händelse.

För den som vill dyka djupare ner finns funktionen "Full Coverage" som försöker ge en heltäckande bild av en nyhetshändelse och hur den rapporterats av olika källor och från olika platser. Nyheten visas också i olika format, från kommentarer på sociala medier till lokaltidningar och de allra största publikationerna. Längst ned i översikten samlas också vanliga frågor om nyhetsehändelsen, faktaunderlag och twitterinlägg från "relevanta källor". Genom detta vill Google undvika filterbubblor och det understryks att alla användare ser samma innehåll.

Vad tror du, finns det utrymme för en renodlad nyhetsapp av det här slaget, eller räcker det gott med Facebook-flödet?

Kommentarer
4 svar
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99 som mestadels bor i Apples ekosystem, men som inte drar sig för att vänstra med Google-produkter ibland. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor eller kassetter för den rätta känslan.

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.