I/O 2018

Google News ska rädda dig från filterbubblan

Googles nyhetssatsning 2018 heter Google News, och är en app som ska lyckas med konststycket att både presentera personliga och relevanta nyheter samtidigt som den presenterar kontext.

Googles nyhetsapp Google News får en ordentlig ansiktslyftning, och säljs in som en tjänst som visar hela historien, och presenterar nyheter användaren bryr sig om. Nyheterna väljs ut och presenteras i ett flöde som en blandning av lokalnyheter, världsnyheter och uppföljning på händelser användaren läst tidigare. Olika sektioner låter också användaren dyka ner i specifika kategorier som teknik, sport och annat.

Presentationen använder Googles uppdaterade designspråk Material Design och ser mycket tjusigt ut. Ett nytt visuellt format som kallas Newscast ska presentera nyheterna på ett lättillgängligt sätt som en samling av artiklar, videomaterial och citat från en speciell händelse. Därmed ska det vara lätt att få en snabb överblick av en händelse.

För den som vill dyka djupare ner finns funktionen "Full Coverage" som försöker ge en heltäckande bild av en nyhetshändelse och hur den rapporterats av olika källor och från olika platser. Nyheten visas också i olika format, från kommentarer på sociala medier till lokaltidningar och de allra största publikationerna. Längst ned i översikten samlas också vanliga frågor om nyhetsehändelsen, faktaunderlag och twitterinlägg från "relevanta källor". Genom detta vill Google undvika filterbubblor och det understryks att alla användare ser samma innehåll.

Vad tror du, finns det utrymme för en renodlad nyhetsapp av det här slaget, eller räcker det gott med Facebook-flödet?

Kommentarer
4 svar
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99 som mestadels bor i Apples ekosystem, men som inte drar sig för att vänstra med Google-produkter ibland. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor eller kassetter för den rätta känslan.

När du ska byta en sprucken skärm på din Iphone är det viktigt att det går fort. Nu får auktoriserade serviceverkstäder möjlighet att byta glaset på en timme, direkt på plats.

Nya renderingar visar upp hur Apples nästa generation av Ipad Pro kan komma att se ut. Apple förväntas visa upp de nya enheterna den 30 oktober.

Ett hemligt dokument avslöjar nu vad Android-tillverkarna får betala för att ha Play Store förinstallerad, och det blir dyrt. Men rabatt ges om även Chrome och Googles sökmotor används.

Vår medlem jk4 står i valet och kvalet mellan Iphone X och Iphone XR. Vilken skulle du välja och varför? In i tråden och berätta!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Tack till Texmex för detta #nyhetstips!