I/O 2018

Google News ska rädda dig från filterbubblan

Googles nyhetssatsning 2018 heter Google News, och är en app som ska lyckas med konststycket att både presentera personliga och relevanta nyheter samtidigt som den presenterar kontext.

Googles nyhetsapp Google News får en ordentlig ansiktslyftning, och säljs in som en tjänst som visar hela historien, och presenterar nyheter användaren bryr sig om. Nyheterna väljs ut och presenteras i ett flöde som en blandning av lokalnyheter, världsnyheter och uppföljning på händelser användaren läst tidigare. Olika sektioner låter också användaren dyka ner i specifika kategorier som teknik, sport och annat.

Presentationen använder Googles uppdaterade designspråk Material Design och ser mycket tjusigt ut. Ett nytt visuellt format som kallas Newscast ska presentera nyheterna på ett lättillgängligt sätt som en samling av artiklar, videomaterial och citat från en speciell händelse. Därmed ska det vara lätt att få en snabb överblick av en händelse.

För den som vill dyka djupare ner finns funktionen "Full Coverage" som försöker ge en heltäckande bild av en nyhetshändelse och hur den rapporterats av olika källor och från olika platser. Nyheten visas också i olika format, från kommentarer på sociala medier till lokaltidningar och de allra största publikationerna. Längst ned i översikten samlas också vanliga frågor om nyhetsehändelsen, faktaunderlag och twitterinlägg från "relevanta källor". Genom detta vill Google undvika filterbubblor och det understryks att alla användare ser samma innehåll.

Vad tror du, finns det utrymme för en renodlad nyhetsapp av det här slaget, eller räcker det gott med Facebook-flödet?

Kommentarer
4 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!