I/O 2018

Google News ska rädda dig från filterbubblan

Googles nyhetssatsning 2018 heter Google News, och är en app som ska lyckas med konststycket att både presentera personliga och relevanta nyheter samtidigt som den presenterar kontext.

Googles nyhetsapp Google News får en ordentlig ansiktslyftning, och säljs in som en tjänst som visar hela historien, och presenterar nyheter användaren bryr sig om. Nyheterna väljs ut och presenteras i ett flöde som en blandning av lokalnyheter, världsnyheter och uppföljning på händelser användaren läst tidigare. Olika sektioner låter också användaren dyka ner i specifika kategorier som teknik, sport och annat.

Presentationen använder Googles uppdaterade designspråk Material Design och ser mycket tjusigt ut. Ett nytt visuellt format som kallas Newscast ska presentera nyheterna på ett lättillgängligt sätt som en samling av artiklar, videomaterial och citat från en speciell händelse. Därmed ska det vara lätt att få en snabb överblick av en händelse.

För den som vill dyka djupare ner finns funktionen "Full Coverage" som försöker ge en heltäckande bild av en nyhetshändelse och hur den rapporterats av olika källor och från olika platser. Nyheten visas också i olika format, från kommentarer på sociala medier till lokaltidningar och de allra största publikationerna. Längst ned i översikten samlas också vanliga frågor om nyhetsehändelsen, faktaunderlag och twitterinlägg från "relevanta källor". Genom detta vill Google undvika filterbubblor och det understryks att alla användare ser samma innehåll.

Vad tror du, finns det utrymme för en renodlad nyhetsapp av det här slaget, eller räcker det gott med Facebook-flödet?

Kommentarer
4 svar
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99 som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor för den rätta känslan.

Nu är både Ida och Jakob tillbaka från sina respektive föräldraledigheter vilket betyder att det är dags för mig att säga hejdå.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

Imorgon träder GDPR-lagen i kraft, och därför uppmärksammar vi tillfällen när datalagring inte har funkat så bra i veckans quiz. Vad kan du om teknikvärldens läckor? Lycka till!

WWDC är snart här och då får vi veta mer om Apples planer för nästa version av deras mobila operativssystem – IOS 12. Vad ligger högst upp på din önskelista? Är det samma som andra här på forumet? Gå in och snacka av dig om önskemål och tankar!

Allt ska digitaliseras, från kalsonger till tandborstar och kaffekoppar. Allt ska bli smart och digitalt men vilken nytta göra det och varför är vi så dåliga på det?

Vi har fått klämma och känna på LG G7 som enligt företaget representerar en förnyad satsning på mobilmarknaden i Norden efter en tvåårig dvala.