Vi installerar en smart kattlucka från Sureflap

Vår redaktör Ida Blix installerar en smart kattlucka från Sureflap hemma för att katterna ska kunna gå ut och in på egen hand. Häng med under installationen här.

Hemma hos mig bor det två katter. Fram till alldeles nyligen gick de in och ut med hjälp av oss andra i hemmet. Nu har jag införskaffat en smart kattlucka från Sureflap (den funkar också för andra mindre djur) så att de kan komma och gå lite mer som de vill – samtidigt som jag har koll på dem via min mobil.

I videon kan du se hur det gick till att installera kattluckan och om du tittar ända till slutet får du se om jag gjorde hål i min balkongdörr i onödan eller ej.

Smart kattlucka?

Om du undrar vad som gör den här kattluckan smart så ska jag gå in på det i lite mer detalj här. Kattluckan i sig är batteridriven och pratar trådlöst med en hub med fina kattöron. I luckans sidor sitter fyra C-batterier som uppges räcka i upp till ett halvår.

Mina katter är chipmärkta och jag har lagrat deras ID-nummer i kattluckan. Det betyder att bara mina två katter kan komma in – men alla som är i rätt storlek tillåts att gå ut. Har du en katt som saknar chip går det att hänga en liten bricka i ett halsband istället för samma funktion.

Med hjälp av en app kan jag i mobilen se mina två katters respektive profil och om de är inne eller ute. Jag får notiser när de kommer och går. Över tid får jag också statistik på deras vanor – hur länge är de ute och när brukar de komma och gå.

Det går att låsa eller öppna luckan mellan vissa tider. Kanske vill du att katterna bara kan komma och gå mellan 8–16 eller något liknande. Du kan också låsa dörren så djuren bara kan komma in, men inte gå ut eller tvärtom. Det går också att låsa luckan helt.

Via appen var det enkelt att bjuda in fler familjemedlemmar som också kan ta del av kattdatan och göra inställningar vid behov.

Installation och introduktion

Instruktionerna för att komma igång var föredömligt pedagogiska. Monteringen var inte heller särskilt komplicerad om man är lite händig och äger rätt verktyg. Om inte rekommenderar jag att du tar hjälp av en hantverkare.

Vi satte luckan i vår balkongdörr och sågade genom lager av trä, isolering och ytterst ett tunt lager metall. Det går att montera luckan i glas också om man vill, men då får man köpa till ett extra fäste. Om dörren är lite för tjock går det att köpa till "tunnelförlängare" så att luckan kan fästas korrekt på in- respektive utsidan av dörren.

Med luckan väl på plats var katterna lite skeptiska i början, men jag lät dem gå genom med luckan öppen ett par gånger, bjöd på massa godis och efter någon dag fattade de vinken och går nu själva genom luckan när det passar dem. Hurra!

Fakta: Sureflap Microchip Pet Door Connect

Namn
Sureflap microchip pet door connect
Pris
ca 1 800 kronor för startpaket med hub exkl. frakt
Vad är det?
En smart kattlucka som bara släpper dina egna chipmärkta katter med tillhörande app.
Funktioner
Kattlucka (funkar också för mindre hundar) med batterier (4 st C-batterier som ska räcka upp till sex månader). Kan låsas så bara egna chip-märkta katter kommer in (går också att hänga en bricka i deras halsband). Se i appen när katterna är inne eller ute. Skapa scheman för när luckan är öppen eller stängd.
Läs mer
besök tillverkarens webbplats Sureflap
Kommentarer
4 svar

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.