Paypal köper svenska Izettle

Konkurrensen om betallösningarna trappas upp, och nu köper jätten Paypal den svenska lösningen Izettle för en stor summa pengar.

Kampen mellan olika betaltjänster blir allt hårdare, och mobiltillverkarnas egna tjänster som Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay kan komma att utmana mer traditionella e-handelslösningnar som Klarna, Payson och andra.

En av de stora jättarna på nätet har länge varit amerikanska Paypal, som finns etablerad i över 200 länder och bland annat används av över tre miljoner människor bara i Skandinavien. Nu öppnar Paypal plånboken och köper svenska Izettle för motsvarande 19 miljarder kronor.

Izettle grundades 2010 och har fått stor framgång både i Sverige och många andra länder, inte minst tack vare sin kortläsare som gör det möjligt att ta emot kortbetalningar direkt på en smart mobiltelefon eller surfplatta. Därmed har Izettle blivit en väldigt populär lösning hos mindre företag.

Troligtvis är det just småföretaget Paypal hoppas fånga genom affären. I USA heter nämligen en av huvudkonkurrenterna Square, som erbjuder en liknande mobil kortläsare som Izettle och på samma sätt har blivit en vanlig syn i mindre affärsverksamheter. Paypal-chefen Dan Schulman säger såhär till Bloomberg om affären:


– Små verksamheter vill i allt högre grad ha en heltäckande lösning över alla kanaler. Izettle var på många sätt det perfekta komplementet.

Vad tycker du om att svenska Izettle nu köps upp av den amerikanska jätten Paypal? Är det kul att svenska sucéer får spridning, eller är det synd att de sväljs av amerikanska storbolag?

Källa: Bloomberg

Kommentarer
1 svar

På söndag drar Teknikhjälpen igång, den livesända episka finalen av En podd om teknik som efter 10 år beslutat sig för att sluta podda. Ida är en av gästerna som dyker upp under eftermiddagen för att prata om kroppsburen teknik.

Den här veckan har Apple bjudit på flera hårda nyheter. Kul! 99-teamet pratar om det ovanliga med detta så här dagar innan ett bokat pressevent. Missa inte det!

Internet-detektiver har grävt fram nya bilder på Airpower, och enligt källor ska nya förseningar inneburit att lanseringen sker först sent i mars.

På måndag får vi veta, men redan nu har Recode en rapport med detaljer om hur Apples nya tv-tjänst ska fungera.

Nästa vecka kan du beställa e-SIM till Apple Watch hos Telia, något som sedan tidigare varit möjligt hos operatörerna Telenor och Tre.

Tack till chrme109 för detta #nyhetstips!

Interna Facebook-appar lagrade användares lösenord i klartext och kunde läsas fritt av anställda. Enligt rapporter ska hundratals miljoner konton påverkats.