Paypal köper svenska Izettle

Konkurrensen om betallösningarna trappas upp, och nu köper jätten Paypal den svenska lösningen Izettle för en stor summa pengar.

Kampen mellan olika betaltjänster blir allt hårdare, och mobiltillverkarnas egna tjänster som Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay kan komma att utmana mer traditionella e-handelslösningnar som Klarna, Payson och andra.

En av de stora jättarna på nätet har länge varit amerikanska Paypal, som finns etablerad i över 200 länder och bland annat används av över tre miljoner människor bara i Skandinavien. Nu öppnar Paypal plånboken och köper svenska Izettle för motsvarande 19 miljarder kronor.

Izettle grundades 2010 och har fått stor framgång både i Sverige och många andra länder, inte minst tack vare sin kortläsare som gör det möjligt att ta emot kortbetalningar direkt på en smart mobiltelefon eller surfplatta. Därmed har Izettle blivit en väldigt populär lösning hos mindre företag.

Troligtvis är det just småföretaget Paypal hoppas fånga genom affären. I USA heter nämligen en av huvudkonkurrenterna Square, som erbjuder en liknande mobil kortläsare som Izettle och på samma sätt har blivit en vanlig syn i mindre affärsverksamheter. Paypal-chefen Dan Schulman säger såhär till Bloomberg om affären:


– Små verksamheter vill i allt högre grad ha en heltäckande lösning över alla kanaler. Izettle var på många sätt det perfekta komplementet.

Vad tycker du om att svenska Izettle nu köps upp av den amerikanska jätten Paypal? Är det kul att svenska sucéer får spridning, eller är det synd att de sväljs av amerikanska storbolag?

Källa: Bloomberg

Kommentarer
1 svar

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!

Netflix uppdaterar gränssnittet på sin tv-app, och ett nytt sidofält kommer snart att rullas ut till alla användare. Enligt Netflix ska det göra navigeringen enklare.

Bang & Olufsen samlar alla sina produkter under en flagg, när märket B&O Play pensioneras.

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.

Förra veckan handlade vårt torsdagsquiz om Samsung, och det gick bra för många även om få lyckades få alla rätt. Svårast var att veta när Samsung grundades.

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.