Paypal köper svenska Izettle

Konkurrensen om betallösningarna trappas upp, och nu köper jätten Paypal den svenska lösningen Izettle för en stor summa pengar.

Kampen mellan olika betaltjänster blir allt hårdare, och mobiltillverkarnas egna tjänster som Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay kan komma att utmana mer traditionella e-handelslösningnar som Klarna, Payson och andra.

En av de stora jättarna på nätet har länge varit amerikanska Paypal, som finns etablerad i över 200 länder och bland annat används av över tre miljoner människor bara i Skandinavien. Nu öppnar Paypal plånboken och köper svenska Izettle för motsvarande 19 miljarder kronor.

Izettle grundades 2010 och har fått stor framgång både i Sverige och många andra länder, inte minst tack vare sin kortläsare som gör det möjligt att ta emot kortbetalningar direkt på en smart mobiltelefon eller surfplatta. Därmed har Izettle blivit en väldigt populär lösning hos mindre företag.

Troligtvis är det just småföretaget Paypal hoppas fånga genom affären. I USA heter nämligen en av huvudkonkurrenterna Square, som erbjuder en liknande mobil kortläsare som Izettle och på samma sätt har blivit en vanlig syn i mindre affärsverksamheter. Paypal-chefen Dan Schulman säger såhär till Bloomberg om affären:


– Små verksamheter vill i allt högre grad ha en heltäckande lösning över alla kanaler. Izettle var på många sätt det perfekta komplementet.

Vad tycker du om att svenska Izettle nu köps upp av den amerikanska jätten Paypal? Är det kul att svenska sucéer får spridning, eller är det synd att de sväljs av amerikanska storbolag?

Källa: Bloomberg

Kommentarer
1 svar

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.

99-podden blir dejtingpodden för en vecka, men givetvis med tekniken som utgångspunkt. Experten Lisa gästar och går igenom det bästa och det sämsta med Tinder och de andra dejtingapparna.

Nätbaserade spelbutiken Steam är på gång med en app som gör det möjligt att strömma spel från en pc direkt till en mobil, och en betaversion finns nu tillgänglig för Android-mobiler.

Varje fredag tipsar 99 om en lärorik och underhållande video från det världsomspännande nätet. Den här gången blir det en grundkurs i hur batterier fungerar.

En av fördelarna med Apple Watch Series 3 med LTE är att du kan strömma musik medan du exempelvis springer. Det testar Ida här.