Utvecklare i union vill tvinga Apple

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Det är nu två veckor kvar till Apples årliga utvecklarkonferens WWDC, och inför den sammankomsten har ett antal profilerade apputvecklare gått samman och kräver förbättringar i App Store. Gruppen kallar sig "The Developers Union", alltså Utvecklarnas Förbund och i ett öppet brev till Apple är det framförallt två saker som krävs.

Det första är möjligheten att erbjuda gratis testversioner av apparna, så att användare kan ladda hem och prova en app som annars kostar pengar. Idag finns det inte något sätt att skapa en tidsbegränsad testperiod, utan det krävs isåfall en helt särskild gratisversion av appen, eller att funktionalitet begränsas och låses upp genom ett köp inuti appen.

Det andra kravet är att Apple ska ta ut en lägre avgift för appar som säljs. Idag ligger grundnivån på 30 procent för all försäljning, även inuti appar. För appar som använder en prenumerationsmodell sänks dock avgiften till 15 procent efter ett år. Gruppen skriver i sitt brev till Apple:

"Vi tror att människor som skapar bra mjukvara ska kunna leva på att göra det. Därför har vi skapat Utvecklarnas Förbund för att verka för hållbarhet i App Store.

Idag ber vi Apple att lova att tillåta gratis testversioner av alla appar i App Store inför butikens tioårsjubileum i juli. Efter det kommer vi att börja verka för en mer rimlig intäktsfördelning och andra gemensamma, utvecklarvänliga förändringar."

Gruppens mål är enligt tidningen Wired att samla tusen medlemmar denna vecka, och nå 20 000 lagom tills WWDC drar igång. Frågan är däremot om Apple kommer vara beredda att lyssna på utvecklarnas krav. Gratis testversioner av appar är kanske en sak, och det är något som både användare och utvecklare har efterfrågat länge.

Att få Apple att sänka sina vinstmarginaler kan däremot visa sig svårare. Under senaste kvartalsrapporten avslöjades att den del av Apples intäkter som växer allra snabbast är tjänster, och den största drivkraften där är just de pengar som kommer in från App Store. Samtidigt är en App Store med nöjda utvecklare givetvis att föredra framför arga utvecklare.

Vad tycker ni, vore det rimligt av Apple att minska sin del av App Store-kakan? Och är gratis testversioner av appar något ni vill ha?

Källa: The Developers Union | Wired

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.