Utvecklare i union vill tvinga Apple

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Det är nu två veckor kvar till Apples årliga utvecklarkonferens WWDC, och inför den sammankomsten har ett antal profilerade apputvecklare gått samman och kräver förbättringar i App Store. Gruppen kallar sig "The Developers Union", alltså Utvecklarnas Förbund och i ett öppet brev till Apple är det framförallt två saker som krävs.

Det första är möjligheten att erbjuda gratis testversioner av apparna, så att användare kan ladda hem och prova en app som annars kostar pengar. Idag finns det inte något sätt att skapa en tidsbegränsad testperiod, utan det krävs isåfall en helt särskild gratisversion av appen, eller att funktionalitet begränsas och låses upp genom ett köp inuti appen.

Det andra kravet är att Apple ska ta ut en lägre avgift för appar som säljs. Idag ligger grundnivån på 30 procent för all försäljning, även inuti appar. För appar som använder en prenumerationsmodell sänks dock avgiften till 15 procent efter ett år. Gruppen skriver i sitt brev till Apple:

"Vi tror att människor som skapar bra mjukvara ska kunna leva på att göra det. Därför har vi skapat Utvecklarnas Förbund för att verka för hållbarhet i App Store.

Idag ber vi Apple att lova att tillåta gratis testversioner av alla appar i App Store inför butikens tioårsjubileum i juli. Efter det kommer vi att börja verka för en mer rimlig intäktsfördelning och andra gemensamma, utvecklarvänliga förändringar."

Gruppens mål är enligt tidningen Wired att samla tusen medlemmar denna vecka, och nå 20 000 lagom tills WWDC drar igång. Frågan är däremot om Apple kommer vara beredda att lyssna på utvecklarnas krav. Gratis testversioner av appar är kanske en sak, och det är något som både användare och utvecklare har efterfrågat länge.

Att få Apple att sänka sina vinstmarginaler kan däremot visa sig svårare. Under senaste kvartalsrapporten avslöjades att den del av Apples intäkter som växer allra snabbast är tjänster, och den största drivkraften där är just de pengar som kommer in från App Store. Samtidigt är en App Store med nöjda utvecklare givetvis att föredra framför arga utvecklare.

Vad tycker ni, vore det rimligt av Apple att minska sin del av App Store-kakan? Och är gratis testversioner av appar något ni vill ha?

Källa: The Developers Union | Wired

E-legitimationen Bank ID används motvilligt av oss här på 99. 68 procent skulle nog gärna byta om det fanns alternativ medan endast 23 procent tycker det är en fantastisk tjänst.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.