99 guidar

Dejtingapparna du måste ha koll på

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

Hitta rätt

Missa inte vår podd: #231: Save the dejt! Omkring 20 procent av svenska befolkningen uppger att de någon gång har använt appar eller nätet i hopp om att hitta någon att dejta. Det är fortfarande relativt få som hittar den rätta med hjälp av apparna men det blir bättre för varje år och att hitta appen som passar just dina önskningar kan vara en god hjälp på vägen. Vi har därför samlat de viktigaste dejtingapparna som du borde ha koll på.

Tinder

Med enkla svepgester hittar du personer du kan matcha med. Enkelt och snabbt!

Gränsnitt

Det är ett väldigt enkelt och rent gränssnitt som är lätt att förstå sig på. Det dyker upp en bild på skärmen, vill du veta mer går att få upp personens presentation och fler bilder annars är det vara att svepa höger för att gilla eller vänster för att inte gilla. Det finns överlag väldigt få funktioner och det är lätt att hitta i appen.

Utbud

Tinder är den dejtingapp som jag skulle säga att allra flest har. Det har såklart både för- och nackdelar. Det kan ta lång tid att den hitta den rätta om du tillhör eller söker någon i en nischad grupp men eftersom Tinder är vida etablerat kan det ge dig bäst chans – speciellt om du inte bor i en storstad.

Matchning

När det kommer upp en person på din skärm måste du direkt ta ställning till om du vill matcha med personen eller inte för att kunna komma vidare till nästa person. Detta leder till att personer inte kan smyga runt bland användare utan att bestämma sig. Jag tycker att detta är ett smart sätt av Tinder för att få saker att hända snabbare. Det är dessutom tämligen ofarligt att gilla folk för de ser inte att du gillat dem förrän de svept höger på dig.

Vill du extra tydligt signalera att du gillar någon kan du svepa uppåt på skärmen för att den personen en superlike, vilket gör att de ser att du gillar dem innan de svept höger på dig. Om du inte betalar för tjänsten får du en superlike per dag att hushålla med. När ni väl har matchat kan ni börja chatta med varandra, du kommer även få upp notiser om de lagt till nya bilder i sin profil etcetera.

Preferenser

Det finns få preferenser du kan justera på Tinder. Personerna som dyker upp kommer sållas utifrån dessa och du kommer bara att synas för de som matchar dina preferenser. De du kan ställa in är ditt eget kön, om du letar efter kvinnor, män eller båda, vilket åldersspann dessa ska befinna sig inom (18-55 plus) samt inom vilken radie från dig de befinner sig (2-160 kilometer).

Chatten

Tinders chatt är främst till för att ha en ganska rapp konversation. Om du skriver mer än 1000 tecken (inklusive mellan- och blankslag) får du skicka flera meddelanden för att säga vad du vill. Du har en relativt liten yta där du ser vad du skriver och en liten yta där du kan läsa meddelanden som har skickats innan.

Personligen tycker jag att Tinders chattfunktion är svårarbetad och opålitlig. Det har hänt att jag håller på att skriva ett meddelande och vill gå tillbaka till den andres profil för att läsa något och då har det jag redan skrivit försvunnit. Det går inte att skicka bilder i chatten men det går att skicka GIF:ar från Tinders bibliotek. Denna funktion är lite långsam och det gäller att ha tålamod om du vill skicka den perfekta GIF:en.

Betala och få ut mer

Det finns två typer av betalabonnemang hos Tinder; Tinder Plus och Tinder Gold. Tinder Plus gör det möjligt för dig att matcha med människor världen över, du är inte längre bunden av din egen platsinfo.

Du kan styra din profil mer och gömma information som avstånd och ålder från andra. Det går även att styra vilka som ser dig, alla eller bara personer du själv gillat. Det finns också funktioner som ångra senaste svepet, hamna överst i Tinders svephög i 30 min, fler superlikes och dölj annonser.

Priset varierar beroende på vilken bindningstid du väljer; en månad kostar 109 kr/mån, 6 månader kostar runt 60 kr/mån och 12 månader kostar cirka 50 kr/mån.

Med Tinder Gold kan du även se vika som har gillar dig och precis som Tinder Plus beror kostnaden på bindningstiden. En månad kostar 165 kr/mån, 6 månader kostar runt 95 kr/mån och binder du upp dig på 12 månader kostar det nästan 80 kr/mån.

Länkar: IOS | Android

Mazily

Som Instagram fast för dejting. Många med specialintressen.

Gränsnitt

På många sätt liknar Mazily mer ett socialt nätverk än en renodlad dejtingapp. Först kommer du till ett flöde där du ser inlägg (bild och/eller text) från andra. Du kan även gå in på utforska där du kan hitta andra utifrån kategorierna ledtrådar, taggar, nya och följer.

Du kan även se kommande event som folk är intresserade av samt se vilka som har varit inne och kollat på din profil (ja, alla du kollar på ser att du varit inne på deras profil så det kan vara en idé att ta skärmdumpar om du vill kunna gå tillbaka och kolla men inte visa det). Gränssnittet är något rörigare än Tinder och eftersom du inte tvingas visa intresse för personer kan det ibland kännas som att inget händer.

Utbud

I mångt och mycket kommer du att se samma ansikten och profiler flera gånger om. Eftersom du aldrig ”väljer bort” personer fortsätter de att skvalpa runt i ditt flöde om du inte aktivt döljer eller blockerar dem. Detta kan göra att appen många gånger känns lite som en ankdamm. Däremot finns det många med specialintressen och Mazily själva marknadsför sig som dejtningplatsen för kulturintresserade, vilket har lett till att tjänsten är något mer nischad än exempelvis Tinder.

Matchning

Matchningar är inte så viktigt på Mazily men det går att följa personer. Du kan se hur många men inte vilka som följer dig, förutom om du följer den personen tillbaka. Andra sätt du kan pocka på någons intresse är om du gillar dennes bilder eller om du går in på dens profil. Det går även att skriva till personer utan direkt samtycke.

Preferenser

Det är inte speciellt många preferenser du kan justera på Mazily. Precis som på Tinder kan ställa in ditt eget kön, om du letar efter kvinnor, män eller båda, vilket åldersspann dessa ska befinna sig inom (18-99 år) samt inom vilken radie från dig de befinner sig (2 km till ingen gräns alls). Personerna som dyker upp kommer sållas utifrån dessa men alla kan se dig, i alla fall oavsett ålder och avstånd. Detta betyder att du dyker upp för personer du kanske inte alls är intresserad av.

Chatten

Precis som med Tinder kan meddelanden du håller på att skriva försvinna om du har otur. Det går att skriva betydligt längre meddelanden än på Tinder men även här är chattfunktionen undermålig. Du kan skriva i princip hur långa meddelanden du vill men det är fortfarande lite svårt att skrolla i ett gammalt meddelande och svara i ett nytt. Det går varken att skicka GIF:ar eller bilder men emoji-symboler går bra.

Betala och få ut mer

Om du vill få ut mer av Mazily kan du betala för Mazily Pop. Då kan du skicka hur många första meddelanden du vill (annars kan du bara skicka ett var tredje dag). Din aktivitet kan vara osynlig för andra. Du kan även bestämma mer över vilka som ser dig, du kan se om den andra läst ditt meddelande och du slipper annonser.

Priset varierar beroende på vilken bindningstid du väljer; en månad kostar 179 kr/mån, 6 månader kostar runt 133 kr/mån och 12 månader kostar cirka 80 kr/mån.

Länkar: IOSAndroid

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Vi har fått hem Andreas lagom till ett nytt avsnitt av 99podden. Den här veckan om Huawei Mate 20 Pro och Google som nu inför licensavgifter för bland annat Google Play Store inom EU.

Om det vardagliga slitet börjar kännas kämpigt kan robotkompisen Vector underlätta livet med både charm och praktisk assistans.

Tack till Mackan1984 för detta #nyhetstips!

Rykten fortsätter påstå att kommande Ipad Pro-modeller byter Lightning-porten mot USB Type-C, och ska bland annat stöda 4K-video ut till externa skärmar.

Apple är inte klara för i år, utan håller ännu ett event 30 oktober, där vi säkerligen får se nya modeller av Ipad Pro.

Tack till Manne23 för detta #nyhetstips!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.