Studie visar

Videotjänsternas personliga rekommendationer funkar inte

Videotjänster som Netflix satsar mycket på att ge användarna personliga rekommendationer, men en studie visar att få av användarna tar till sig materialet.

Strömmande videotjänster investerar ofta mycket för att kunna erbjuda dig personliga rekommendationer. De vill så klart att du ska fortsätta att titta på mer material – men kanske behöver dessa bli ännu bättre. En liten amerikansk studie från Usertesting tyder nämligen på att användarna inte verkar ta till sig tipsen – endast 29 procent av studiens 500 deltagare säger att de tittat på något som de blivit rekommenderade. 74 procent av dem tittar på någon strömmande videotjänst varje dag.

I studien undersöks Netflix, Hulu, Amazon Prime, Youtube TV och HBO Now. Bäst totalpoäng får Netflix (89,5) för att tjänsten ger relevanta rekommendationer, är enkel att använda och snabb. Sedan följer Hulu (86,8), Amazon Prime (85), Youtube TV (80,7) och HBO Now (71,8).

  • Den totala poängsammanställningen från Usertestings undersökning.

  • Studiens deltagare fick tre uppgifter och satte betyg på de olika tjänsterna efter hur lätt det var att lösa uppgiften.

Usertestings undersökning stöder också en tidigare undersökning gjord av Deloitte, båda konstaterar att användare behöver prenumerera på fler än en tjänst för att hitta allt material som de vill se. I genomsnitt prenumerar användare på tre tjänster. Över hälften av deltagarna hos Usertesting svarar att de prenumerarar på minst två tjänster. Exempelvis betalar 90 procent av HBO Now-kunderna också för Netflix, medan 80 procent väljer Amazon Prime som andra tjänst.

Användarna tittar mestadels via en smart tv, eller via en mediabox som Roku, Apple TV eller Amazon Fire TV (45 procent). 37 procent tittar via en bärbar dator och 11 procent väljer primärt en mobil enhet för att titta på strömmande video. Mobila enheter är betydligt vanligare som sekundär enhet, 40 procent använder dem så.

Hur många videotjänster använder du?

Om du betalar för någon strömmande videotjänst – hur många och vilka betalar du för? Berätta gärna i kommentarerna.

Källor: Usertesting (rapporten måste laddas ned) | Deloitte

Kommentarer
18 svar

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.