Apple borde släppa Imessage för Android

En version av Imessage för Android skulle inte hota användarupplevelsen på en Iphone, utan istället förbättra den och dessutom ge miljontals Android-användare en bra chattklient. Dessutom är det en enorm affärsmöjlighet för Apple.

Apple borde släppa Imessage för Android. För många låter det som att svära i kyrkan, men jag tror det skulle gynna både Apple-användare och Android-användare, och dessutom Apple själva. Jag ska förklara varför!

De som är emot Imessage för Android brukar peka på att meddelandeplattformen är en viktig del av IOS användarupplevelse, och således ett starkt skäl till att människor väljer att köpa en Iphone framför en annan telefon. Att göra tjänsten tillgänglig på ett konkurrerande system skulle göra Iphone mindre unik, och på sikt skada försäljningen. Jag ska strax bemöta det argumentet, men först en kort historielektion. Imessage lanserades i samband med IOS 5 under WWDC 2011, och fick en klient till Mac året efter. Plattformen ersatte Ichat på Mac, och den äldre sms-appen på Iphone.

Det som var lite magiskt med nya Imessage var att appen hade stöd för vanliga sms och mms sömlöst integrerat i appen. Att skicka meddelanden till en annan som hade Imessage var gratis (förutom datakostnaden hos operatören) medan sms kostade som vanligt enligt operatörens taxa. På den tiden var det inbyggda sms-stödet något av ett hemligt vapen; på så vis behövde ingen fundera på vilken app som skulle användas utan allt skickades genom Imessage-gränssnittet. En typisk smidig Apple-lösning, med komplexitet under ytan men busenkelt för användaren.

Itunes visar vägen

2003 överraskade Apple världen genom att släppa musikprogrammet Itunes i en Windows-version. Itunes var redan då världens största digitala musikbutik, och ett viktigt komplement till världens mest populära musikspelare Ipod. Steve Jobs beskrev tilltaget som att erbjuda en flaska kallt isvatten till en person i helvetet, även om vittnesmål senare har intygat att Jobs länge motsatte sig idén.

Itunes för Windows ledde till att försäljningen av Ipod-spelare och musik från Itunes Store ökade ytterligare. Idag är det lätt att avfärda Itunes som ett trögt och rörigt program som borde läggas ned, men på den tiden var det troligtvis världens bästa musikspelare för datorer. Minst lika bra som Imessage är för meddelanden idag. Ändå urholkades inte försäljningen av Mac-datorer för att Itunes plötsligt fanns på Windows.

På samma sätt kommer inte försäljningen av Iphone-telefoner sjunka av ett Imessage för Android. Att skicka meddelanden kostnadsfritt till varandra kanske var en unik del av Iphone-upplevelsen 2012, i en tid när gratis sms och mobila chattklienter fortfarande var något ovanligt. Nuförtiden är det inte längre speciellt att skicka meddelanden mellan två mobiler, det är en självklarhet. Många skulle rentav hävda att direktmeddelanden idag är en mer grundläggande funktion för smarta mobiler än telefonsamtal. Och att meddelandetjänster är plattformsoberoende har också blivit något vi förväntar oss, i en tid av Facebook Messenger och Whatsapp. Vid en viss punkt slutar det vara en fördel för Apple att Imessage är begränsat till IOS, och börjar vara en nackdel.

Hittills har stödet för sms varit det som ändå gjort att Imessage gått att använda när flertalet vänner har Android-mobiler. Men sms är en urgammal teknik som ser ut att vara på väg bort. Finns sms-tekniken ens kvar om tio år? Nej om Apple vill hålla liv i Imessage krävs något nytt. Att använda appen bara gentemot sina Iphone-kompisar kommer inte vara ett alternativ för flertalet.

Tiden är nu

Därför är risken låg att Imessage för Android skulle hota Iphone-försäljningen, på lång sikt ligger risken snarare i att låta bli. Det finns dessutom flera faktorer som gör att Imessage på Android skulle kunna bli den dominerande kommunikationstjänsten även i det systemet. För det första har Google under flera år totalt misslyckats med att skapa en egen standardiserad tjänst för Android, trots många försök så som Hangouts, Allo, Duo och Android Messages. En välfungerande chattklient som Imessage skulle kunna vara ännu en flaska isvatten i helvetet.

Huvudkonkurrenterna är snarare tidigare nämnda Facebook Messenger och Whatsapp (som också ägs av Facebook). Men i dessa tider av datainsamlingsskandaler och GDPR står Facebook inte högt i kurs, och många skulle säkert gärna överge Messenger om det fanns ett annat bra plattformsoberoende alternativ som dessutom redan har en gigantisk användarbas. Att Apple inte förlitar sig på datainsamling för att gå med vinst blir även här en klar fördel jämfört med konkurrensen. Att en konversation i Imessage därtill är krypterad och inte kan läsas av Apple är ytterligare en viktig konkurrensfördel.

Tjänster är nyckeln

Imessage har alltså goda förutsättningar att bli mycket populärt på Android-plattformen, men vad skulle Apple ha att vinna på en sådan klient? Jo förutom att då göra Imessage för IOS till en bättre chattapp finns det faktiskt några uppenbara intäktsmöjligheter, nämligen tjänster. Itunes för Windows gav inte bara Ipod-försäljningen en skjuts, utan också den digitala försäljningen av musik. Det finns faktiskt en butik inbyggd i Imessage också, nämligen Imessage App Store. Visserligen har försäljningen av dekaler och små verktygsappar inte blivit den största kassakon för Apple ännu, men några hundra miljoner Android-användare skulle knappast skada försäljningen.

Slutligen har det mobila betalsystemet Apple Pay redan idag stöd för betalningar över Imessage, och om Android-användare kan börja använda Apple Pay för att betala för vissa tjänster eller skicka pengar till varandra ger det ytterligare potentiella Apple-kunder i framtiden. En person som redan har sin chatthistorik i Imessage, utrymme i Icloud och ett Apple ID-konto med Apple Pay är plötsligt betydligt mer sannolik att köpa en Iphone som nästa telefon. Särskilt de som idag använder musiktjänsten Apple Music på Android.

Tjänster är redan idag den del av Apples intäkter som ökar mest, och en Imessage-klient för Android kan vara ett sätt för Apple att nå ett stort antal nya användare och ytterligare öka på det flödet av pengar. För Android-användare skulle det dessutom ge tillgång till en av de bästa chattklienterna på marknaden idag. Och för oss Iphone-användare vore det väldigt trevligt att kunna skicka text och bilder till våra Android-kompisar utan att förlita oss på uråldrig teknik eller appar från tredje part.

Kommentarer
34 svar

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.