Apple kan följa Huawei nästa år

2019 får åtminstone en ny Iphone-modell tredubbla kameralinser på baksidan enligt nya uppgifter, något som konkurrenten Huawei P20 Pro redan har.

Hösten närmar sig med stormsteg, och därmed också årets nya Iphone-modeller som brukar lanseras i september. Rykteskarusellen om 2019 års Iphone är redan i full gång. Ett rykte hävdar att åtminstone en ny modell kommer ha inte mindre än tre kameralinser på baksidan.

Dagens Iphone X och Iphone 8 Plus har båda dubbla kameralinser, och konkurrenten Huawei P20 Pro som släpptes i våras har redan tre stycken som samverkar. Att Iphone nu kommer följa i det spåret uppges av analytikern Jialin Lu, som menar att de tre linserna bland annat kommer att erbjuda avancerad 3D-inläsning av motiv där två av linserna kan fånga bilder av ett enda objekt från två olika vinklar. Den tredje linsen används för att bedöma avståndet till objektet.

Ett potentiellt användningsområde för detta är AR eller förstärkt verklighet, vilket stämmer väl överens med tidigare uppgifter och dessutom är ett område där Apple uttryckt stort intresse tidigare. Förra året släppte Apple ramverket AR Kit som gör det möjligt för utvecklare att använda förstärkt verklighet i sina appar.

Även vid vanlig fotografering kan tre linser vara användbart. På Huawei P20 Pro används exempelvis huvudkameran tillsammans med en monokrom lins och en telelins för att sätta ihop bilder med mycket djup- och ljusinformation. Exempelvis skulle en ny telelins kunna ge Iphone en optisk zoom på 3X istället för dagens 2X.

Vilken tillverkare som blir först med fyra kameralinser på baksidan återstår att se.

Källa: Economic Daily News

Läs också vårt test av Huawei P20 Pro

"Apple och Samsung gör klokt i att se upp. Huawei har med superflaggskeppet P20 Pro skapat en produkt som på många sätt kan hålla jämna steg med både Galaxy S9 och Iphone X, och som på vissa punkter drar ifrån."

"En otroligt välbyggd telefon med massor av bra funktioner som till största delen är en fröjd att använda. Kameran är suverän, AI:n som vill styra kameran inte lika suverän. Prestandan känns hög och batteritiden är bäst."

Läs testet här

Kommentarer
2 svar

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.