Apple kan följa Huawei nästa år

2019 får åtminstone en ny Iphone-modell tredubbla kameralinser på baksidan enligt nya uppgifter, något som konkurrenten Huawei P20 Pro redan har.

Hösten närmar sig med stormsteg, och därmed också årets nya Iphone-modeller som brukar lanseras i september. Rykteskarusellen om 2019 års Iphone är redan i full gång. Ett rykte hävdar att åtminstone en ny modell kommer ha inte mindre än tre kameralinser på baksidan.

Dagens Iphone X och Iphone 8 Plus har båda dubbla kameralinser, och konkurrenten Huawei P20 Pro som släpptes i våras har redan tre stycken som samverkar. Att Iphone nu kommer följa i det spåret uppges av analytikern Jialin Lu, som menar att de tre linserna bland annat kommer att erbjuda avancerad 3D-inläsning av motiv där två av linserna kan fånga bilder av ett enda objekt från två olika vinklar. Den tredje linsen används för att bedöma avståndet till objektet.

Ett potentiellt användningsområde för detta är AR eller förstärkt verklighet, vilket stämmer väl överens med tidigare uppgifter och dessutom är ett område där Apple uttryckt stort intresse tidigare. Förra året släppte Apple ramverket AR Kit som gör det möjligt för utvecklare att använda förstärkt verklighet i sina appar.

Även vid vanlig fotografering kan tre linser vara användbart. På Huawei P20 Pro används exempelvis huvudkameran tillsammans med en monokrom lins och en telelins för att sätta ihop bilder med mycket djup- och ljusinformation. Exempelvis skulle en ny telelins kunna ge Iphone en optisk zoom på 3X istället för dagens 2X.

Vilken tillverkare som blir först med fyra kameralinser på baksidan återstår att se.

Källa: Economic Daily News

Läs också vårt test av Huawei P20 Pro

"Apple och Samsung gör klokt i att se upp. Huawei har med superflaggskeppet P20 Pro skapat en produkt som på många sätt kan hålla jämna steg med både Galaxy S9 och Iphone X, och som på vissa punkter drar ifrån."

"En otroligt välbyggd telefon med massor av bra funktioner som till största delen är en fröjd att använda. Kameran är suverän, AI:n som vill styra kameran inte lika suverän. Prestandan känns hög och batteritiden är bäst."

Läs testet här

Kommentarer
2 svar

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?