gå med i betaprogram

Så testar du IOS 12

Sugen på att prova Apples betaversioner? Det är väldigt enkelt att gå med i Apples öppna betaprogram och testa nya versioner av bland annat IOS, och vi visar här hur du gör. Men glöm inte att säkerhetskopiera först!

I juni visade Apple upp IOS 12 som kommer i släppas till användarna senare i höst. Ivriga betatestare kan nu ladda ned systemet för att prova det och hjälpa till att jaga buggar. Främst ges denna möjlighet till de som har ett utvecklarkonto, men sedan några år tillbaka kör Apple också ett öppet betaprogram för vanliga användare som nu uppdaterats med IOS 12. Med den här guiden visar vi dig hur du kommer igång.

Viktigt!

Innan du laddar hem och installerar en betaversion bör du ta en ordentlig säkerhetskopia av din Iphone. Syftet med betatestande är just att hitta problem som kan åtgärdas innan systemet är redo att släppas till allmänheten. Mycket kan gå fel, och i värsta fall kan data försvinna eller enheten behöva återställas helt och hållet.

För att återställa till ditt vanliga system efter att ha installerat en betaversion bör du använda Itunes på en Mac för att ta en säkerhetskopia lokalt. Ett alternativ är såklart att använda en särskild Iphone eller Ipad enbart för detta ändamål.

Steg 1: Registrera dig

Apples betaprogram är öppet för alla, men kräver registrering med hjälp av ett Apple ID. Om du inte har ett sådant, börja med att skaffa ett. Men om du har en Iphone eller Ipad har du troligtvis redan ett Apple ID.

Utrustad med ett Apple ID är du sen redo att gå med i Apple Beta Software Program. Det hittas här.

beta.apple.com/sp/betaprogram

Samma betaprogram används för operativsystemen IOS, Mac OS och TV OS. För samtliga gäller dock att du behöver registrera en enhet för att testa systemen på. Klicka på Enroll Your Device längst upp på webbsidan.

Steg 2: Ladda hem och installera

Det är nu dags att ladda hem en konfigurationsprofil till den IOS-enhet du tänkt använda. Tryck på Download Profile och följ sedan instruktionerna för att sätta igång installationen.

När det är klart kan det vara värt att kontrollera om det finns tillgängliga uppdateringar. Betaversioner släpps ofta i ett ganska snabbt tempo, men tack och lov går IOS-enheter med betaversioner numera att uppdatera trådlöst. Gå helt enkelt in i enhetens inställningar och tryck på Allmänt och därefter Programuppdatering.

Steg 3: Testa på!

Sådär, nu kör din IOS-enhet den allra senaste publika betaversionen av IOS, med allt vad det innebär av både nya funktioner och instabilitet. I betaversioner av IOS finns också en alldeles särskild app som används för att lämna feedback till Apple. Den heter kort och gott Feedback, och hittas på den andra hemskärmen på din enhet. Öppna den och fyll i formuläret för att rapportera alla problem och konstigheter som du kan råka ut för. Framtida IOS-användare kommer att tacka dig!

Värt att tänka på är att alla funktioner kanske inte finns implementerade i varje betaversion. Detta gäller särskilt nya funktioner, som har en tendens att försvinna i en betaversion bara för att återkomma i nästa. Detta kan till exempel bero på rapporterade problem med funktionen, som måste åtgärdas.

Steg 4: Om du ångrar dig

Om du vill lämna betatestandet och återgå till den vanliga versionen av IOS kommer du behöva radera och återställa enheten, så det är nu det är bra att ha den där säkerhetskopian liggande på Itunes i din Mac. Har du inte gjort någon sådan återstår bara att fabriksåterställa.

Kontrollera först att du har senaste versionen av Itunes på din Mac. Anslut sedan din Iphone eller Ipad till datorn och sätt IOS-enheten i så kallat återställningsläge. Hur du gör det beror på vilken enhet du har.

Iphone X, Iphone 8, Iphone 8 Plus

Tryck och släpp snabbt volymhöjningsknappen. Tryck och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Tryck sedan och håll ned sidoknappen tills skärmen för återhämtningsläge visas.

Iphone 7, Iphone 7 Plus

Tryck på och håll ned vilo-/väckningsknappen och volymsänkningsknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.

Ipad, Ipod Touch, Iphone 6S eller tidigare modeller

Tryck på vilo-/väckningsknappen och håll ned den och hemknappen på samma gång. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.

På datorn kommer nu alternativet Återskapa att dyka upp. Klicka på det så raderas din enhet, och installerar den senaste vanliga versionen av IOS. Därefter kan du ställa in enheten från din sparade säkerhetskopia.

Kommentarer
63 svar

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.