Ryssarna gör egen smart högtalare

Ryska företaget Yandex är största sökmotorn i landet, och har även bland annat taxitjänst och videoplattform. Nu visar Yandex också upp en egen smart högtalare med assistenten Alice.

Efter 60-talets rymdkapplöpning kanske nästa tävling mellan stormakterna kommer att handla om smarta högtalare. Hursomhelst har den ryska sökjätten Yandex nu lanserat en egen smart högtalare för att utmana amerikanska Amazon, Apple och Google. Högtalaren heter Yandex Station, och har naturligtvis en digital röstassistent inbyggd, som i det här fallet heter Alice och givetvis pratar ryska.

Alice har utvecklats av Yandex själva, och stoltserar för närvarande med över 4 000 olika färdigheter som sträcker sig från att beställa pizza till att hitta lämpliga träningsprogram till att spela upp video och musik på en tv. Yandex Station har både Bluetooth och en HDMI-utgång för direkt anslutning till tv:n. I dagsläget finns dock bara stöd för en handfull videotjänster så som ryska tjänsten Amediateka och Yandex egna Kinopoisk. Det verkar heller inte troligt att högtalaren kommer säljas utanför Ryssland, åtminstone inte än på ett tag.

Yandex Station kommer att kosta närmare 10 000 rubel vilket motsvarar ungefär 1 500 kronor. Något datum för säljstart är dock inte känt, och inte heller om det kommer en variant utformad som en babushka-docka.

Källa: Yandex

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.