Ryssarna gör egen smart högtalare

Ryska företaget Yandex är största sökmotorn i landet, och har även bland annat taxitjänst och videoplattform. Nu visar Yandex också upp en egen smart högtalare med assistenten Alice.

Efter 60-talets rymdkapplöpning kanske nästa tävling mellan stormakterna kommer att handla om smarta högtalare. Hursomhelst har den ryska sökjätten Yandex nu lanserat en egen smart högtalare för att utmana amerikanska Amazon, Apple och Google. Högtalaren heter Yandex Station, och har naturligtvis en digital röstassistent inbyggd, som i det här fallet heter Alice och givetvis pratar ryska.

Alice har utvecklats av Yandex själva, och stoltserar för närvarande med över 4 000 olika färdigheter som sträcker sig från att beställa pizza till att hitta lämpliga träningsprogram till att spela upp video och musik på en tv. Yandex Station har både Bluetooth och en HDMI-utgång för direkt anslutning till tv:n. I dagsläget finns dock bara stöd för en handfull videotjänster så som ryska tjänsten Amediateka och Yandex egna Kinopoisk. Det verkar heller inte troligt att högtalaren kommer säljas utanför Ryssland, åtminstone inte än på ett tag.

Yandex Station kommer att kosta närmare 10 000 rubel vilket motsvarar ungefär 1 500 kronor. Något datum för säljstart är dock inte känt, och inte heller om det kommer en variant utformad som en babushka-docka.

Källa: Yandex

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

E-legitimationen Bank ID används motvilligt av oss här på 99. 68 procent skulle nog gärna byta om det fanns alternativ medan endast 23 procent tycker det är en fantastisk tjänst.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.