Ryssarna gör egen smart högtalare

Ryska företaget Yandex är största sökmotorn i landet, och har även bland annat taxitjänst och videoplattform. Nu visar Yandex också upp en egen smart högtalare med assistenten Alice.

Efter 60-talets rymdkapplöpning kanske nästa tävling mellan stormakterna kommer att handla om smarta högtalare. Hursomhelst har den ryska sökjätten Yandex nu lanserat en egen smart högtalare för att utmana amerikanska Amazon, Apple och Google. Högtalaren heter Yandex Station, och har naturligtvis en digital röstassistent inbyggd, som i det här fallet heter Alice och givetvis pratar ryska.

Alice har utvecklats av Yandex själva, och stoltserar för närvarande med över 4 000 olika färdigheter som sträcker sig från att beställa pizza till att hitta lämpliga träningsprogram till att spela upp video och musik på en tv. Yandex Station har både Bluetooth och en HDMI-utgång för direkt anslutning till tv:n. I dagsläget finns dock bara stöd för en handfull videotjänster så som ryska tjänsten Amediateka och Yandex egna Kinopoisk. Det verkar heller inte troligt att högtalaren kommer säljas utanför Ryssland, åtminstone inte än på ett tag.

Yandex Station kommer att kosta närmare 10 000 rubel vilket motsvarar ungefär 1 500 kronor. Något datum för säljstart är dock inte känt, och inte heller om det kommer en variant utformad som en babushka-docka.

Källa: Yandex

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!

Sennheiser Memory Mic är en trådlös mikrofon som kan vara ett bra verktyg för dig som gillar att filma med mobilen. 99 har testat.

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Med den senaste uppdateringen av Swish-appen för IOS har det dykt upp ett alternativ för att betala med Bluetooth i "vissa specialutrustade kassasystem". I forumet diskuteras vad detta kan betyda. Välkommen in i tråden du med!

Adobe storsatsar på Ipad, och förhandsvisar bland annat en fullversion av det kraftfulla redigeringsverktyget Photoshop som kommer till Apples platta nästa år.