Ryssarna gör egen smart högtalare

Ryska företaget Yandex är största sökmotorn i landet, och har även bland annat taxitjänst och videoplattform. Nu visar Yandex också upp en egen smart högtalare med assistenten Alice.

Efter 60-talets rymdkapplöpning kanske nästa tävling mellan stormakterna kommer att handla om smarta högtalare. Hursomhelst har den ryska sökjätten Yandex nu lanserat en egen smart högtalare för att utmana amerikanska Amazon, Apple och Google. Högtalaren heter Yandex Station, och har naturligtvis en digital röstassistent inbyggd, som i det här fallet heter Alice och givetvis pratar ryska.

Alice har utvecklats av Yandex själva, och stoltserar för närvarande med över 4 000 olika färdigheter som sträcker sig från att beställa pizza till att hitta lämpliga träningsprogram till att spela upp video och musik på en tv. Yandex Station har både Bluetooth och en HDMI-utgång för direkt anslutning till tv:n. I dagsläget finns dock bara stöd för en handfull videotjänster så som ryska tjänsten Amediateka och Yandex egna Kinopoisk. Det verkar heller inte troligt att högtalaren kommer säljas utanför Ryssland, åtminstone inte än på ett tag.

Yandex Station kommer att kosta närmare 10 000 rubel vilket motsvarar ungefär 1 500 kronor. Något datum för säljstart är dock inte känt, och inte heller om det kommer en variant utformad som en babushka-docka.

Källa: Yandex

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?