Watch OS 5 blir smidigare och informationsrik

Du kommer nu kunna hålla reda på exakt hur du använder din klocka under veckan, och den får dessutom stöd för ljud från tredjepartsappar i bakgrunden.

Apple var väldigt stolta över att Watch-klockorna varit den mest uppskattade smarta klockan varje år sedan den introducerades. De berättade även om kunder som använt den LTE-utrustade versionen av Apple Watch 3 för att ringa 112 och rädda sina nödställda när de inte haft möjlighet att nå telefonen.

Watch OS 5 får förbättringar i hur du kan jämföra dina hälsoframsteg med dina vänner. Nu kan du tävla med vänner om hur många utmaningar du klarar av, och få utmärkelser baserat på detta. Det finns nu en serie nya träningstyper, bland annat yoga och vandring.

Watch OS 5 får också äntligen automatisk igenkänning av påbörjade träningar. Du behöver alltså inte längre manuellt starta träningar för att de ska börja registreras.

Nya anslutningar

Watch OS 5 får en ny kommunikationsmetod som kallas Walkie Talkie. Det låter dig trycka på en knapp för att direktkommunicera med andra Apple Watch-användare du lagt till i Walkie Talkie-läget. Detta kan ansluta över Wifi eller LTE.

Siri-urtavlan får också förbättringar. Dels blir den bättre på att samla information, men Shortcut-funktionen från IOS 12 introduceras även här. Tredjeparts-appar kan nu också visas på Siri-urtavlan. Du behöver inte längre säga "Hej Siri" för att hon ska aktiveras, istället lyssnar hon när du lyfter armen mot munnen för att prata.

Webkit har nu också integrerats i Watch OS 5 vilket innebär att du kan använda webmaterial, exempelvis om någon har skickat ett meddelande med en länk kan du öppna den specifika länken och se innehållet.

Poddvänlig och dynamisk

Apple introducerar nu sin podcast-app som tidigare funnits tillgänglig på IOS även för Watch OS. Nya avsnitt kan automatiskt synkroniseras till klockan och visas i listan över tillgängliga avsnitt.

Notiserna blir också mer dynamiska. Om du har en restaurangbokning kan du via en notis lägga till fler personer till bokningen, förutsatt att appens utvecklare har lagt till funktionen så klart, eller för att snabbt betala parkeringen via en notis istället för att öppna tillhörande app.

Tredjepartsappar kommer nu också kunna spela ljud i bakgrunden, men Apple gick inte in på exakt vilka typer av appar som kommer nyttja funktionen. Förhoppningsvis innebär det att en Spotify-app i framtiden kommer kunna spela ljud medan du sysslar med annat.

Ytterligare bonustillägg

Efter måndagens presentation har Apple släppt ifrån sig lite mer information om andra nyheter som kommer till Watch OS 5. Bland dessa finns möjligheten att manuellt välja Wifi-nätverk som inte hämtats från telefonen.

Tidigare har klockan kunnat ansluta direkt till ett Wifi-nätverk om den hamnar utom räckhåll för anslutningen till telefonen. Den behöver dock varit ansluten till dessa nätverk via telefonen tidigare, men detta krav försvinner alltså med Watch OS 5.

Om du inte har telefonen i närheten, eller om den helt enkelt är otillgänglig av andra anledningar, kommer du nu alltså kunna välja nätverk manuellt i menyinställningar för Wifi och mata in eventuella lösenord via klockan. Funktionen kan testas i betaversionen av Watch OS 5 som finns tillgänglig för utvecklare nu.

Gör detta dig mer sugen på en Apple Watch? Har du längtat efter tredjepartsljud i bakgrunden?

Kommentarer
25 svar

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.

Swedbank verkar inte ha någon brådska att ge stöd åt populära tjänster som Apple Pay. Nu släpper banken en egen app för mobila betalningar, endast för Android-mobiler.

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Det som många anser vara det fulaste batterifodralet i historien har kommit åter, nämligen Apple Smart Battery Case som nu finns tillgängligt för den senaste generationen Iphone-modeller.

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.