Det visades på WWDC

En fullproppad keynote med ganska högt tempo bjöd på en hel del mjukvara, men de som hoppats på en ny platta, telefon eller dator får gå och lägga sig besvikna.

Apple bjöd under tisdagkvällen på drygt två timmar fullmatade med nyheter om mjukvara, främst de fyra operativsystemen IOS, Watch OS, TV OS och Mac OS. Någon hårdvara bjöds det däremot inte på, och fullt fokus låg på appar, ramverk, gränssnitt och nya funktioner. Festligt för alla som gillar sånt alltså!

Mest IOS

IOS är sedan ett bra tag tillbaka Apples viktigaste plattform, och det var därför inte så konstigt att IOS 12 fick störst del av uppmärksamheten från scenen. Förbättrad funktionalitet med Siri, säkrare webbläsare, gruppsamtal i Facetime, nydesignade appar, förstärkt verklighet och bättre verktyg för digital hälsa hörde till nyheterna. Annars var den stora nyheten att IOS 12 ska vara betydligt snabbare än förut, särskilt på lite äldre telefoner. Läs mer om de nya funktionerna i kommande IOS 12 här.

Men övriga operativsystem fick också en hel del kärlek. Watch OS 5 fortsätter trenden att ge Apple Watch en rad förbättringar och justeringar snarare än något omvälvande nytt från grunden. Fler sätt att mäta träning, och en fiffig Walkie Talkie-funktion hörde till de mer uppseendeväckande funktionerna. Mer spännande framöver kan nog stöder för bakgrundsljud från tredjeparts-appar visa sig vara. Får vi äntligen snart se en Spotify-app till klockan? Läs mer om Watch OS 5 här, och diskutera nyheterna!

Mörk Mac

Mac OS var en gång i tiden Apples enda operativsystem, och fastän plattformen idag lever i skuggan sina mobila syskon fick Mac-användare en hel del att glädja sig åt. Stort fokus låg på de så kallade proffsanvändarna, som tilldelas både ett läckert mörkt läge i operativsystemet, och nya verktyg för att ta skärmavbilder och bläddra bland filer i Finder. Namnet i år blir Mac OS Mojave. Diskutera nya versionen av Mac OS och alla nyheter i vårt forum.

TV OS slutligen var väl lite sorgebarnet den här gången, även om spännande nyheter inte saknades helt. Apple TV 4K får snart stöd för Dolby Atmos, vilket är något som utlovades redan när enheten släpptes förra året. Apple utlovade därtill gratis uppdateringar av köpfilmer i Itunes som nu får stöd för ljudtekniken. Läs mer om TV OS här.

Vad saknades?

Alla som hoppats på nya Macbook-datorer, en ny Ipad Pro eller rentav en uppdaterad Iphone SE får alltså gå och lägga sig besvikna. Alla dessa produkter är dock säkerligen på gång, och frågan är snarast när de kommer att dyka upp. Inte heller visades någonting om den omtalade Beats-högtalaren med Siri-stöd, men det är möjligt – och kanske mer sannolikt – att den istället dyker upp under Iphone-eventet i september. Tjänster som Apple Pay och Apple Music fick heller ingen plats under presentationen, men Apple Music har i tysthet fått en webbspelare som gör det möjligt att spela musik direkt i en webbläsare.

Vad tycker ni om eventet som helhet? Fick ni det ni hoppades på, eller ville ni ha mer? Vad var bäst respektive sämst?

Kommentarer
27 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?