Sonos Beam lovar flexibelt bioljud i vardagsrummet

Högtalartillverkaren Sonos gör en ordentligt attack i vardagsrummet, och vill med nya högtalaren Sonos Beam bli det självklara valet för tv-ljud hemma i biokvalitet.

Sonos följer upp tv-högtalarna Playbar och Playbase med den nya högtalaren Sonos Beam, som med ett smidigt format ska bli det nya självklara inslaget i vardagsrummet. Sonos Beam börjar säljas 17 juli och kommer att kosta 399 dollar – alltså drygt 3 500 kronor.

Beam är dock inte en ersättare till varken Playbar eller Playbase, utan ett komplement. Jämfört med storasyskonen är Beam betydligt mer tillgänglig vad gäller priset, men också fysisk storlek eftersom den är 60 procent mindre än Playbar. För den skull kompromissar inte högtalaren med det fina ljud som Sonos produkter gjort sig kända för.

Tack vare avancerad mjukvara ska Beam fungera lika bra för att njuta av musik som för att se på film och tv med en maffig ljudmatta. Sonos Trueplay-teknik finns på plats för att finjustera ljudet utifrån rummet där högtalaren är placerad, och särskilda inställningar finns för att garantera att röster och dialog från filmer bärs fram med önskvärd tydlighet, även vid lägre volymer. Ett särskilt nattläge förstärker tysta ljud och sänker höga, vilket gör det möjligt att se på film även sent på kvällen när ungarna sover.

Airplay 2 i juli

Sonos meddelar också att stöd för Airplay 2 till Sonos högtalare dyker upp i juli genom en gratis uppdatering. Airplay 2 är Apples trådlösa teknik för ljud, och innebär att Apple-produkter kan strömmas enkelt till Sonos högtalare, både musik och exempelvis ljud från filmer och Youtube-klipp.

I praktiken innebär det här att användaren helt kan kringgå Sonos egna app med dess begränsningar, och förlita sig på Airplay 2 för uppspelning från valfri tjänst från en Iphone eller Apple TV till en eller flera Sonos-högtalare. Den som vill blanda bör heller inte ha några problem att ha exempelvis en Homepod i sovrummet och ett Sonos-system i vardagsrummet, så länge Airplay 2 får agera distributionskanal.

Airplay 2 kommer förutom Sonos Beam att fungera på alla Sonos nyare högtalare, som Sonos One, Sonos Playbase och den nya versionen av Play:5.

Ljudets internet

Apples digitala assistent Siri är naturligtvis också med på ett hörn, och kan användas för att spela upp musik, byta låt och växla mellan olika högtalare. Men eftersom Sonos också fungerar med andra assistenter kan till exempel Alexa användas för att identifiera en låt som spelas, som har satts igång med hjälp av Siri. Detta är ännu ett exempel på hur Sonos arbetar för att integrera många olika plattformar och tjänster i ett enda sömlöst system.

Enligt Sonos är framväxten av de olika digitala assistenterna tecken på att vi nu börjar nå ett ljudets internet, där vi kommunicerar med nätet alltmer genom rösten. Där vill Sonos inte välja åt kunden, utan valet ska stå fritt mellan Alexa, Siri, Google Assistant och fler. Siri kommer att fungera över Airplay 2, och kommer därför också i juli medan stöd för Alexa finns tillgängligt redan från början. Om stöd för Google Assistant gav Sonos inga specifika detaljer, men understryker att det är på gång och att arbetet fortskrider.

Någon mer som känner ett plötsligt köpsug efter en ny högtalare till vardagsrummet?

E-legitimationen Bank ID används motvilligt av oss här på 99. 68 procent skulle nog gärna byta om det fanns alternativ medan endast 23 procent tycker det är en fantastisk tjänst.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.