Sonos Beam lovar flexibelt bioljud i vardagsrummet

Högtalartillverkaren Sonos gör en ordentligt attack i vardagsrummet, och vill med nya högtalaren Sonos Beam bli det självklara valet för tv-ljud hemma i biokvalitet.

Sonos följer upp tv-högtalarna Playbar och Playbase med den nya högtalaren Sonos Beam, som med ett smidigt format ska bli det nya självklara inslaget i vardagsrummet. Sonos Beam börjar säljas 17 juli och kommer att kosta 399 dollar – alltså drygt 3 500 kronor.

Beam är dock inte en ersättare till varken Playbar eller Playbase, utan ett komplement. Jämfört med storasyskonen är Beam betydligt mer tillgänglig vad gäller priset, men också fysisk storlek eftersom den är 60 procent mindre än Playbar. För den skull kompromissar inte högtalaren med det fina ljud som Sonos produkter gjort sig kända för.

Tack vare avancerad mjukvara ska Beam fungera lika bra för att njuta av musik som för att se på film och tv med en maffig ljudmatta. Sonos Trueplay-teknik finns på plats för att finjustera ljudet utifrån rummet där högtalaren är placerad, och särskilda inställningar finns för att garantera att röster och dialog från filmer bärs fram med önskvärd tydlighet, även vid lägre volymer. Ett särskilt nattläge förstärker tysta ljud och sänker höga, vilket gör det möjligt att se på film även sent på kvällen när ungarna sover.

Airplay 2 i juli

Sonos meddelar också att stöd för Airplay 2 till Sonos högtalare dyker upp i juli genom en gratis uppdatering. Airplay 2 är Apples trådlösa teknik för ljud, och innebär att Apple-produkter kan strömmas enkelt till Sonos högtalare, både musik och exempelvis ljud från filmer och Youtube-klipp.

I praktiken innebär det här att användaren helt kan kringgå Sonos egna app med dess begränsningar, och förlita sig på Airplay 2 för uppspelning från valfri tjänst från en Iphone eller Apple TV till en eller flera Sonos-högtalare. Den som vill blanda bör heller inte ha några problem att ha exempelvis en Homepod i sovrummet och ett Sonos-system i vardagsrummet, så länge Airplay 2 får agera distributionskanal.

Airplay 2 kommer förutom Sonos Beam att fungera på alla Sonos nyare högtalare, som Sonos One, Sonos Playbase och den nya versionen av Play:5.

Ljudets internet

Apples digitala assistent Siri är naturligtvis också med på ett hörn, och kan användas för att spela upp musik, byta låt och växla mellan olika högtalare. Men eftersom Sonos också fungerar med andra assistenter kan till exempel Alexa användas för att identifiera en låt som spelas, som har satts igång med hjälp av Siri. Detta är ännu ett exempel på hur Sonos arbetar för att integrera många olika plattformar och tjänster i ett enda sömlöst system.

Enligt Sonos är framväxten av de olika digitala assistenterna tecken på att vi nu börjar nå ett ljudets internet, där vi kommunicerar med nätet alltmer genom rösten. Där vill Sonos inte välja åt kunden, utan valet ska stå fritt mellan Alexa, Siri, Google Assistant och fler. Siri kommer att fungera över Airplay 2, och kommer därför också i juli medan stöd för Alexa finns tillgängligt redan från början. Om stöd för Google Assistant gav Sonos inga specifika detaljer, men understryker att det är på gång och att arbetet fortskrider.

Någon mer som känner ett plötsligt köpsug efter en ny högtalare till vardagsrummet?

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.

Swedbank verkar inte ha någon brådska att ge stöd åt populära tjänster som Apple Pay. Nu släpper banken en egen app för mobila betalningar, endast för Android-mobiler.

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Det som många anser vara det fulaste batterifodralet i historien har kommit åter, nämligen Apple Smart Battery Case som nu finns tillgängligt för den senaste generationen Iphone-modeller.

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.