Urbanears Jakan – Prisvärda hörlurar med bra batteritid

Urbanears är tillbaka med ett par nya trådlösa hörlurar som kostar strax under tusenlappen. Döpta efter Jakobsberg i Stockholm bjuder de på okej ljud, bra batteritid och fiffiga magneter.

Svenska Urbanears har släppt ett par nya Bluetooth-lurar som de enligt egen tradition döpt efter en stadsdel i Stockholm. Jakan har fått namn efter Järfälla-stadsdelen Jakobsberg och är ett par in-ear-lurar med tygklädd sladd i fem färgalternativ.

Snäckorna på de här är fasta av plast och utan utbytbara mjuka silikonproppar. Det betyder att de inte täpper till örongången och att ljud från omvärlden kommer in. På sladden sitter en mikrofon och en kontrollknapp som kan användas bland annat för att justera volym eller spela/pausa musik.

Det här tycker jag om Urbanears Jakan

Jakan är ett par enkla Bluetooth-lurar med endast de nödvändigaste funktionerna. Trasselfri textilsladd och magneter i snäckorna hör till plus-sidorna. Batteritiden är bra och ljudet okej (lite väl mycket bas).

Fördelar
+ Smidigt magnetfäste håller ihop Jakan runt halsen
+ Prisvärda
+ Bra batteritid

Nackdelar
− Inte superbekväma
− Basen dränker andra nyanser

Trasselfri sladd

Jakan ska ge upp till 12 timmars battertid, vilket jag tycker verkar stämma bra. Jämfört med en del andra lurar är de trots den rätt långa batteritiden ändå små och smidiga att ta med sig. När du inte använder lurarna kan du hänga dem runt halsen och sätta ihop snäckorna magnetiskt så du inte tappar dem – en funktion jag gillar riktigt mycket.

Den textilklädda sladden är också bra för jag slipper sladdtrassel. Också laddsladden är av samma goda kvalitet och kommer med en liten hållare som håller ihop den i exempelvis väskan.

Något kommer mellan mig och ljudet

Jakan använder sladden – som kan dras genom snäckorna till öglor på ovansidan – för att justera hur de passar i örat. Ett kul och annorlunda grepp. Jag experimenterar lite och landar i att de sitter utan att märkas för det allra mesta. När jag bad min kollega Jakob att testa noterade han att om man inte får dem att sitta ordentligt är det nästan bara basen som når fram – så prova dig fram lite. Alla öron är förstås olika så det bästa är ju att lyckas prova lurarna någonstans innan köp.

När det gäller ljudet känns det som att det är något mellan mig och musiken – det som spelas upp låter lite långt bort med effekten att jag vill höja volymen lite extra. När jag för jämförelse lyssnar med exempelvis Apples Earpods (lurarna de skickar med Iphone) låter ljudet närmare och mer detaljrikt. Efter lite funderande är det nog så att Jakan har för mycket bas som dränker många nyanser. Musiken låter lite grötig. Allt låter ändå okej, rent av bra om jag tar prislappen i beaktande. Apples trådlösa variant av Earpods, Airpods, kostar betydligt mer.

Jakob provlyssnar

Jag bad Jakob att lyssna lite på Jakan för att få en till åsikt och han passade på att jämföra dem med Beats X och RHA 750 Wireless.

– Jakan har väldigt tung bas, nästan så den dränker mellanregistret. Det är bra tryck i låtarna, men detaljer försvinner. Det är också lite stickigt ljud i diskanten, vilket gör det obekvämt att lyssna på högre toner.

Jakob tycker de här lurarna passar bäst för bastunga låtar där det verkligen ska dunka i öronen.

Att prata i telefon via Jakan går alldeles utmärkt, jag hörs bra i andra änden enligt uppgift. Det går fint att svara på och avsluta samtal med knappen på kontrollenheten. Med ett dubbeltryck aktiveras Siri så jag kan ge telefonen kommandon medan den ligger i fickan.

För den som vill ansluta till flera enheter finns det bättre alternativ än Jakan som endast kan vara anslutna till en enhet i taget. Vill jag byta enhet måste jag koppla bort den första innan jag ansluter nästa för smidigast möjliga byte.

Vem passar Urbanears Jakan?

Jakan passar dig som letar efter ett par trådlösa lurar utan att tömma sparkontot. Den här typen av in-ear-lurar passar också dig som inte vill stänga ute omvärlden helt. Du kommer höra lite av exempelvis trafiken medan du är ute och rör dig.

Slutligen passar Jakan förstås dig som gillar designen. Den är ju lite säregen med sladden som dras genom snäckorna.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Den sjätte utgåvan packar in imponerande mycket prestanda i ett snyggt och tystgående paket, men som proffsplatta lämnar den fortfarande en del att önska.

En ny läcka anger att den omtalade Ipad Mini 5 bara kommer uppgraderas på insidan, och den som väntar sig moderna funktioner till det yttre kan bli besviken.

Samsung skrattar nog inte åt denna senaste Norge-historian. Flaggskeppet Galaxy S10 ska lanseras imorgon, men norsk tv visade reklamfilmen redan nu.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!