Urbanears Jakan – Prisvärda hörlurar med bra batteritid

Urbanears är tillbaka med ett par nya trådlösa hörlurar som kostar strax under tusenlappen. Döpta efter Jakobsberg i Stockholm bjuder de på okej ljud, bra batteritid och fiffiga magneter.

Svenska Urbanears har släppt ett par nya Bluetooth-lurar som de enligt egen tradition döpt efter en stadsdel i Stockholm. Jakan har fått namn efter Järfälla-stadsdelen Jakobsberg och är ett par in-ear-lurar med tygklädd sladd i fem färgalternativ.

Snäckorna på de här är fasta av plast och utan utbytbara mjuka silikonproppar. Det betyder att de inte täpper till örongången och att ljud från omvärlden kommer in. På sladden sitter en mikrofon och en kontrollknapp som kan användas bland annat för att justera volym eller spela/pausa musik.

Det här tycker jag om Urbanears Jakan

Jakan är ett par enkla Bluetooth-lurar med endast de nödvändigaste funktionerna. Trasselfri textilsladd och magneter i snäckorna hör till plus-sidorna. Batteritiden är bra och ljudet okej (lite väl mycket bas).

Fördelar
+ Smidigt magnetfäste håller ihop Jakan runt halsen
+ Prisvärda
+ Bra batteritid

Nackdelar
− Inte superbekväma
− Basen dränker andra nyanser

Trasselfri sladd

Jakan ska ge upp till 12 timmars battertid, vilket jag tycker verkar stämma bra. Jämfört med en del andra lurar är de trots den rätt långa batteritiden ändå små och smidiga att ta med sig. När du inte använder lurarna kan du hänga dem runt halsen och sätta ihop snäckorna magnetiskt så du inte tappar dem – en funktion jag gillar riktigt mycket.

Den textilklädda sladden är också bra för jag slipper sladdtrassel. Också laddsladden är av samma goda kvalitet och kommer med en liten hållare som håller ihop den i exempelvis väskan.

Något kommer mellan mig och ljudet

Jakan använder sladden – som kan dras genom snäckorna till öglor på ovansidan – för att justera hur de passar i örat. Ett kul och annorlunda grepp. Jag experimenterar lite och landar i att de sitter utan att märkas för det allra mesta. När jag bad min kollega Jakob att testa noterade han att om man inte får dem att sitta ordentligt är det nästan bara basen som når fram – så prova dig fram lite. Alla öron är förstås olika så det bästa är ju att lyckas prova lurarna någonstans innan köp.

När det gäller ljudet känns det som att det är något mellan mig och musiken – det som spelas upp låter lite långt bort med effekten att jag vill höja volymen lite extra. När jag för jämförelse lyssnar med exempelvis Apples Earpods (lurarna de skickar med Iphone) låter ljudet närmare och mer detaljrikt. Efter lite funderande är det nog så att Jakan har för mycket bas som dränker många nyanser. Musiken låter lite grötig. Allt låter ändå okej, rent av bra om jag tar prislappen i beaktande. Apples trådlösa variant av Earpods, Airpods, kostar betydligt mer.

Jakob provlyssnar

Jag bad Jakob att lyssna lite på Jakan för att få en till åsikt och han passade på att jämföra dem med Beats X och RHA 750 Wireless.

– Jakan har väldigt tung bas, nästan så den dränker mellanregistret. Det är bra tryck i låtarna, men detaljer försvinner. Det är också lite stickigt ljud i diskanten, vilket gör det obekvämt att lyssna på högre toner.

Jakob tycker de här lurarna passar bäst för bastunga låtar där det verkligen ska dunka i öronen.

Att prata i telefon via Jakan går alldeles utmärkt, jag hörs bra i andra änden enligt uppgift. Det går fint att svara på och avsluta samtal med knappen på kontrollenheten. Med ett dubbeltryck aktiveras Siri så jag kan ge telefonen kommandon medan den ligger i fickan.

För den som vill ansluta till flera enheter finns det bättre alternativ än Jakan som endast kan vara anslutna till en enhet i taget. Vill jag byta enhet måste jag koppla bort den första innan jag ansluter nästa för smidigast möjliga byte.

Vem passar Urbanears Jakan?

Jakan passar dig som letar efter ett par trådlösa lurar utan att tömma sparkontot. Den här typen av in-ear-lurar passar också dig som inte vill stänga ute omvärlden helt. Du kommer höra lite av exempelvis trafiken medan du är ute och rör dig.

Slutligen passar Jakan förstås dig som gillar designen. Den är ju lite säregen med sladden som dras genom snäckorna.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.