Huawei Mediapad M5 inget hot mot Ipad

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Huawei imponerade nyligen på mig med mobilflaggskeppet P20 Pro, så förhoppningen var givetvis att de skulle upprepa samma konststycke med surfplattan Mediapad M5. Den här gången blev jag tyvärr besviken, och det är svårt att hitta anledningar att köpa den här produkten istället för Apples billigaste Ipad.

Huawei Mediapad M5

Fördelar
+ Bra skärm
+ Utmärkt ljud

Nackdelar
− Bökig att använda i porträttläge
− Segt OS
− Ont om optimerade appar

Till att börja med är sortimentet av M5-plattor något rörig, och kräver navigering för varje potentiellt inköp. M5-familjen finns i två skärmstorlekar, 8,4 eller 10,8 tum. Den större erbjuds dessutom i en Pro-modell som dock har exakt samma specifikationer och prestanda som den vanliga. Den enda skillnaden är att pennan M-pen Stylus medföljer i Pro-modellen, och den verkar inte gå att köpa separat. Vårt testexemplar är den vanliga modellen med 10,8-tumsskärm.

Bäst i landskap

En sak som överraskar för alla som är vana vid Ipad och de flesta andra surfplattor är att standardläget för Mediapad M5 är landskapsläge, alltså liggande på bredsida som en liten tv. Hemknappen sitter på ena kortsidan (som på en Ipad), men logotyp och selfie-kamera sitter på långsidan. På/av-knappen och volymknappar sitter på kortsidan, precis ovanför hemknappen. Det här gör handhavandet en smula förvirrande i början, men när man vant sig är det hyfsat bekvämt att hålla plattan i båda händerna, och då komma åt hemknappen med höger tumme och volymknapparna med höger pekfinger.

Det är däremot inte lika smidigt att navigera på skärmen när plattan är i landskapsläge, så i praktiken finner jag mig själv vrida på den till porträttläget. Då går det bra att nå alla ikoner på skärmen, men volymknapparna sitter då längst ner i högra hörnet vilket är en mycket dålig plats att ha dem på. Den som vill köra videosamtal måste också använda plattan i landskapsläge för att få kameran på rätt plats, så under vanligt bruk blir det en hel del växlande med plattan som aldrig tycks vara i riktigt rätt läge.

Jag har svårt att sympatisera med Huaweis designval här. Landskapsläge är onekligen bra för att se på film och tv-serier, och då är det också trevligt att ha volymknapparna lätt åtkomliga. Men för annan användning känns inte plattan optimal när den hålls i båda händerna.

En annan sak som inte känns optimal är mjukvaran och utbudet av appar. M5 kommer med Android 8 Oreo installerad, men täckt av Huaweis egen miljö EMUI, samma som på företagets mobiltelefoner. En del anpassningar för det större bildskärmsformatet finns, som Huaweis egen epost-app exempelvis, men de allra flesta delar känns bara som uppförstorade mobilappar. Detta gäller i ännu högre grad för tredjeparts-appar som laddas ner, där de allra flesta är tänka att köras på en mobilskärm.

Kan inte matcha Ipad

Mjukvaran är inte tillräckligt optimerad. För många tillverkare tycks surfplattor inte vara mer än en eftertanke till mobiltelefonerna, och försäljningen har varit därefter. Med M5 visar Huawei ändå prov på en vilja att göra Android-plattan till något mer än bara en billig skärm för filmtittande. Det finns spår av ambition. Hårdvarumässigt har M5 bra byggkvalitet och hyfsad prestanda.

Batteritiden är i klass med Apples plattor, runt tio timmar vid normal användning. Under min testperiod hade jag dock inga problem att få batteriet att räcka länge, eftersom användarupplevelsen inte inbjuder till att använda M5 istället för mobilen eller den bärbara datorn. Pliktskyldigt har jag använt plattan för att gå in på webbsidor, se Netflix, göra bankärenden och skicka epost. Men det där finputsade lilla extra som gör användandet lustfyllt saknas, och det känns som att jag använder ett system bättre anpassad för en mobiltelefon.

Mjukvaran är inte tillräckligt optimerad för en större bildskärm, och de flesta appar som laddas ned är det definitivt inte. Operativsystemet flyter heller inte tillräckligt bra på plattan, och animationer och skrollning är lite ryckiga. Hela upplevelsen känns seg, vilket är extra tråkigt när hårdvaran utlovar mer. När det gäller OS på surfplattor är Apple och IOS den spelare som måste matchas, och här når Huawei tyvärr inte fram på långa vägar.

Detta gör helhetsupplevelsen av Mediapad M5 bristfällig, och hela produkten andas potential som aldrig infrias. Om Huawei vill bli ledande i kategorin Android-surfplattor krävs mer kärlek och fokus på Mediapad-familjen. För den som letar efter en duglig surfplatta ser jag helt enkelt ingen anledning att välja denna framför grundmodellen av Ipad, som kostar mindre, är snabbare och dessutom har stöd för penna.

Det är synd, för jag önskar verkligen att en riktigt potent Android-utmanare kunde kliva fram och få Apple att försvara Ipad som surfplattornas kung. Det blir dessvärre inte Huawei i år, men jag hoppas att de fortsätter försöka.

Kommentarer
7 svar

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.