Vi mobilsurfar rekordmycket

Enligt en undersökning mobilsurfar vi svenskar mer och mer. Under årets första fyra månader surfade vi dubbelt så mycket jämfört med förra året.

Det har väl inte undgått någon att det blivit billigare, lättare och snabbare att surfa med mobilen. Det här syns också i våra vanor. Telenor har jämfört svenskarnas mobilsurfvanor under årets första fyra månader med samma period förra året och ser en rekordökning – och inte bara bland unga. Det är faktiskt landets seniorer och i synnerhet folk boende i norra Sverige som ökat sitt mobilsurfande mest.

– I Sverige har vi under de senaste åren förändrat vårt digitala beteende och strömmar nu video på mobila enheter mer än någonsin och det är just strömmad video som står för majoriteten av förbrukad data. Vi ser att allt fler väljer mobilabonnemang med obegränsad surf eller större datapotter än tidigare och att man även använder mobilsurf som komplement till fast uppkoppling, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor i ett pressmeddelande.

Äldre surfar mer - unga mest

Seniorer är alltså den åldersgrupp som ökar sitt mobilsurfande mest. Personer över 70 år har under årets första månader ökat sitt surfande med 117 procent jämfört med året innan och åldersgruppen 61–70 år ökar med 105 procent.

Det är kanske som väntat de yngre (18–30 år) som surfar mest i Sverige, men skillnanden mot de äldre åldersgrupperna minskar för varje år. Enligt Telenor skiljer det idag endast 20 procent i total surfmängd per person per månad mellan personer i åldersgruppen 18–30 år och personer i 31–40 år.

Norrland kopplar upp sig

Undersökningen konstaterar också att det är i Norrland som mobilsurfandet ökar mest, samtliga län norr om Gävleborg ökar sitt surfande med över 100 procent och av de fem län som ökar mest ligger tre i Norrland: Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten.

Men allra mes surfar man i Värmland, och det län som ökat enskilt mest är Gotland, där surfar man 152 procent mer i år jämfört med förra året.

Statistiken i korthet
Äldre personer över 70 år ökar mest i Sverige
Unga i ålder 18-30 surfar mest i Sverige
Män ökar sin mobilsurf mer än kvinnor (100% respektive 87%)
Männen ökar mest i Västernorrland (163%)
Männen surfar mest i Värmland
Kvinnorna ökar mest i Örebro (215%)
Kvinnor surfar mest i Uppsala

Så mycket ökar mobilsurfen i olika åldersgrupper
Över 70 år – 117%
61-70 år – 105%
51-60 år – 96%
41-50 år – 93%
31-40 år – 95%
18-30 år – 63%

Län som ökar mest
Gotland – 152%
Västernorrland – 135%
Norrbotten – 128%
Uppsala – 117%
Västerbotten – 116%

Län som surfar mest
Värmland
Uppsala
Örebro
Västernorrland
Jönköping

Kommunerna som ökar mest
Grums (Värmland) – 278%
Nora (Örebro) – 231%
Hultsfred (Kalmar) – 200%
Säffle (Värmland) – 198%
Götene (Västra Götaland) – 193%

Kommunerna som surfar mest
Filipstad (Värmland)
Arvika (Värmland)
Grästorp (Västra Götaland)
Nora (Örebro)
Säffle (Värmland)

Om statistiken

Undersökningen baseras på dataförbrukningen hos över en miljon privata mobilkunder och jämför perioden januari–april 2017 med januari–april 2018. De kommuner som har ett för lågt urval privatabonnenter under någon av perioderna är borttagna ur statistiken.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
5 svar

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.