Vi mobilsurfar rekordmycket

Enligt en undersökning mobilsurfar vi svenskar mer och mer. Under årets första fyra månader surfade vi dubbelt så mycket jämfört med förra året.

Det har väl inte undgått någon att det blivit billigare, lättare och snabbare att surfa med mobilen. Det här syns också i våra vanor. Telenor har jämfört svenskarnas mobilsurfvanor under årets första fyra månader med samma period förra året och ser en rekordökning – och inte bara bland unga. Det är faktiskt landets seniorer och i synnerhet folk boende i norra Sverige som ökat sitt mobilsurfande mest.

– I Sverige har vi under de senaste åren förändrat vårt digitala beteende och strömmar nu video på mobila enheter mer än någonsin och det är just strömmad video som står för majoriteten av förbrukad data. Vi ser att allt fler väljer mobilabonnemang med obegränsad surf eller större datapotter än tidigare och att man även använder mobilsurf som komplement till fast uppkoppling, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor i ett pressmeddelande.

Äldre surfar mer - unga mest

Seniorer är alltså den åldersgrupp som ökar sitt mobilsurfande mest. Personer över 70 år har under årets första månader ökat sitt surfande med 117 procent jämfört med året innan och åldersgruppen 61–70 år ökar med 105 procent.

Det är kanske som väntat de yngre (18–30 år) som surfar mest i Sverige, men skillnanden mot de äldre åldersgrupperna minskar för varje år. Enligt Telenor skiljer det idag endast 20 procent i total surfmängd per person per månad mellan personer i åldersgruppen 18–30 år och personer i 31–40 år.

Norrland kopplar upp sig

Undersökningen konstaterar också att det är i Norrland som mobilsurfandet ökar mest, samtliga län norr om Gävleborg ökar sitt surfande med över 100 procent och av de fem län som ökar mest ligger tre i Norrland: Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten.

Men allra mes surfar man i Värmland, och det län som ökat enskilt mest är Gotland, där surfar man 152 procent mer i år jämfört med förra året.

Statistiken i korthet
Äldre personer över 70 år ökar mest i Sverige
Unga i ålder 18-30 surfar mest i Sverige
Män ökar sin mobilsurf mer än kvinnor (100% respektive 87%)
Männen ökar mest i Västernorrland (163%)
Männen surfar mest i Värmland
Kvinnorna ökar mest i Örebro (215%)
Kvinnor surfar mest i Uppsala

Så mycket ökar mobilsurfen i olika åldersgrupper
Över 70 år – 117%
61-70 år – 105%
51-60 år – 96%
41-50 år – 93%
31-40 år – 95%
18-30 år – 63%

Län som ökar mest
Gotland – 152%
Västernorrland – 135%
Norrbotten – 128%
Uppsala – 117%
Västerbotten – 116%

Län som surfar mest
Värmland
Uppsala
Örebro
Västernorrland
Jönköping

Kommunerna som ökar mest
Grums (Värmland) – 278%
Nora (Örebro) – 231%
Hultsfred (Kalmar) – 200%
Säffle (Värmland) – 198%
Götene (Västra Götaland) – 193%

Kommunerna som surfar mest
Filipstad (Värmland)
Arvika (Värmland)
Grästorp (Västra Götaland)
Nora (Örebro)
Säffle (Värmland)

Om statistiken

Undersökningen baseras på dataförbrukningen hos över en miljon privata mobilkunder och jämför perioden januari–april 2017 med januari–april 2018. De kommuner som har ett för lågt urval privatabonnenter under någon av perioderna är borttagna ur statistiken.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Näthandelsjätten Amazon har kallat till presskonferens i Stockholm på onsdag – nu kan den länge omtalade svenska etableringen vara här.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Det lackar mot jul, och kanske har du fortfarande en del klappar att handla innan du kan slappna av. Här är några tips på ställen att handla från som vi på 99 brukar använda oss av. Innehåller provisionslänkar.

Sony och Samsung har redan presenterat kamerasensorer med 48 megapixel, och nu hakar även Honor och Xiaomi på tåget med extremt högupplösta bildfångare.

Google vill utöka sitt huvudkontor i Mountain View med ett nytt campus, jätten har köpt mer mark och 25 gamla byggnader ska bort för att ge plats åt en liten stad med kontor, butiker och bostäder.

Det har dykt upp ett gäng skyddsfodral av olika slag till Apples Airpods – men trenden i Sydkorea har inget med silikon eller läder att göra, där är det virkade små gulliga figurer som är grejen att stoppa ditt batterifodral i.

Det är hög tid att handla julklappar nu och 99 har sammanställt några av de bästa tipsen när det gäller hårda teknikklappar. Bidra gärna med egna tips i kommentarstråden.