Apple bekräftar USB-lås till Iphone

Apple bekräftar en ny funktion i IOS 12 som hindrar försök att hacka Iphone genom USB-anslutningen. Men polismyndigheterna är inte glada.

Förra månaden skrev vi om en ny säkerhetsfunktion som Apple lagt in i betaversionen av IOS 11.3, men som sedan försvann igen. Funktionen hindrar USB-tillbehör från att ansluta till telefonen viss tid efter att den senast låstes upp. Detta är i dagsläget en metod som polisen och andra myndigheter och organisationer använder för att få åtkomst till exempelvis brottsmisstänktas data.

Funktionen dök upp igen i betaversionen av IOS 12 som presenterades under WWDC förra veckan, och nu bekräftar Apple till New York Times att säkerhetsluckan täpps igen. Som funktionen fungerar kommer inga tillbehör att fungera med telefonen en timme efter att den låsts.

Telefonen kan fortfarande laddas, men för att göra något annat med USB-porten krävs att lösenkoden slås in. Funktionen kommer att vara aktiverad som standard i IOS 12, men går att stänga av i inställningarna.

Tänk på barnen

Föga förvånande är många brottsförebyggande myndigheter rasande över beslutet. Ett exempel är en polisstyrka i Indiana som hittills använt en USB-ansluten hackningsmaskin för att låsa upp 96 stycken Iphone-telefoner sedan den köptes in i mars. Chuck Cohen leder styrkan, och säger såhär:

– Om vi går tillbaka till en situation där vi återigen inte har tillgång [till telefonernas innehåll], nu vet vi i första hand allt bevismaterial vi har förlorat och alla barn vi inte har kunnat sätta i säkerhet.

Förespråkare för integritet menar tvärtom att Apple gör rätt som täpper till ett säkerhetshål som bara blivit enklare och billigare att utnyttja. En hackningsmaskin av den typ som polisen använder kostar 15 000 dollar eller runt 130 000 kronor. Apples talesperson Fred Sainz är inne på samma spår, och säger i ett uttalande att säkerhetsarbetet ska skydda användarna från brottslingar:

– Vi har den största respekt för rättsväsendet, och vi utformar inte våra säkerhetsförbättringar för att försvåra deras jobb.

Vad tycker du själv? Är det viktigt att polisen och andra myndigheter har metoder för att komma åt innehållet på låsta mobiltelefoner? Och kommer du själva låta USB-låset vara på, eller stänga av det?

Källa: New York Times

Läs mer:

Apples uppdatering gör Iphone omöjligt att hacka

Kommentarer
9 svar

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.