Apple bekräftar USB-lås till Iphone

Apple bekräftar en ny funktion i IOS 12 som hindrar försök att hacka Iphone genom USB-anslutningen. Men polismyndigheterna är inte glada.

Förra månaden skrev vi om en ny säkerhetsfunktion som Apple lagt in i betaversionen av IOS 11.3, men som sedan försvann igen. Funktionen hindrar USB-tillbehör från att ansluta till telefonen viss tid efter att den senast låstes upp. Detta är i dagsläget en metod som polisen och andra myndigheter och organisationer använder för att få åtkomst till exempelvis brottsmisstänktas data.

Funktionen dök upp igen i betaversionen av IOS 12 som presenterades under WWDC förra veckan, och nu bekräftar Apple till New York Times att säkerhetsluckan täpps igen. Som funktionen fungerar kommer inga tillbehör att fungera med telefonen en timme efter att den låsts.

Telefonen kan fortfarande laddas, men för att göra något annat med USB-porten krävs att lösenkoden slås in. Funktionen kommer att vara aktiverad som standard i IOS 12, men går att stänga av i inställningarna.

Tänk på barnen

Föga förvånande är många brottsförebyggande myndigheter rasande över beslutet. Ett exempel är en polisstyrka i Indiana som hittills använt en USB-ansluten hackningsmaskin för att låsa upp 96 stycken Iphone-telefoner sedan den köptes in i mars. Chuck Cohen leder styrkan, och säger såhär:

– Om vi går tillbaka till en situation där vi återigen inte har tillgång [till telefonernas innehåll], nu vet vi i första hand allt bevismaterial vi har förlorat och alla barn vi inte har kunnat sätta i säkerhet.

Förespråkare för integritet menar tvärtom att Apple gör rätt som täpper till ett säkerhetshål som bara blivit enklare och billigare att utnyttja. En hackningsmaskin av den typ som polisen använder kostar 15 000 dollar eller runt 130 000 kronor. Apples talesperson Fred Sainz är inne på samma spår, och säger i ett uttalande att säkerhetsarbetet ska skydda användarna från brottslingar:

– Vi har den största respekt för rättsväsendet, och vi utformar inte våra säkerhetsförbättringar för att försvåra deras jobb.

Vad tycker du själv? Är det viktigt att polisen och andra myndigheter har metoder för att komma åt innehållet på låsta mobiltelefoner? Och kommer du själva låta USB-låset vara på, eller stänga av det?

Källa: New York Times

Läs mer:

Apples uppdatering gör Iphone omöjligt att hacka

Kommentarer
9 svar

E-legitimationen Bank ID används motvilligt av oss här på 99. 68 procent skulle nog gärna byta om det fanns alternativ medan endast 23 procent tycker det är en fantastisk tjänst.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.