Apple bekräftar USB-lås till Iphone

Apple bekräftar en ny funktion i IOS 12 som hindrar försök att hacka Iphone genom USB-anslutningen. Men polismyndigheterna är inte glada.

Förra månaden skrev vi om en ny säkerhetsfunktion som Apple lagt in i betaversionen av IOS 11.3, men som sedan försvann igen. Funktionen hindrar USB-tillbehör från att ansluta till telefonen viss tid efter att den senast låstes upp. Detta är i dagsläget en metod som polisen och andra myndigheter och organisationer använder för att få åtkomst till exempelvis brottsmisstänktas data.

Funktionen dök upp igen i betaversionen av IOS 12 som presenterades under WWDC förra veckan, och nu bekräftar Apple till New York Times att säkerhetsluckan täpps igen. Som funktionen fungerar kommer inga tillbehör att fungera med telefonen en timme efter att den låsts.

Telefonen kan fortfarande laddas, men för att göra något annat med USB-porten krävs att lösenkoden slås in. Funktionen kommer att vara aktiverad som standard i IOS 12, men går att stänga av i inställningarna.

Tänk på barnen

Föga förvånande är många brottsförebyggande myndigheter rasande över beslutet. Ett exempel är en polisstyrka i Indiana som hittills använt en USB-ansluten hackningsmaskin för att låsa upp 96 stycken Iphone-telefoner sedan den köptes in i mars. Chuck Cohen leder styrkan, och säger såhär:

– Om vi går tillbaka till en situation där vi återigen inte har tillgång [till telefonernas innehåll], nu vet vi i första hand allt bevismaterial vi har förlorat och alla barn vi inte har kunnat sätta i säkerhet.

Förespråkare för integritet menar tvärtom att Apple gör rätt som täpper till ett säkerhetshål som bara blivit enklare och billigare att utnyttja. En hackningsmaskin av den typ som polisen använder kostar 15 000 dollar eller runt 130 000 kronor. Apples talesperson Fred Sainz är inne på samma spår, och säger i ett uttalande att säkerhetsarbetet ska skydda användarna från brottslingar:

– Vi har den största respekt för rättsväsendet, och vi utformar inte våra säkerhetsförbättringar för att försvåra deras jobb.

Vad tycker du själv? Är det viktigt att polisen och andra myndigheter har metoder för att komma åt innehållet på låsta mobiltelefoner? Och kommer du själva låta USB-låset vara på, eller stänga av det?

Källa: New York Times

Läs mer:

Apples uppdatering gör Iphone omöjligt att hacka

Kommentarer
9 svar

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.