Klart att AT&T köper Time Warner

Två amerikanska mediajättar blir en när telekombolaget AT&T köper upp Time Warner, och justitiedepartementet ger med sig.

Telekomjätten AT&T ville köpa Time Warner redan i oktober 2016, men amerikanska justitiedepartementet sade nej med hänvisning bland annat till att det riskerade att skapa en monopolsituation med högre priser för amerikanska kunder.

Nu är affären ändå genomförd, två dagar efter att en federal domare godkänt köpet och bara några timmar efter att justitiedepartementet meddelat att man låter affären gå igenom. En överklagan från departementet kan fortfarande ske, men verkar inte trolig. Prislappen ligger på 85 miljarder dollar.

Time Warner är ett enormt bolag som bland annat äger tv-kanalen HBO, filmstudion Warner Bros och nyhetskanalen CNN. AT&T är USA:s största internet- och tv-leverantör och blir efter affären ett minst sagt mäktigt mediakonglomerat.

Som av en händelse har principen om nätneutralitet också nyligen rivits upp i USA, och nätoperatörer förbjuds inte längra att prioritera enskilda sajter och företag.

Sammanslagningen av AT&T och Time Warner är heller inte den enda storaffären som pågår i USA just nu. I onsdags lade bolaget Comcast ett bud på 21st Century Fox. Disney har redan ett bud på Fox, men Comcast lägger sig högre på 65 miljarder dollar mot Disneys 52 miljarder. Frågan är nu om ett intensivt budkrig är att vänta.

Hur påverkar detta Sverige?

I Sverige finns fortfarande principen om nätneutralitet kvar, där det enda fallet i domstol är Telia som erbjuder fri surf på sociala medier.

I övrigt är det svårt att säga hur dessa storköp kan påverka svenska konsumenter. Även om AT&T inte driver affärsverksamhet direkt i Sverige tar vi del av en hel del av Time Warners innehåll, exempelvis genom HBO Nordic. Om situationen i USA leder till högre priser är det inte otänkbart att svenska tjänster också följer trenden, vilken kan leda till dyrare strömmande tjänster och biofilmer exempelvis.

Källor: The Verge | Cnet

Läs mer: AT&T köper Time Warner (nyhet, 2016)

Samsung har presenterat officiella specifikationer för Galaxy Fold, den vikbara telefonen som inte heller är en välbevarad hemlighet.

Galaxy S10-familjen består av hela tre modeller, och i vanlig ordning har Samsung tagit i från tårna med specifikationerna. Men det visar sig också i prislapparna.

Kvällen är äntligen kommen. Vi är redo för Samsungs första Unpacked-event för 2019 och drar igång försnack och livesändning strax efter klockan 19.

Bilder på vad som påstås är Samsungs nya telefon med vikbar bildskärm har dykt upp på nätet, bara några timmar innan lanseringseventet Unpacked drar igång.

Internet- och kabel-tv-leverantören Com Hem börjar nu erbjuda mobiltelefoni till sina kunder, efter att ha gått samman med Tele2 förra året.

Google har registrerat en ny produkt hos den amerikanska myndigheten FCC, och det verkar vara en ny version av basstationen Google Wifi som står för dörren.