Klart att AT&T köper Time Warner

Två amerikanska mediajättar blir en när telekombolaget AT&T köper upp Time Warner, och justitiedepartementet ger med sig.

Telekomjätten AT&T ville köpa Time Warner redan i oktober 2016, men amerikanska justitiedepartementet sade nej med hänvisning bland annat till att det riskerade att skapa en monopolsituation med högre priser för amerikanska kunder.

Nu är affären ändå genomförd, två dagar efter att en federal domare godkänt köpet och bara några timmar efter att justitiedepartementet meddelat att man låter affären gå igenom. En överklagan från departementet kan fortfarande ske, men verkar inte trolig. Prislappen ligger på 85 miljarder dollar.

Time Warner är ett enormt bolag som bland annat äger tv-kanalen HBO, filmstudion Warner Bros och nyhetskanalen CNN. AT&T är USA:s största internet- och tv-leverantör och blir efter affären ett minst sagt mäktigt mediakonglomerat.

Som av en händelse har principen om nätneutralitet också nyligen rivits upp i USA, och nätoperatörer förbjuds inte längra att prioritera enskilda sajter och företag.

Sammanslagningen av AT&T och Time Warner är heller inte den enda storaffären som pågår i USA just nu. I onsdags lade bolaget Comcast ett bud på 21st Century Fox. Disney har redan ett bud på Fox, men Comcast lägger sig högre på 65 miljarder dollar mot Disneys 52 miljarder. Frågan är nu om ett intensivt budkrig är att vänta.

Hur påverkar detta Sverige?

I Sverige finns fortfarande principen om nätneutralitet kvar, där det enda fallet i domstol är Telia som erbjuder fri surf på sociala medier.

I övrigt är det svårt att säga hur dessa storköp kan påverka svenska konsumenter. Även om AT&T inte driver affärsverksamhet direkt i Sverige tar vi del av en hel del av Time Warners innehåll, exempelvis genom HBO Nordic. Om situationen i USA leder till högre priser är det inte otänkbart att svenska tjänster också följer trenden, vilken kan leda till dyrare strömmande tjänster och biofilmer exempelvis.

Källor: The Verge | Cnet

Läs mer: AT&T köper Time Warner (nyhet, 2016)

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.