Klart att AT&T köper Time Warner

Två amerikanska mediajättar blir en när telekombolaget AT&T köper upp Time Warner, och justitiedepartementet ger med sig.

Telekomjätten AT&T ville köpa Time Warner redan i oktober 2016, men amerikanska justitiedepartementet sade nej med hänvisning bland annat till att det riskerade att skapa en monopolsituation med högre priser för amerikanska kunder.

Nu är affären ändå genomförd, två dagar efter att en federal domare godkänt köpet och bara några timmar efter att justitiedepartementet meddelat att man låter affären gå igenom. En överklagan från departementet kan fortfarande ske, men verkar inte trolig. Prislappen ligger på 85 miljarder dollar.

Time Warner är ett enormt bolag som bland annat äger tv-kanalen HBO, filmstudion Warner Bros och nyhetskanalen CNN. AT&T är USA:s största internet- och tv-leverantör och blir efter affären ett minst sagt mäktigt mediakonglomerat.

Som av en händelse har principen om nätneutralitet också nyligen rivits upp i USA, och nätoperatörer förbjuds inte längra att prioritera enskilda sajter och företag.

Sammanslagningen av AT&T och Time Warner är heller inte den enda storaffären som pågår i USA just nu. I onsdags lade bolaget Comcast ett bud på 21st Century Fox. Disney har redan ett bud på Fox, men Comcast lägger sig högre på 65 miljarder dollar mot Disneys 52 miljarder. Frågan är nu om ett intensivt budkrig är att vänta.

Hur påverkar detta Sverige?

I Sverige finns fortfarande principen om nätneutralitet kvar, där det enda fallet i domstol är Telia som erbjuder fri surf på sociala medier.

I övrigt är det svårt att säga hur dessa storköp kan påverka svenska konsumenter. Även om AT&T inte driver affärsverksamhet direkt i Sverige tar vi del av en hel del av Time Warners innehåll, exempelvis genom HBO Nordic. Om situationen i USA leder till högre priser är det inte otänkbart att svenska tjänster också följer trenden, vilken kan leda till dyrare strömmande tjänster och biofilmer exempelvis.

Källor: The Verge | Cnet

Läs mer: AT&T köper Time Warner (nyhet, 2016)

Samsung håller hov i New York 9 augusti, och det är inte bara Galaxy Note 9 och en Galaxy Watch som kan visas upp. Nya rykten talar också om en smart högtalare.

Homepod står inför flera nya praktiska funktioner, bland annat Hitta min Iphone och stöd för flera timers.

Google arbetar på Fuchsia, ett operativsystem som på sikt ska ersätta Android. Men internt pågår en kamp om vad det nya systemet ska vara, inte minst vad gäller integritet och säkerhet.

Apple håller öppet hus i sitt forum på onsdag, och under några timmar svarar företagets specialister på allt du velat veta om högtalaren Homepod.

Samsung förbereder sin nästa smarta klocka, och den kommer inte heta Gear S4 utan namnet blir istället Galaxy Watch enligt nya uppgifter.

Ibland leker jag med tanken på att byta mobilplattform, men det finns några saker som jag då skulle sakna och andra som håller mig kvar. Här är de tre viktigaste för mig.