Klart att AT&T köper Time Warner

Två amerikanska mediajättar blir en när telekombolaget AT&T köper upp Time Warner, och justitiedepartementet ger med sig.

Telekomjätten AT&T ville köpa Time Warner redan i oktober 2016, men amerikanska justitiedepartementet sade nej med hänvisning bland annat till att det riskerade att skapa en monopolsituation med högre priser för amerikanska kunder.

Nu är affären ändå genomförd, två dagar efter att en federal domare godkänt köpet och bara några timmar efter att justitiedepartementet meddelat att man låter affären gå igenom. En överklagan från departementet kan fortfarande ske, men verkar inte trolig. Prislappen ligger på 85 miljarder dollar.

Time Warner är ett enormt bolag som bland annat äger tv-kanalen HBO, filmstudion Warner Bros och nyhetskanalen CNN. AT&T är USA:s största internet- och tv-leverantör och blir efter affären ett minst sagt mäktigt mediakonglomerat.

Som av en händelse har principen om nätneutralitet också nyligen rivits upp i USA, och nätoperatörer förbjuds inte längra att prioritera enskilda sajter och företag.

Sammanslagningen av AT&T och Time Warner är heller inte den enda storaffären som pågår i USA just nu. I onsdags lade bolaget Comcast ett bud på 21st Century Fox. Disney har redan ett bud på Fox, men Comcast lägger sig högre på 65 miljarder dollar mot Disneys 52 miljarder. Frågan är nu om ett intensivt budkrig är att vänta.

Hur påverkar detta Sverige?

I Sverige finns fortfarande principen om nätneutralitet kvar, där det enda fallet i domstol är Telia som erbjuder fri surf på sociala medier.

I övrigt är det svårt att säga hur dessa storköp kan påverka svenska konsumenter. Även om AT&T inte driver affärsverksamhet direkt i Sverige tar vi del av en hel del av Time Warners innehåll, exempelvis genom HBO Nordic. Om situationen i USA leder till högre priser är det inte otänkbart att svenska tjänster också följer trenden, vilken kan leda till dyrare strömmande tjänster och biofilmer exempelvis.

Källor: The Verge | Cnet

Läs mer: AT&T köper Time Warner (nyhet, 2016)

Samsungs senaste platta är ett imponerande alternativ till Ipad, men för proffsanvändare dras den tyvärr med några riktigt tråkiga brister.

Den som förlitar sig på Googles smarta prylar i hemmet kan nu koppla samman Home-högtalarna med grupper av ljudenheter i hemmet.

Klockan kan förhandsbeställas den 30 november med stöd för LTE via esim, och enligt källor ska detta finnas tillgängligt när klockan skickas ut till kunderna.

Fotoredigering på IOS-plattformen blir mer avancerat med RAW Power 2.0 som bland annat lägger till seriejusteringar av bilder, så kallad batch-bearbetning.

Nu på fredag drar den årliga reafesten Black Friday igång, men i år har flera e-handlare satsat på reapriser hela veckan. Tipsa gärna andra medlemmar om bra klipp du hittar, eller ta del av andras finfina tips i denna tråd!

På internet har det börjat dyka upp rapporter om att nya Ipad Pro är ovanligt lätt att böja, ibland bara av att förvaras i en ryggsäck. Om det är ett allvarligt problem eller inte återstår att se.