Postnord och Wish igång med momsen

Från och med igår lägger Wish på moms direkt vid köpet, vilket gör att Postnords hanteringsavgifter försvinner.

I maj skrev vi om att e-handelsföretaget Wish och Postnord kommit överens om hur moms ska hanteras för paket som beställs via Wish från Kina. Nu har Postnord gått ut med ett pressmeddelande, och de nya reglerna började gälla igår kväll.

Vad det nya systemet innebär är att Wish kommer att lägga på momsen direkt vid köpet, vilket gör att Postnord inte behöver göra det och följaktligen inte heller ta extra betalt för den hanteringen. Enligt Postnord kommer detta också innebära att leveranserna från Wish kommer att bli snabbare.

Paketen från Wish kommer att märkas med en speciell etikett som visar att momsen är betald, och Postnord kommer att hantera det därefter. Förhoppningen är nu att fler internationella e-handlare ska börja samarbeta på liknande sätt. Peter Hesslin på Postnord säger:

– Det skulle gynna den växande e-handeln samtidigt som fler konsumenter kan handla till betydligt lägre kostnader och känna sig trygga med att momsen är hanterad.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.