Heja nätneutraliteten!

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Många av oss tar nog principen om nätneutralitet för given, alltså att hastigheten på det du laddar från internet ska vara lika hög oavsett vilken data det är. Tyvärr är principen inte självklar, och många intressen vill förändra internet för att få större kontroll över hur snabbt – eller långsamt – vissa saker kan skickas.

I USA har nätneutraliteten denna vecka rivits upp, vilket öppnar för internetleverantörer att favorisera vissa typer av data och tjänster. I Sverige ser det inte lika illa ut, och förhoppningsvis kommer nätneutraliteten även i framtiden vara något vi kan ta för given.

För att avsluta arbetsveckan vill vi låta Youtube-profilen CGP Grey förklara för oss varför nätneutralitet är en viktig och bra princip, och vad konsekvenserna kan bli om den försvinner.

Trevlig helg!

Skriven av Jakob Nilsson

Betaltjänsten Google Pay kan inom kort lanseras i Sverige. Det går nu att påbörja registreringen av ett svenskt betalkort i appen, och Nordea ser ut att bli den första banken med stöd.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Vår redaktör Ida Blix installerar en smart kattlucka från Sureflap hemma för att katterna ska kunna gå ut och in på egen hand. Häng med under installationen här.

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!

Netflix uppdaterar gränssnittet på sin tv-app, och ett nytt sidofält kommer snart att rullas ut till alla användare. Enligt Netflix ska det göra navigeringen enklare.

Bang & Olufsen samlar alla sina produkter under en flagg, när märket B&O Play pensioneras.

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.