Nu kan du skaffa Youtube Premium och Youtube Music

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Vi har tidigare skrivit om att Google låter amerikanska kunder titta på video utan reklam på Youtube med ett speciellt abonnemang som kallas Youtube Premium. Vi har också skrivit om den nya musiktjänsten Youtube Music med tillhörande appar som ingår i Youtube-familjen. Nu finns båda dessa tjänster tillgängliga på den svenska marknaden.

Musiktjänsten Youtube Music får du tillgång till via en app och den erbjuder både traditionella spellistor med endast musik och spellistor med musikvideos, där kopplingen till just videotjänsten blir det stora säljargumentet. Youtube Music kan användas kostnadsfritt med reklam, eller reklamfritt via ett abonnemang som kostar 99 kronor i månaden.

Youtube tjänar pengar på att exponera tittare för reklam, vilket kan ske före, under och efter ett videoklipp. Med Youtube Premium slipper du denna reklam helt, och köper du detta abonnemang får du även en prenumeration på musiktjänsten Youtube Music. Premium kostar 119 kronor i månaden.

Google har annonserat att Youtube Music och den existerande musiktjänsten Google Play Music ska slås ihop på sikt, men i dagsläget existerar de båda sida vid sida. I skrivande stund ser det inte ut som att de båda integrerats, då spellistor från den ena tjänsten inte påverkar innehållet i den andra.

Undertecknad skrev för ett tag sen en krönika om att dessa tjänster fick mig att välja överge min gamla trotjänare Spotify, och så har det också blivit. Att spela upp videoklipp på Youtube utan ett spår av reklam gör mig orimligt lycklig. Vi återkommer längre fram med tankar om hur bra Youtube Music egentligen är som musiktjänst.

Vad känner du, är du sugen på att betala för att slippa reklam på Youtube? Är musikvideos en tillräcklig morot för att du ska våga släppa taget om konkurrerande musiktjänster? Tyck till i forumet!

Källor: Youtube-abonnemang, Youtube Music (Play Store, IOS)

Kommentarer
22 svar

Adobe arbetar på en Ipad-version av sitt bildverktyg Photoshop, som till skillnad från tidigare IOS-appar ska vara det riktiga Photoshop. Nästa år är det dags för lansering enligt de senaste ryktena.

Apple lägger ned sin tjänst för att beställa trycksaker. Efter 30 september är det slut på fotoböcker, kalendrar och kort direkt från Bilder.

Dags för Ida att gå på några veckors semester. Självklart såg vi till att också hon svarade på vilka prylar och tjänster hon packar med sig.

En skulle kunna tro att någon med ett så stort prylintresse som jag själv klarar vardagen med tekniskt flyt. Rätt grejer vid rätt tillfälle – allt bara funkar. Inte alltid...

Skulle du vilja förenkla återvinningen där hemma? Kanske kan den smarta soptunnan Oscar eller något liknande vara framtidens enkla lösning.

Med Amazon Echo Buttons får du stora lysande knappar att kasta dig över om du kan svaret på Alexas frågor. Alexa kan lära sig flera spel som har nytta av knapparna. Ida har testat.