Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

En digital standard för bilnycklar har spikats

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Den som har köpt en toppmodern bil med smart utrustning har kanske fått ynnesten att låsa upp bilen med en app i telefonen. Utbudet av bilar som stöder detta är inte massivt, och de få modeller som erbjuder funktionen använder alla en egen standard för den digitala upplåsningen vilket innebär att du inte skulle kunna använda samma lösning om du byter bilmärke, och biltillverkare behöver utveckla olika lösningar för samma ändamål.

Detta kan nu vara på väg att ändras då en grupp företag tillsammans har bildat The Car Connectivity Consortium som utvecklat den första standarden för digitala nycklar för bilar. Standarden gör det möjligt för användaren att ladda ner en digital nyckel och använda denna för uppgifter som att låsa upp bilen och starta motorn, och nycklarna ska även kunna delas med andra förare. Ett befintligt säkerhetssystem används för att säkerställa att användaren har rätt åtkomst till bilen och kommunikationen sköts trådlöst via NFC. Det innebär att du behöver vara ganska nära bilen för att låsa upp den, så ingen upplåsning av bilen från tv-soffan med andra ord.

Företagen som ingår i gruppen innefattar bland annat Apple, Samsung och LG på telefonsidan och BMW, Hyundai och Volkswagengruppen på bilsidan. Den första versionen av standarden har presenterats i form av ett PDF-dokument som går att beskåda här. Gruppen har redan presenterat planer på en andra version av standarden där kompatibiliteten mellan olika biltillverkare och telefontillverkare föreslås bli bättre än i den första versionen.

Utöver att underlätta för den som ofta glömmer sina fysiska nycklar hemma (eller i bilen) kan de digitala nycklarna även underlätta för bilfirmor som hyr ut bilar då dessa skulle kunna dela åtkomst till bilen med nya kunder och sedan häver åtkomsten när hyrperioden är över. Med tanke på att den nya standarden precis har presenterats ska vi inte vänta oss en armada av bilmodeller med standardiserade digital upplåsning den närmaste tiden. Men den som väntar på något gott väntar alldeles för länge heter det väl?

Källa: Car Connectivity Consortium

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.