Google släpper läcker men dum podd-app

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Google har haft ett något begränsat förhållande till poddradiolyssnande på Android-plattformen. En gång i tiden släppte de appen Google Listen som inte rosade marknaden direkt, och användare har istället fått välja mellan ett antal alternativ från tredje part som alla erbjuder betydligt bättre funktionalitet men med gränssnitt som lämnar en del att önska estetiskt.

Detta blir det ändring på nu när företaget släppt den tydligt namngivna appen Google Podcasts. Här används ett estetiskt avskalat men snyggt gränssnitt med huvudsakligen vit bakgrundsfärg och text kompletteras endast av ikoner och små grafiska element. Startskärmen består endast av en lista över de poddar du prenumererar på och en lista där nya avsnitt, pågående lyssningar och nedladdningar samsas.

Under detta samsas förslag på poddar att prenumerera på. Om du lyssnar på poddavsnitt visas dessa i en panel längst ner i programmet, och trycker du på denna expanderas den till att visa fler kontroller för uppspelning. Om du söker efter poddar högst upp i gränssnittets vänstra del listas poddarna som stämmer in på sökningen i en tydligt presenterad lista.

Allt detta är ett klart steg framåt för poddlyssnande på Android sett till gränssnittsupplevelsen, men när det gäller utbudet av funktioner finns det en del att önska. Det går exempelvis inte att automatiskt ladda ner nya avsnitt av poddar man följer, och du kan inte skapa en spellista över podd-avsnitt du vill beta av. Uppspelningen går automatiskt till nästa avsnitt när det pågående är slut, vilket innebär att du behöver gå in och markera alla efterföljande avsnitt som icke lyssnade om du skulle råka somna ifrån ett avsnitt.

Vi kommer titta närmare på Google Podcasts längre fram när vi tar ett djupare grepp på poddlyssnande för Android-plattformen, men om du vägrat lyssna på poddar på Android på grund av taffligt designade appar har du nu ett gediget alternativ att testa på. Det återstår att se om Google Podcasts endast är ämnad för Android eller om IOS-användare också får ett nytt alternativ för poddande framöver.

Källa: Google Podcasts för Android

Kommentarer
1 svar

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.