Smarta hemmet-prylarna kan bli verktyg för digitalt våld

Termostater, lås, kameror – prylarna för det smarta hemmet kan användas som digitala verktyg för att trakassera en partner eller före detta partner.

Fler och fler av prylarna i våra hem kopplas upp mot nätet och kan fjärrstyras från appar i våra mobiler. Men det smarta hemmet öppnar inte bara upp för smidigare sätt att hantera vår vardag, prylarna och tjänsterna har också börjat användas som nya sätt att trakassera en partner eller före detta partner, skriver New York Times. Tidningen har intervjuat misshandelsoffer, advokater, jourarbetare och akutmottagare.

Enligt artikeln använder förövarna smarta hemmet-prylarna för att se och lyssna på sitt offer, men också för att skrämmas eller visa makt. Exempel är videoövervakning, att plötsligt spela hög musik via högtalarna eller att ändra inomhustemperaturen till orimliga nivåer. En person nämner också att koden till det digitala låset plötsligt byttes varje dag, en annan att ringklockan ofta lät, men att ingen var vid dörren. I en del fall har förövaren kunnat fortsätta även efter att ha flyttat ut eftersom personen fortfarande haft tillgång till de uppkopplade prylarna via sin telefon.

Ett enkelt sätt att utöva makt över sin partner är att låsa dem ute från att kontrollera sakerna i hemmet. Både män och kvinnor kan vara offer för våld och övergrepp av någon i sin närhet, men det här som New York Times tar upp är mer troligt att drabba kvinnor. Vanligtvis är det männen som installerar teknikprylarna i hemmet. Det är inte ovanligt att kvinnorna inte ens har apparna för att kontrollera prylarna i sina telefoner.

Byt lösenord

Om behov skulle uppstå kan prylarna i det smarta hemmet tas "offline" genom att byta hemmets Wifi-lösenord. Vill du fortsätta att använda dem går de oftast att återställas via reset-knappar och sedan ställas in så att bara de du vill har åtkomst.

För att hindra exempelvis en före detta partner från att fortsatt ha tillgång till hemmets prylar och tjänster är det en mycket god praxis att byta lösenord inte bara på Wifi-nätverket, utan också till de uppkopplade prylarnas egna molntjänster. Om du inte har egna konton till dessa kan du skapa det när du återställer prylarna.

Är du eller någon du känner utsatt för våld i en nära relation?

Det finns hjälp att få från exempelvis socialtjänst, polis, hälso- och sjukvård samt flera verksamheter som erbjuder stöd vid våld i nära relationer. Läs mer på vårdguiden 1177.

Källa: The New York Times

Skriven av Ida Blix

Marknaden för begagnade mobiltelefoner växer ordentligt, och allt fler låter sina mobiler gå i arv. Men det finns fällor att se upp för!

Adobe arbetar på en Ipad-version av sitt bildverktyg Photoshop, som till skillnad från tidigare IOS-appar ska vara det riktiga Photoshop. Nästa år är det dags för lansering enligt de senaste ryktena.

Apple lägger ned sin tjänst för att beställa trycksaker. Efter 30 september är det slut på fotoböcker, kalendrar och kort direkt från Bilder.

Dags för Ida att gå på några veckors semester. Självklart såg vi till att också hon svarade på vilka prylar och tjänster hon packar med sig.

En skulle kunna tro att någon med ett så stort prylintresse som jag själv klarar vardagen med tekniskt flyt. Rätt grejer vid rätt tillfälle – allt bara funkar. Inte alltid...

Skulle du vilja förenkla återvinningen där hemma? Kanske kan den smarta soptunnan Oscar eller något liknande vara framtidens enkla lösning.