Smarta hemmet-prylarna kan bli verktyg för digitalt våld

Termostater, lås, kameror – prylarna för det smarta hemmet kan användas som digitala verktyg för att trakassera en partner eller före detta partner.

Fler och fler av prylarna i våra hem kopplas upp mot nätet och kan fjärrstyras från appar i våra mobiler. Men det smarta hemmet öppnar inte bara upp för smidigare sätt att hantera vår vardag, prylarna och tjänsterna har också börjat användas som nya sätt att trakassera en partner eller före detta partner, skriver New York Times. Tidningen har intervjuat misshandelsoffer, advokater, jourarbetare och akutmottagare.

Enligt artikeln använder förövarna smarta hemmet-prylarna för att se och lyssna på sitt offer, men också för att skrämmas eller visa makt. Exempel är videoövervakning, att plötsligt spela hög musik via högtalarna eller att ändra inomhustemperaturen till orimliga nivåer. En person nämner också att koden till det digitala låset plötsligt byttes varje dag, en annan att ringklockan ofta lät, men att ingen var vid dörren. I en del fall har förövaren kunnat fortsätta även efter att ha flyttat ut eftersom personen fortfarande haft tillgång till de uppkopplade prylarna via sin telefon.

Ett enkelt sätt att utöva makt över sin partner är att låsa dem ute från att kontrollera sakerna i hemmet. Både män och kvinnor kan vara offer för våld och övergrepp av någon i sin närhet, men det här som New York Times tar upp är mer troligt att drabba kvinnor. Vanligtvis är det männen som installerar teknikprylarna i hemmet. Det är inte ovanligt att kvinnorna inte ens har apparna för att kontrollera prylarna i sina telefoner.

Byt lösenord

Om behov skulle uppstå kan prylarna i det smarta hemmet tas "offline" genom att byta hemmets Wifi-lösenord. Vill du fortsätta att använda dem går de oftast att återställas via reset-knappar och sedan ställas in så att bara de du vill har åtkomst.

För att hindra exempelvis en före detta partner från att fortsatt ha tillgång till hemmets prylar och tjänster är det en mycket god praxis att byta lösenord inte bara på Wifi-nätverket, utan också till de uppkopplade prylarnas egna molntjänster. Om du inte har egna konton till dessa kan du skapa det när du återställer prylarna.

Är du eller någon du känner utsatt för våld i en nära relation?

Det finns hjälp att få från exempelvis socialtjänst, polis, hälso- och sjukvård samt flera verksamheter som erbjuder stöd vid våld i nära relationer. Läs mer på vårdguiden 1177.

Källa: The New York Times

Skriven av Ida Blix

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.