Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sonos Beam förtjänar att bo i ditt vardagsrum

Sonos Beam kan mycket, och är ett väldigt attraktivt alternativ i vardagsrummet. Det är en riktigt bra tv-högtalare, en schysst musikhögtalare och blir ännu bättre med fler Sonos-prylar. Stödet för röstassistenter är däremot fortfarande svagt.

Sonos Beam är på många sätt en perfekt tv-högtalare för de som efterfrågar stort ljud men liten storlek. Det är också en lämplig första byggsten i Sonos hemmasystem, och når sin fulla potential tillsammans med två stycken Sonos One i samma rum. Det finns dyrare och bättre Sonos-produkter, men få som är lika prisvärda och smidiga.

Sonos Beam

Fördelar
+ Grymt tv-ljud och bra även för musik
+ Utbyggbar enligt Sonos-systemet
+ Airplay 2

Nackdelar
− Bäst tillsammans med fler Sonos-produkter
− Norpar helst en HDMI-port till tv:n
− Dåligt stöd för assistenter i Sverige

Sonos Beam är inte en ren ersättare till de tidigare produkterna Playbar och Playbase, utan ett mindre och billigare alternativ. Men den har också några moderna skillnader jämfört med sina dyrare syskon, främst att den använder HDMI och har inbyggt stöd för Amazons röstassistent Alexa. I juli hägrar också stöd för Apples trådlösa protokoll Airplay 2 och deras assistent Siri. Längre fram utlovas också Google Assistant, men där finns i dagsläget inget datum tillkännagivet.

Utseende och design

Sonos Beam är utformad enligt Sonos moderna formspråk som styrt företagets produkter ända sedan 2015 års Play:5. Det innebär en design med klara linjer och en förledande enkelhet som passar bra nästan överallt men inte stjäl fokus från ljudet.

Beam är inte bara betydligt billigare än Playbar och Playbase, utan också mycket mindre. Högtalaren är endast 6,8 centimeter hög och 65 centimeter bred vilket gör den totalt 60 procent mindre än storasyskonet Playbar. Playbase är direkt massiv i jämförelse, men är ju också konstruerad för att låta tv:n vila på den.

Detta gör Beam till ett attraktivt val både för den som letar bra tv-ljud utan att betala skjortan, och för de som har ett något mindre vardagsrum. Högtalaren är enklast att placera direkt på en bänk framför men går också att hänga upp på väggen om det passar bättre. Detta kräver dock en särskild tillsats som säljs separat.

I min egen lägenhet passar Beam väldigt bra framför min 42 tums plasma-tv, trots att denna står på en ganska låg fot. Högtalaren är såpass platt att den ändå inte skymmer själva tv:n, och det är inte störande att ha den där när jag är försjunken i mina tv-draman.

Hur bra är ljudet?

Beam är alltså bäst för det lilla eller mellanstora vardagsrummet, och fyller hela mitt rum utan problem. Det är faktiskt så att grannarna förmdligen skulle knäckas långt innan högtalaren gjorde det om jag maxade ljudet. Normala vardagskvällar hålls volymen på en skälig nivå, och Beam imponerar genom att bibehålla en fyllig och detaljrik ljudbild även vid lägre ljudstyrka. Både högljudda actionsekvenser och ödesmättade dialoger kommer fram fint, och de som tidigare bara använt sin tv:s inbyggda högtalare kommer förmodligen fastna i ett leende. Det gör en enorm skillnad för både film och påkostade tv-serier, och även den sena Rapport-sändningen får mer liv med en schysst högtalare.

Framförallt imponerar Beam genom vilken bred ljudbild den kan leverera, trots att den är konstruerad i ett stycke. Ännu bättre blir det såklart när två Sonos One kopplas in i systemet och får agera bakre högtalare, då blir det en extra häftig surround-effekt till filmen som jag tror de flesta blir nöjda med. En tråkig detalj här är att Sonos inte erbjuder stöd för ljudtekniken Dolby Atmos – som kan beskrivas som ett ännu bättre surround-ljud, där ljudbilden även kan variera i höjdled. Sonos-systemet med sina många högtalare i olika storlekar skulle göra sig riktgt bra som ett Atmos-system, men tyvärr har företaget ännu inte avslöjat något mer än att de tycker tekniken är intressant. En gissning är dock att en Atmos-licens skulle medföra en ännu högre prislapp, och förmodligen är det något som kommer att dyka upp i Sonos dyrare tv-produkter först.

Sonos Beam är helt enkelt en produkt utformad för oss "vanliga" tv-tittare som ändå vill ha en helgjuten upplevelse. Och trots frånvaron av Atmos är det svårt att klaga på ljudet som levereras. Särskilt uppskattar jag annars funktionerna nattläge och röstförstärkare, som aktiveras med ett knapptryck i Sonos-appen. Den förstnämnda skalar med höga ljud, som exempelvis skottlossning och explosioner och den senare förstärker dialoger och liknande ljud. Väldigt praktiskt och uppskattat av oss med små barn som somnar tidigt i rummet intill.

När det gäller musik fungerar Beam som en helt vanlig Sonos-högtalare, och kan spela upp ljud för egen del eller kopplas samman med flera Sonos i andra eller samma rum. En bra musikupplevelse kräver ofta lite mer än tungt filmljud, och ändå tycker jag Beam lever upp till mina förväntningar. Bas, mellanregister och diskant återges till belåtenhet även om det inte riktigt låter så där gudomligt bra som jag tycker Sonos Play:5 kan göra. Ihopkopplad med två Sonos One växer ljudet, och du får ett finfint surround-system till vardagsrummet, och det är nog många som på sikt vill komplettera sin Beam med två One. Det enda som skulle göra det hela ännu bättre är om bashögtalaren Sonos Sub läggs till, men det blir då en ganska kraftig investering. Som ren musikanläggning går det att få ett mer välljudande system för ungefär samma pengar, men den helhetslösning som Sonos erbjuder gör det ändå till ett svårslaget alternativ totalt sett.

Jämfört med Apple Homepod

En kort jämförelse med Apples smarta högtalare Homepod är på sin plats, även om de två produkterna inte har helt samma fokus. Men båda tävlar om en framträdande plats i vardagsrummet, och ligger i ungefär samma prisklass.

Beam är såklart en mer användbar tv-högtalare eftersom den kan direktanslutas med HDMI. Homepod kan bara användas till en Apple TV genom Airplay-protokollet, och fungerar inte alls till annan tv-utrustning. En mer intressant jämförelse ligger i uppspelning av musik, och här är det en hård kamp mellan de båda högtalarna. Både Beam och Homepod kan kalibrera sitt ljud utifrån hur rummet ser ut, men där Homepod gör det automatiskt (och kontinuerligt) kräver Sonos Beam en manuell skanning av rummet med hjälp av en mobiltelefon.

Beam spelar musik på Sonos vis, vilket innebär ett väldigt rent och neutralt ljud. Homepod däremot tar sig större friheter, och analyserar musiken i realtid för att anpassa ljudet utifrån aktuell låt. Det innebär i de allra flesta fall ett fylligare ljud som låter mer "levande". Sonos Beam känns också en smula fattig i basen, och som att den låter allra bäst ihopkopplad med fler Sonos-produkter så som en rejäl subwoofer. Homepod däremot känns utformad för att stå helt på sina egna ben, och särskilt basen framstår som överlägsen vid en direkt jämförelse.

I slutändan handlar det om tycke och smak, men jag kommer på mig själv med att hellre lyssna på mina favoritlåtar genom en Homepod. Å andra sidan är Sonos Beam en mer mångsidig produkt, och kan få draghjälp av fler Sonos-högtalare ihopkopplade.

Smidigheten med Airplay 2

På tal om Apple har Sonos ytterligare lite grejor på gång i juli som kommer att göra Sonos Beam till en ännu trevligare produkt; nämligen stöd för Airplay 2 och Siri. Airplay innebär att Sonos Beam kan ta emot ljud från en Iphone eller Ipad och det är verkligen en perfekt extra funktion till Sonos-systemet. Dels går det att strömma musik från Spotify, Apple Music eller vilken tjänst som helst direkt till högtalaren. Men framförallt går det att använda Sonos Beam som högtalare när jag tittar på Youtube-klipp, eller vill lyssna på en podd. Det hela är sjukt smidigt och kräver bara ett enda tryck på mobilskärmen. Airplay 2 är faktiskt så smidigt att jag ofta föredrar att köra musiken den vägen snarare än att gå in i Sonos egen app.

Det ska sägas att Airplay-stödet under testperioden varit i en betaversion, men under mina experiment har allt fungerat riktigt bra. Airplay 2 gör också Sonos Beam till en riktigt bra kompis med Apples egen Homepod, och om du har den ena i vardagsrummet och den andra i köket kan du ändå skicka ut Spotify-spellistan till båda rummen på en gång. Party!

Röstassistenter – eller?

Airplay 2 ger också Sonos Beam ett visst stöd för röstassistenten Siri, men detta är ganska begränsat. Du måste fortfarande prata med Siri via mobilen eller plattan, och Siri kan interagera med Sonos Beam som vilken Airplay-högtalare som helst. Siri kan därmed inte kontrollera Sonos-appen eller göra andra åtgärder som inte går över Airplay. Det är kanske inte riktigt det helt integrerade Siri-stöd jag hade hoppats på, men det är heller inte förvånande med tanke på hur hårt Apple brukar vakta sin funktionalitet.

Amazon Alexa däremot finns helt integrerad i Sonos Beam, vilket betyder att du kan prata direkt med Alexa genom högtalarens mikrofon för att ställa frågor, spela musik och kontrollera diverse utrustning i det smarta hemmet. Eller snarare, du hade kunnat göra det om du bodde i USA. Sonos Alexa-integrering har ännu inte stöd i Sverige, och den som försöker aktivera Alexa möts av ett deppigt meddelande. Det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan Alexa kommer till Sverige (och kanske även på svenska?) och för den som vill går det att lura systemet genom att ändra sin region till Amerika. Men det är en bökig och begränsad lösning, och naturligtvis är det fullt stöd för den svenska regionen vi vill ha. Även om det nog är många som kommer att fuska in Alexa i sin Sonos-högtalare kan jag inte rekommendera röstfunktionen för den stora massan. Stödet finns helt enkelt inte där ännu.

En annan assistent som saknas är Google Assistant, och här har Sonos bara sagt att de arbetar på stöd för den. Om Google Assistant under tiden hinner lära sig svenska återstår att se, liksom om det innebär att Sonos produkter får snabbare och bättre svenskt stöd för Googles röstassistent än Amazons. I dagsläget är det tyvärr så att Sonos Beam inte fungerar klockrent som en boning för varken Siri, Alexa eller Google Assistant för svenska användare. Förhoppningsvis är situationen betydligt bättre vid den här tiden nästa år.

Har du en ledig HDMI-port?

En lite oväntad nackdel är faktiskt HDMI-anslutningen som används för att koppla in Sonos Beam i tv:n. Det är tyvärr fortfarande vanligt att en tv har på sin höjd tre stycken HDMI-anslutningar, vilka åtminstone i mitt fall sedan länge är upptagna av Apple TV och diverse spelkonsoler. Sonos verkar ha förutsett bristen, för en medföljande adapter gör det möjligt att istället ansluta högtalaren från tv:ns optiska ljudutgång.

Om den optiska ljudutgången används kan visserligen inte Beam skicka signaler tillbaka till tv:n, vilket i dagsläget innebär en trevlig men lite tråkig skärmsläckare när musik spelas. Här känns det som att det finns lite outnyttjad potential, åtminstone kunde Beam visa albumomslag och information om den låt som spelas. Kanske även information från olika enheter i det smarta hemmet, som temperatur, klockslag eller video från en övervakningskamera. Ett djupare samarbete med Amazon och Google skulle faktiskt kunna göra Sonos Beam till en perfekt centralstation för ett smart hem – men där är vi inte ännu.

Sammanfattning

Jag har alltid varit förtjust i Sonos hårdvara, men mindre attraherad av att använda Sonos-appen för att bläddra bland mina olika musiktjänster (ja, jag använder flera). Sonos Beam har till slut fått mig på fall, och detta på grund av framförallt två saker: direktanslutning till tv:n och stöd för Airplay 2.

Att Beam är kopplad till tv:n gör mitt liv oerhört mycket enklare, och jag får ett suveränt tv-ljud oavsett om jag tittar på film, tv eller spelar videospel. Bara för denna funktionalitet är Beam värd pengarna och kan rekommenderas.

Men Beam är också en vanlig Sonos-högtalare med allt vad det innebär. Sonos-appen har blivit betydligt bättre numera, och går bra att använda. Ändå föredrar jag att bläddra bland min musik direkt i Apple Music-appen, och det kan jag göra nu tack vare Airplay. Just nu är Beam precis den flexibla och mångsidiga Sonos-högtalaren jag alltid velat ha, och jag kan använda den som en passiv tv-högtalare, en fullfjädrad del av Sonos-systemet eller som en mottagare för Airplay-ljud. Helt och hållet beroende på vad jag själv känner för, och vad som känns smidigast beroende på situation.

Längre fram tror jag också att assistenter som Alexa och Google Assistant kommer kunna göra användningen ännu trevligare och mer intuitiv, men åtminstone i Sverige är det inte ett riktigt bra alternativ ännu. Siri-integrationen finns där, men är begränsad. Assistenternas tid kommer, och hårdvarumässigt är Sonos redo. Det är bara full integration mjukvarumässigt jag väntar på.

Oavett är Sonos Beam en av de mest prisvärda tv-högtalarna du kan köpa idag, med tanke på vad du får för pengarna. Det finns produkter som låter bättre, både musikhögtalare och tv-högtalare. Men det finns få eller inga som kan vara så mycket på en gång som Sonos Beam, och helheten blir därför ett väldigt lockande alternativ i vardagsrummet.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.