Youtube Music är en videovänligt avskalad musiktjänst

Efter snart två veckor med Youtube Music står det klart för mig att tjänsten har potential, men just nu lämnar den en del att önska.

När jag fick reda på att den reklamfria versionen av Youtube skulle bli tillgänglig i Sverige blev jag orimligt entusiastisk, så pass att jag övergav Spotify till förmån för Google Play Music eftersom jag planerade att leva i Youtubes multimediala värld helt och hållet.

Google Play Music fortsätter att leva vidare, men en del i Youtubes nya satsning är musiktjänsten och tillhörande appen Youtube Music. Detta är en musiktjänst som du likt Spotify kan välja att nyttja antingen kostnadsfritt genom att exponeras för reklam eller betala prenumerationsavgiften. Den stora skillnaden från både konkurrenter som Spotify och Apple Music och den egna tjänsten Google Play Music är att Youtube Music logiskt nog fokuserar mer på musikvideos och liveföreställningar.

En isolerad tjänst

Youtube Music-appen har ett upplägg som är tämligen bekant för den som använt exempelvis Spotifys app. Det finns ett antal olika färdiga spellistor som gemenskapen har skapat och när du börjar lyssna på musik befolkas appen med förslag på spellistor och artister som liknar de du lyssnat på.

Problemet är att musiken som listas i Youtube Music inte på något sätt samarbetar med vare sig Google Play Music eller din Youtube-historik. Om du har skapat spellistor med musikvideos på Youtube kan du förvisso hitta dessa i appen, men din historik med musikvideos på videotjänsten påverkar inte vad som listas i appen. Fliken Hotlist visar endast det som är populärt för den breda publiken, inte det som är populärt inom den musiken jag lyssnar på.

Jag har använt Google Play Music av och till under flera års tid, och har flera spellistor såväl som gillade låtar och historik av spelade låtar. Inget av detta lyfts in till Youtube Music, och jag blir därför tvungen att mer eller mindre börja om i skapandet av mitt musiklyssnande. Att Youtube inte kan lyfta in innehåll från konkurrenterna kan jag förstår, men att deras egna tjänster inte kan samarbeta känns lite underligt.

Funktioner jag saknar

Det är dessvärre inte bara anpassningen av innehållet som är bristfälligt i dagsläget. Det finns en ganska diger lista med saker som behöver bli bättre.

Väntar hoppfullt på bättring

Under min användning av Youtube Music har jag gillat det begränsade utbud av funktioner och anpassat innehåll som erbjuds, men jag är inte villig att repetera allt kurerande jag gjort i Google Play Music. Youtube Music lyckas alltså inte charma mig nog för att jag ska överge Google Play Music ännu, inte förrän de gör det möjligt att föra över spellistor och historik mellan de båda tjänsterna.

Google Play Music-appen låter mig dessutom spela upp tillhörande musikvideo om sådan finns för låten jag lyssnar på för tillfället. Visst, det är inte samma sak som att ha spellistor med musikvideos som andra skapat, men det lyfter in en av de särskiljande egenskaperna hos Youtube Music. Uppspelningen av musikvideos i Google Play Music läser dock inte av om ditt konto är av premiumvariant och serverar dig därför reklam oavsett vilket, något irriterande när man faktiskt betalar för att slippa just det.

Eftersom jag är så löjligt kär i att slippa i reklam på Youtube i och med premium-abonnemanget kommer jag fortsatt ha tillgång till Youtube Music och ska följa hur tjänsten utvecklas under kommande månader, men för tillfället får Google Play Music fortsatt ansvaret att servera mig ljudsensoriska upplevelser. Jag tycker egentligen att Spotify är den bättre musiktjänsten, men Google Play Music är tillräckligt bra och reklamfritt Youtube väger upp alla tillkortakommanden som Google Play Music eller Youtube Music än må ha, och det med råge.

Betalmodeller för Youtube Music

Kostnadsfritt: Du kan lyssna gratis men exponeras för reklam.
Betalabonnemang Music Premium: Testa på en kostnadsfri period på 3 månader följt av en månatlig avgift på 99 kr/månad. Familjeabonnemang för upp till 6 personer kostar 149 kr/månad.
Del i Youtube Premium: Om du väljer att köpa pakettjänsten Youtube Premium får du tillgång till reklamfri Youtube-användning såväl som musiktjänsten Youtube Music. Kostar 119 kronor/månad efter tre månaders kostnadsfri testperiod.

Kommentarer
4 svar

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!

Netflix uppdaterar gränssnittet på sin tv-app, och ett nytt sidofält kommer snart att rullas ut till alla användare. Enligt Netflix ska det göra navigeringen enklare.

Bang & Olufsen samlar alla sina produkter under en flagg, när märket B&O Play pensioneras.

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.

Förra veckan handlade vårt torsdagsquiz om Samsung, och det gick bra för många även om få lyckades få alla rätt. Svårast var att veta när Samsung grundades.

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.