Oneplus kan satsa på 5G redan nästa år

Företagets vd hävdar att nästa års Oneplus 7 ska utrustas med 5G-teknik, åtminstone på den amerikanska marknaden.

Ett av de stora säljargumenten för Oneplus har sedan starten varit att de lyckas klämma in modern hårdvara i en telefon som inte kostar så mycket som specifikationerna antyder. Företagets senaste modell, Oneplus 6, fortsatte på samma trend även om priset gått upp med tiden.

Det ser inte ut som att företaget ändrar på denna taktik då företagets vd Pete Lau under Mobile World Congress i Shanghai berättade att nästa års Oneplus 7 ska utrustas med den rykande färska nätverkstekniken 5G. I en intervju med PC Magazine berättade han att nästa års telefon ska utrustas med kretsar från Qualcomm som ska kunna användas med de amerikanska 5G-nätverken.

Att han lyfter fram de amerikanska nätverken beror på flera anledningar. Dels eftersom Oneplus idag inte säljs hos amerikanska operatörer, vilket detta skulle kunna ändra på, och dels för att vissa amerikanska operatörer börjat bygga ut 5G-nätverk redan. Oneplus skulle i så fall bli ett av de första företagen med en 5G-kapabel telefon på marknaden.

Fördelarna med 5G innefattar så klart högre nedladdningshastigheter, upp till 20 gigabit per sekund med rådande tekniska lösningar, men det är inte där de största vinningarna finns. 5G-nätverk erbjuder latenstider så låga som 1 millisekund, vilket kommer till stor nytta i tillämpningar som kräver snabb respons. Om du exempelvis ska fjärrstyra ett fordon måste fordonet reagera snabbt på dina kommandon, vilket de inte skulle göra på samma sätt med 4G-teknik.

5G standarden fastslogs för lite över en vecka sedan, men processen med att bygga ut nätverk baserat på tekniken kommer ta flera år och kommer inledningsvis sannolikt fokusera på utvalda storstäder och turistområden och diverse specialiserade tillämpningar. Telia och Ericsson ska dra igång ett pilotprojekt runt 5G i Stockholm i år, men kommersiell utrullning av 5G hos svenska operatörer lär sannolikt dröja till sent 2019 eller under 2020.

Även om vi i Sverige sannolikt inte kommer kunna ta del av 5G-kapaciteten i Oneplus 7 är det trevligt att se företag driva på ny teknik. Utrullningen av 5G kommer inte ske i absolut närtid på svenska marknaden, men när det finns gott om 5G-kapabla telefoner finns incitamentet för operatörerna att använda tekniken som försäljningsargument.

Källa: PCMag

Läs mer:

SweClockers: Djupdykning i 5G

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.