Oneplus kan satsa på 5G redan nästa år

Företagets vd hävdar att nästa års Oneplus 7 ska utrustas med 5G-teknik, åtminstone på den amerikanska marknaden.

Ett av de stora säljargumenten för Oneplus har sedan starten varit att de lyckas klämma in modern hårdvara i en telefon som inte kostar så mycket som specifikationerna antyder. Företagets senaste modell, Oneplus 6, fortsatte på samma trend även om priset gått upp med tiden.

Det ser inte ut som att företaget ändrar på denna taktik då företagets vd Pete Lau under Mobile World Congress i Shanghai berättade att nästa års Oneplus 7 ska utrustas med den rykande färska nätverkstekniken 5G. I en intervju med PC Magazine berättade han att nästa års telefon ska utrustas med kretsar från Qualcomm som ska kunna användas med de amerikanska 5G-nätverken.

Att han lyfter fram de amerikanska nätverken beror på flera anledningar. Dels eftersom Oneplus idag inte säljs hos amerikanska operatörer, vilket detta skulle kunna ändra på, och dels för att vissa amerikanska operatörer börjat bygga ut 5G-nätverk redan. Oneplus skulle i så fall bli ett av de första företagen med en 5G-kapabel telefon på marknaden.

Fördelarna med 5G innefattar så klart högre nedladdningshastigheter, upp till 20 gigabit per sekund med rådande tekniska lösningar, men det är inte där de största vinningarna finns. 5G-nätverk erbjuder latenstider så låga som 1 millisekund, vilket kommer till stor nytta i tillämpningar som kräver snabb respons. Om du exempelvis ska fjärrstyra ett fordon måste fordonet reagera snabbt på dina kommandon, vilket de inte skulle göra på samma sätt med 4G-teknik.

5G standarden fastslogs för lite över en vecka sedan, men processen med att bygga ut nätverk baserat på tekniken kommer ta flera år och kommer inledningsvis sannolikt fokusera på utvalda storstäder och turistområden och diverse specialiserade tillämpningar. Telia och Ericsson ska dra igång ett pilotprojekt runt 5G i Stockholm i år, men kommersiell utrullning av 5G hos svenska operatörer lär sannolikt dröja till sent 2019 eller under 2020.

Även om vi i Sverige sannolikt inte kommer kunna ta del av 5G-kapaciteten i Oneplus 7 är det trevligt att se företag driva på ny teknik. Utrullningen av 5G kommer inte ske i absolut närtid på svenska marknaden, men när det finns gott om 5G-kapabla telefoner finns incitamentet för operatörerna att använda tekniken som försäljningsargument.

Källa: PCMag

Läs mer:

SweClockers: Djupdykning i 5G

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.