Oneplus kan satsa på 5G redan nästa år

Företagets vd hävdar att nästa års Oneplus 7 ska utrustas med 5G-teknik, åtminstone på den amerikanska marknaden.

Ett av de stora säljargumenten för Oneplus har sedan starten varit att de lyckas klämma in modern hårdvara i en telefon som inte kostar så mycket som specifikationerna antyder. Företagets senaste modell, Oneplus 6, fortsatte på samma trend även om priset gått upp med tiden.

Det ser inte ut som att företaget ändrar på denna taktik då företagets vd Pete Lau under Mobile World Congress i Shanghai berättade att nästa års Oneplus 7 ska utrustas med den rykande färska nätverkstekniken 5G. I en intervju med PC Magazine berättade han att nästa års telefon ska utrustas med kretsar från Qualcomm som ska kunna användas med de amerikanska 5G-nätverken.

Att han lyfter fram de amerikanska nätverken beror på flera anledningar. Dels eftersom Oneplus idag inte säljs hos amerikanska operatörer, vilket detta skulle kunna ändra på, och dels för att vissa amerikanska operatörer börjat bygga ut 5G-nätverk redan. Oneplus skulle i så fall bli ett av de första företagen med en 5G-kapabel telefon på marknaden.

Fördelarna med 5G innefattar så klart högre nedladdningshastigheter, upp till 20 gigabit per sekund med rådande tekniska lösningar, men det är inte där de största vinningarna finns. 5G-nätverk erbjuder latenstider så låga som 1 millisekund, vilket kommer till stor nytta i tillämpningar som kräver snabb respons. Om du exempelvis ska fjärrstyra ett fordon måste fordonet reagera snabbt på dina kommandon, vilket de inte skulle göra på samma sätt med 4G-teknik.

5G standarden fastslogs för lite över en vecka sedan, men processen med att bygga ut nätverk baserat på tekniken kommer ta flera år och kommer inledningsvis sannolikt fokusera på utvalda storstäder och turistområden och diverse specialiserade tillämpningar. Telia och Ericsson ska dra igång ett pilotprojekt runt 5G i Stockholm i år, men kommersiell utrullning av 5G hos svenska operatörer lär sannolikt dröja till sent 2019 eller under 2020.

Även om vi i Sverige sannolikt inte kommer kunna ta del av 5G-kapaciteten i Oneplus 7 är det trevligt att se företag driva på ny teknik. Utrullningen av 5G kommer inte ske i absolut närtid på svenska marknaden, men när det finns gott om 5G-kapabla telefoner finns incitamentet för operatörerna att använda tekniken som försäljningsargument.

Källa: PCMag

Läs mer:

SweClockers: Djupdykning i 5G

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.